Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Clinică de urologie, clădiri și drumuri reabilitate în Alba. Vezi prezentarea a cinci proiecte ADR Centru, în valoare de 100 milioane lei

Publicat

YouTube video

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a prezentat luni, în conferință de presă, urmată de vizite la fața locului, cinci dintre marile proiecte finanțate din fondurile nerambursabile ale Programului Operațional Regional. Este vorba despre proiectele „Reabilitare structurală și reparații capitale la Colegiul Național <Bethlen Gabor>” din Aiud, „Reabilitarea și extinderea așezământului social pentru vârstnici <Sfântul Andrei>” din Barabanț, „Reparații capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia”, „Modernizare DN1 – E81 de la km 382+400 pana la km 385+160 – str. Alexandru Ioan Cuza, inclusiv podul peste râul Ampoi și Pasajul peste CF Alba Iulia” și „Clinica Urologie – asistență spitalicească pe termen scurt”, dintre acestea, ultimele trei fiind deja finalizate. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 100 milioane de lei.

Colegiul „Bethlen Gabor”, reabilitat cu peste 23 milioane lei

Proiectul „Reabilitare structurală și reparații capitale la Colegiul Național <Bethlen Gabor> din Aiud”, este proiectul cu cel mai mare buget la nivel național, alocat din fondurile REGIO destinate reabilitării infrastructurii educaționale. Bugetul solicitat, de peste 23 milioane de lei, este investit în reabilitarea campusului preuniversitar, creșterea numărului de clase, dotarea lor cu echipamente IT și mobilier școlar specific, de care vor beneficia cei aproximativ 700 de elevi ce frecventează Colegiul. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă asigurarea unui proces educațional la standarde europene. Până acum, din cele patru clădiri ale Colegiului, pentru care s-au alocat fonduri REGIO, doar una a fost finalizată în proporție de 100%. Cea de-a doua clădire, are termen de finalizare lunile ianuarie-februarie 2014, iar ultimele două rămase trebuie să fie gata până în septembrie 2014. În prezent, stadiul de execuție al lucrărilor este de 50%, după cum precizează Directorul Colegiului „Bethlen Gabor”, Ildiko Szocs.

Așezământul social pentru vârstnici „Sfântul Andrei”, un proiect de 4 milioane lei

Cel de-al doilea proiect ce urmează să fie finalizat până în luna mai a anului viitor, își propune să reabiliteze și să extindă așezământul social pentru vârstnici, „Sfântul Andrei”. Cu o valoare totală de aproape 4 milioane de lei, centrul pentru vârstnici, finalizat în proporție de 70%, va găzdui in viitor 32 de persoane, în loc de 24, câte sunt în prezent. Obiectivul general al proiectului se bazează pe îmbunătățirea calității infrastructurii pentru furnizarea serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice.

Reparații capitale pe străzi din Alba Iulia, cu 35 milioane lei

În decursul întâlnirii de luni cu reprezentanții ADR Centru, pe lângă proiectele menționate mai sus, s-au vizitat și câteva din străzile pe care s-au făcut reparații capitale, precum: strada Traian, Iașilor, Andrei Mureșanu, București, Gheorghe Doja și Livezii. În cadrul proiectului „Reparații capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia” și în decurs de 2 ani s-au reparat și s-au dotat cu infrastructură nouă, în jur de 13 km de străzi. Din suma alocată inițial, în valoare de aproximativ 35 milioane de lei, s-au cheltuit doar 69%, după cum a precizat coordonatorul proiectului, Floarea Ghibu.

Drumul de la ieșire din Alba Iulia spre Cluj, modernizat cu peste 30 milioane lei

Nu a fost uitat nici drumul de la ieșire din municipiul Alba Iulia spre Cluj, care, prin proiectul „Modernizare DN1 – E81 de la km 382+400 pana la km 385+160 – str. Alexandru Ioan Cuza, inclusiv podul peste râul Ampoi și Pasajul peste CF Alba Iulia”, a urmărit îmbunătățirea circulației, fluidizarea traficului urban și reducerea timpului de transport, eliminarea unor blocaje rutiere, creșterea siguranței circulației și scăderea poluării auto. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la peste 30 milioane de lei.

Clinică de Urologie în Alba Iulia, un proiect de 1,5 milioane lei

Ultimul proiect finalizat, prezentat astăzi de reprezentanții ADR, a fost „Clinica Urologie – asistență spitalicească pe termen scurt”, ce a beneficiat de o finanțare de aproximativ 1 milion și jumătate de lei. Clinica funcționează din luna decembrie a anului 2012, deține 5 saloane, fiecare cu câte 2 paturi și oferă servicii de urologie, chirurgie generală, neurochirurgie, anestezie, ginecologie, dermatologie și oncologie. Prin acest proiect s-au creat 6 noi locuri de muncă, iar în prezent, în clinică sunt tratați lunar 100 de pacienți. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea calității infrastructurii sociale, îmbunătățirea competivității serviciilor și acoperirea cererii pentru servicii medicale private urologice la nivel județean și crearea premiselor pentru dezvoltarea altor facilități de oferire a unor servicii în domeniul medical, având în vedere faptul că pe viitor se dorește oferirea posibilității de realizare de analize medicale în cadrul clinicii.

Directorul General al ADR Centru, Simion Crețu, a declarat: “În ultimii ani am constatat ca presa e tot mai interesata de a vedea evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Acest lucru se vede cel mai bine prin vizita în teren, la fața locului. Sprijinim astfel jurnaliștii să se documenteze și să informeze corect cetățenii asupra stadiului atins în proiecte, dar și despre obiectivul acestor cereri de finanțare prin care se obțin bani europeni. Trebuie ca oamenii să afle atât valoarea sprijinului financiar nerambursabil, dar și destinația acestor resurse. În cadrul acestor vizite, reușim să asigurăm contactul direct dintre beneficiar și mass media, ambele părți având oportunitatea de a discuta despre eforturile depuse în implementarea unui proiect finanțat cu fonduri nerambursabile, care sunt probleme sau dificultățile întâmpinate și rezultate obținute de către toți. Vorbim de cheltuirea transparentă a fondurilor, de dreptul cetățenilor de a cunoaște beneficiile pe care le va obține comunitatea, prin proiectele finanțate din fonduri europene”.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax