Connect with us
Publicitate

ABRUD

FOTO Clădirea fostei biserici unitariene din Abrud, transformată în centru recreativ. Lucrări și la infrastructura urbană din zonă

Publicat

Clădirea fostei biserici unitariene din Abrud urmează să fie reabilitată și transformată într-un Centru recreativ, cu spațiu expozițională, sală multifuncțională, sală socializare și belvedere. Un proiect în acest sens urmărește și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu. Valoarea investiției se ridică la peste 15,8 milioane de lei. 

Primăria Abrud a lansat vineri, 4 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaboararea proiectului tehnic, verificarea tehnică a proiectului, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de construcții și instalații privind realizarea obiectivului de investiții „Dezvoltarea integrată a orașului Abrud prin realizarea unui Centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente în Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă, strada Ion Buteanu”.

Valoarea totală a investiției este estimată la 15.830.734,91 de lei, fără TVA. 

Proiectul cuprinde lucrări la clădirea fostei biserici unitariene. Pentru asta sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici, zona navei și turnul estic. În completarea acestui obiectiv, proiectul propune reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu, prin amenajari specifice (sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică, dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe locomotorii), care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care sa pună în valoare totodată valorile materiale și imateriale patrimoniale.

Biserica a fost edificată în anul 1786, în stil baroc, după ce, în urma unui decret al împărătesei Maria Tereza, vechea biserică, folosită până în 1775, a fost redată Bisericii Catolice. Biserica Unitariană din Abrud a avut o istorie zbuciumată, trecând prin mai multe întâmplări nefericite. În perioada Revoluției Pașoptiste, clădirea a fost avariată, în 1927 a fost afectată de un incendiu devastator, iar din ultimii ani ai secolului XX, biserica a rămas și fără enoriași. Părăsită și rămasă, practic, a nimănui, construcția a trecut din proprietatea Bisericii Unitariene în proprietatea Consiliului Local Abrud.

Pentru o bună bucată de vreme, biserica a fost folosită ca depozit de sare, respectiv de mobilă, dar structura a fost afectată de trecerea timpului, astfel că, la un moment dat, acoperişul s-a surpat, rămânând doar nava și turnul. De aceea, de mai multe ori a existat intenția demolării, dar în cele din urmă autoritățile locale au hotărât salvarea acesteia, fiind elaborat chiar și un proiect în acest sens. În momentul de față clădirea bisericii este lipsită de funcțiune.

Clădirea fostei biserici unitariene este amplasată în sud – vestul Pieței Eroilor, vis a vis de Biserica Romano-Catolică, și este o construcție în totalitate din cărămidă, cu o navă amplă și un turn-clopotniță de forma unei prisme cu secțiune dreptunghiulară pe fațada estică ce scoate în evidență axa centrală a bisericii ieșită puțin în rezalit.

Din ceea ce se poate observa astăzi, construcția, aflată într-o stare înaintată de degradare, oferă în fațadă iluzia unei nave centrale și două nave laterale. Decorul întregii biserici este minimal și se evidențiază axa centrală a fațadei ce domină întreaga biserică, punând accentul pe ideea de monumentalitate, dar și masivitate și austeritate. Doar iluzia optică realizată prin câteva curbări de cornișă și câțiva pilaștrii adosați face ca biserica să fie încadrată în atmosfera unui baroc târziu central european.

Intrarea se face printr-o ușă cu ancadrament rectangular realizat din mortar. Deasupra intrării se află încastrată nișa rectangulară ce probabil ar fi putut păstra urmele unei inscripții, iar pe aceeași axă surmontează o fereastră ce se închide în partea superioară în semicerc turtit cu un frej floral rămas în zona mediană, tip de fereastră ce se regăsește și în turn pentru camera clopotelor, pe fiecare latura a sa, însă de dimensiuni mai mici, fără urme de decor și prezintă obloane.

Turnul, de forma unei prisme cu secțiunea plană rectangulară poate fi identificat ca fiind ridicat ulterior construcției datorită cunoașterii incendiului ce a devastat orașul în timpul revoluției de la 1848.

Potrivit caietului de sarcini, prin realizarea proiectului se urmărește:

1. Realizarea unui Centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene

Pentru realizarea centrului se propun următoarele lucrări:

 • consolidarea, restaurarea și reîntregirea volumului ruinelor bisericii prin aducerea la nivel la partea superioară a zidurilor navei
 • realizarea unui planșeu mixt pe structură metalică și suprabetonare deasupra spațiului central
 • realizarea unui nivel parțial îngropat retras cu cca. 2,25 m în zona centrală a navei. Cota de calcare peste noul nivel va fi la cca. 45 cm mai sus față  de cota de calcare existentă la ora actuală în clădire. Structura noului nivel va fi integral din beton armat.
 • lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatră
 • pozitionarea unei structuri metalice în interiorul turnului estic – planșee din metal care să delimiteze turnul pe 3 nivele
 • refacerea scarii din turnul estic pe structură metalică tratată cu vopsea termospumantă
 • instalații electrice interioare, instalații de încălzire, de ventilare și instalații sanitare și de canalizare, branșamente la utilități

Centrul recreativ va avea următoarele compartimentări:

 • Sala multifuncțională;
 • Spațiu expozițional;
 • Sală consiliere;
 • Sala socializare și belvedere

2. Reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu

Potrivit proiectului se propun următoarele lucrări:

 • reabilitarea integrală a infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă si str. Ion Buteanu cu îmbrăcăminte din piatră naturală
 • reorganizarea spațiului verde existent în Piața Eroilor prin regândirea într-o manieră mai puțin rigidă a relației dintre circulațiile pietonale, spațiile verzi și obiectele cu valoare deosebită amplasate în interiorul acestora;
 • eliminarea vegetației existente tinere și fara valoare dendrologică care obtureaza vizual obiectivele arhitecturale valoroase din zonă, cât și a vegetație de tip gard viu care împiedica circulația liberă a pietonilor în piață
 • se propune restructurarea vegetației prin plantarea în locul arborilor existenți a 20 de arbori maturi, în grupuri și aliniamente vegetale
 • în Piața Cuza Vodă și str. Ion Buteanu – nu este cazul, lucrările propuse vizează restructurarea integrala a amplasamentului
 • reabilitarea sistemului de iluminat public si arhitectural,
 • reabilitarea infrastructuri pentru cabluri
 • canalizare pluvială nouă
 • mobilier urban cu design contemporan și caracteristici antivandalism
 • accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu deficiențe

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Copiii din așezămintele sociale și educaționale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei au învățat despre bunătate

Publicat

În cadrul „Sărbătorilor copilăriei”, copiii din centrele sociale și educaționale ale Eparhiei de Alba Iulia au serbat bunătatea în săptămâna 16-20 mai. În această săptămână au avut loc activități prin care s-au evidențiat aspectele definitorii ale acestei virtuți.

Prin intermediul activităților derulate, cei mici au identificat bunătatea ca esența vieții morale, fiind caracterizată de acte de generozitate, de considerație sau de preocupare pentru cei din jur. Pentru a înțelege și mai bine esențialitatea bunătății în viața noastră, aceștia au enumerat câteva beneficii ale pentru care este recomandat să adoptăm comportamente din sfera bunătății.

Pe parcursul celor cinci zile, copiii, îndrumați de cadrele didactice, au scris „Jurnalul faptelor bune!”, fiind încurajați să consemneze la sfârșitul fiecărei zile faptele bune pe care le-au realizat. Acest jurnal a cuprins mai multe rubrici, printre care „Faptele mele bune de astăzi; cine s-a bucurat de fapta mea bună, cum m-am simțit eu” etc. Exercițiul a reprezentat o oportunitate de a discuta cu cei mici despre emoțiile pozitive care ne cuprind atunci când facem bine.

În Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, în sectorul social-filantropic funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 case de tip familial și centre de plasament, 15 centre de zi și 17 centre „Școală după Școală”, toate în cadrul proiectului „Prin Educație spre Vocație!”.

Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale. De asemenea, proiectul „Prin Educație spre Vocație!” este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschoolNorvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine a fost Bethlen Gábor și cum a ajuns portretul lui Avram Iancu la picioarele statuii sale de la Alba Iulia

Publicat

Dezvelirea statuii principelui Transilvaniei, Bethlen Gabor, la Alba Iulia, a generat reacții, după gestul senatorului PSD de Alba, Călin Matieș. În prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak, acesta a așezat la picioarele statuii un portret al lui Avram Iancu. 

Îmbrăcat în costum popular, senatorul Matieș i-a oferit un buchet de flori președintelui Ungariei, Katalin Novak, supravegheat îndeaproape de membrii structurii de pază ai acesteia.

După ce i-a dat florile, el a scos dintr-o traistă cu motive populare un portret al eroului național român Avram Iancu, pe care l-a așezat la picioarele statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

”Aș vrea să pun cu Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani și Cetatea avea nevoie de Avram Iancu, domnul primar (Gabriel Pleșa, aflat și el de față – n.red.) trebuia să știe acest lucru” a spus Matieș.

”Nu-i vorba de circ, sunt singur, e vorba de identitatea națională” a adăugat acesta, imediat după ce l-a așezat pe Avram Iancu la picioarele lui Bethlen Gabor.

Un gest controversat, mai ales că poate fi interpretat și invers în raport cu intenția declarată a acestuia.

Călin Matieș este și candidatul stabilit de PSD Alba pentru primăria municipiului Alba Iulia, la următoarele alegeri locale.

Cine a fost Gabriel Bethlen sau Bethlen Gabor

Dezvelirea statuii de la Alba Iulia a generat multe comentarii legate de Bethlen Gabor. Puțină lume știe însă cine a fost acesta.

Gabriel Bethlen (în maghiară Bethlen Gábor) s-a născut în jurul anului 1580, la Ilia și a decedat la 15 noiembrie 1629, la Alba Iulia. La 13 ani a rămas orfan de ambii părinţi, iar domeniul familial şi bunurile din Ilia i-au fost confiscate.

A intrat în slujba Curţii princiare, iar la 20 de ani a devenit comandant de oşti şi se afla în anturajul principelui transilvănean Sigismund Bathory, la Curtea imperială de la Viena.

Acesta a fost principe al Transilvaniei între 1613-1629 și începând cu 1619 lider al mișcării antihabsburgice din estul și nordul Ungariei în contextul Războiului de Treizeci de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German.

A încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei și al Munteniei, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia (potrivit istoricului Constantin Giurescu). Nu a fost însă lăsat de otomani, care l-au sprijinit în schimb împotriva dinastiei de Habsburg.

VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

A fost educat la Lăzarea, în castelul unchiului său András Lázár. Mai apoi a fost trimis la curtea prințului Sigismund Báthory, cu care a fost și când a mers în campania sa în Țara Românească.

În 1613 Bethlen a condus o puternică armată împotriva lui Gabriel Báthory.

 • După abdicarea lui Sigismund Bathory, fiind de confesiune calvină, Bethlen se alătură taberei nobiliare antihabsburgice, susţinându-l pe Moise Secuiul la tronul Transilvaniei. După înfrângerea acestuia, s-a refugiat în Imperiul otoman, unde a stabilit relaţii cu demnitarii sultanului (’’îi cunosc firea turcului’’ – va spune el mai târziu).
 • Orientarea sa turcofilă a intrat în coliziune cu cea proaustriacă a lui Bathory, care a încercat sa-l lichideze. Prevenit, în 1612 Gabriel Bethlen s-a refugiat din nou la turci, unde a fost primit de sultan, care l-a numit principe. Deşi este proscris de Dietă, Bethlen a înaintat sprijinit şi de oştile muntene si moldovene, iar Bathory a fugit și a fost uasasinat la Oradea. În acest context, la 23 octombrie 1613, Stările îl aleg pe Bethlen ca principe al Transilvaniei.

Se pare că din cauza tenului mai închis, în epocă a fost poreclit ”Țiganul”. A ajuns pe tronul Transilvaniei cu sprijinul otomanilor, spre deosebire de ce voiau Hasburgii. Pe data de 13 octombrie 1613, dieta Transilvaniei, la Cluj, a ratificat alegerea sultanului Ahmed I.

În 1651 și împăratul Matia I l-a recunoscut drept rege al Transilvaniei, în schimbul unei promisiuni secrete din partea lui Bethlen în care l-ar fi ajutat împotriva Otomanilor.

Un alt tip de conducător

Între timp ce a fost conducător, Bethlen a evitat cruzimea și excesele, tipice predecesoriilor săi. El a dezvoltat producția minieră și industrială, naționalizând multe sectoare ale comerțului extern al Transilvaniei.

A costruit și un nou castel în Alba Iulia, capitala Transilvaniei pe acea vreme, s-a înconjurat cu o curte splendidă și a sponsorizat arta și cultura (el însuși a scris câteva imnuri), în special în ceea ce privește aspectele legate de credința lui calvinistă.

Multe dintre acțiunile sale guvernamentale au fost, de fapt, dictate de dorința de a favoriza răspândirea culturii protestante: a înființat o academie la care a invitat fiecare pastor sau profesor maghiar care a vrut să meargă acolo și a trimis studenți la universități protestante în Anglia, Țările de Jos și în principatele protestante ale Sfântului Imperiu Roman.

A conferit titluri nobiliare ereditare tuturor pastorilor protestanți și le-a interzis nobililor maghiari să împiedice accesul la educație al supușilor.

Katalin Novak: maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea

În același timp, și-a ales consilieri și de la alte confesiuni, pentru a fi ”sigur că nu va cădea în excesele religioase”.

În acțiunea sa politică, el nu a neglijat aspectele militare, care ar fi servit la realizarea unei politici externe agresive și ambițioase; în acest scop el a înființat o armată eficientă de mercenari care, datorită acordurilor de pace cu Otomanii, s-a putut îndrepta spre domeniile habsburgice la nord și la est de teritoriul său.

Au existat multe motive pentru rivalitatea sa cu Viena: din 1618, odată cu izbucnirea Războiului de Treizeci de ani, Habsburgii au început o politică de centralizare și au încercat eliminarea protestantismului.

A murit pe 15 noiembrie 1629, dar a reprezentat una dintre cele mai originale personalități ale secolului său: în ciuda credinței calviniste, el n-a limitat libertatea religioasă a supușilor săi, ajutându-l chiar pe iezuitul György Káldy în traducerea și publicarea unei versiuni a Bibliei.

Surse: Historia.ro, Adevărul.ro, Wikipedia

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Două cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 23 mai

Publicat

Au fost înregistrate două cazuri COVID noi, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) luni, 23 mai.

În județ sunt 76 de cazuri active în total.

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 53.855 cazuri confirmate, 52.483 persoane vindecate, 1.290 decese. În același interval au fost procesate 467.098 teste, din care 357.268 PCR și 109.902 rapide.

În ultimele 24 de ore au fost făcute 130 testări: 58 PCR la spitalul județean și 72 teste rapide.

Cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Alba Iulia – 2 cazuri

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22 (anterior 0,25).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență  Cazuri
POŞAGA 1.12 1
POIANA VADULUI 0.96 1
VALEA LUNGĂ 0.96 3
LUPŞA 0.7 2
CETATEA DE BALTĂ 0.65 2
CIUGUD 0.61 2
NOŞLAC 0.55 1
ŞONA 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.37 28
METEŞ 0.36 1
ŞUGAG 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 0.29 6
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.29 4
ORAŞ CUGIR 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 0.24 6
GALDA DE JOS 0.23 1
SĂSCIORI 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.12 4
ALBAC 0 0

sursa foto: pixabay.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: TESTELE de antrenament, setul 5 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

Publicat

Modele de subiecte Evaluare Națională 2022: Ministerul Educației a publicat setul 5 de teste de antrenament pentru elevii de clasa a VIII-a. Acestea pot fi utilizate pentru pregătirea examenului de Evaluare Națională, alături de celelalte modele de subiecte.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a VIII-a, la Română și Matematică, din ultimii ani, inclusiv testele de antrenament

Baremelele de corectare pentru setul 5 de teste de antrenament sunt publicate vineri, 27 mai.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie, potrivit acestei structuri a examenului. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

TESTE de ANTRENAMENT setul 5 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 23 mai

Vezi Evaluare Națională 2022: Toate TESTELE de ANTRENAMENT publicate de Ministerul Educației. Alte MODELE de SUBIECTE pentru examen

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 4 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 16/20 mai

Vezi Evaluare Națională 2022: Toate TESTELE de ANTRENAMENT publicate de Ministerul Educației. Alte MODELE de SUBIECTE pentru examen

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 1 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 18 aprilie

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 2 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 2/6 mai

TESTE de ANTRENAMENT  și BAREME setul 3 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 9/13 mai

TESTE de ANTRENAMENT și BAREME setul 1 – modele de subiecte – EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – 18 aprilie

SUBIECTE și BAREME – SIMULARE Evaluare Națională 2022 clasa a VIII-a – proba de Limba și literatura Română

SUBIECTE și BAREME – MATEMATICĂ – Simulare Evaluare Națională 2022 – clasa a VIII-a

CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2022

 • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
 • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
 • 23 iunie 2022 (până la ora 14.00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19.00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12.00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
 • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax