Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Clubul Rotary a sărbătorit 113 ani de existență prin lansarea a 113 lampioane în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Membrii clubului Rotary au sărbătorit vineri, 23 februarie, 113 ani de la înființarea mișcării mondiale. Momentul a fost marcat la Alba Iulia prin lansarea a 113 lampioane în Cetatea Alba Carolina și proiectarea semnului Rotary pe Sala Unirii. Au participat membri ai cluburilor Rotary din Alba, Sighet, Râmnicu Vâlcea, Civitas Solis, Cozia, Rotaract și Interact.

Sâmbătă, la Alba Iulia are loc cartarea (înființarea oficială) primului club Rotary de copii din Alba Iulia, Rotakids, și al șaselea din țară. Nașii, cum se numesc în limbajul rotarienilor, sunt cei de la clubul Ripensis Timișoara.

Principalele obiective ale clubului Rotakids Alba Iulia:

1. Dezvoltare personală
2. Ajutarea comunității

Proiectele Rotakids de până acum: Membrii clubului Rotakids Alba Iulia din dorința de a ajuta și alții copii, s-au gândit la un proiect pentru cei care suferă de poliomielită. Proiectul constă într- o carte de colorat, schițele fiind facute de membrii clubului.

Cartea a fost vândută și cu banii au fost cumpărate 50 de vaccinuri contra poliomielitei.

Un alt proiect pe care l-au derulat a fost ”Crăciun în familie”. Voluntarii clubului RotaKids Alba Iulia au dorit să aducă un zâmbet pe fața celor care suferă de scleroza multiplă din județul Alba. Membrii clubului au confecționat globuri de craciun. Așa au adnat bani pentru pachetele de Crăciun care au fost donate către 12 persoane din cadrul Asociației SM Speromax Alba.

Rotary International este o organizație de caritate cu 1,2 milioane de membri (care se autodenumesc rotarieni) constituiți în peste 35.000 cluburi în aproape toate țările din lume. Cluburile Rotary sunt accesibile pentru persoane din toate culturile și etniile, și nu sunt afiliate cu nicio organizație politică sau religioasă.

Activitatea rotarienilor se extinde peste rotarieni ca persoane fizice și cluburi Rotary, incluzând și alte persoane care au ca scop să servească, aducându-și contribuția la activitatea organizației. Grupuri,  precum Rotaract, Interact, și Rotary Community Corps, servesc alături de cluburile care sponsorizează, având ca scop îmbunătățirea calitatea vieții în comunitățile lor.

Primele cluburi Rotary au fost înființate cu zeci de ani în urmă (1905- Evaston-Chicago, Illinois, USA), urmărind acelasi scop, de a servi comunitatea, deci a fi la dispozitia semenilor.

Organizarea cluburilor Rotary este una simplistă. Clubul este condus de un presedinte care își păstrează poziția timp de un an. Membrii sunt aleși pe criteriul profesionalismului, al calității morale în viața socială, de familie și afaceri.

Primul club Rotary a aparut în România la București în 1929, fiind urmat imediat de alte două Cluburi în Cluj Napoca și Timisoara. În anul 1936 în România existau 9 Clubury Rotary și se creează Districtul 84. Deși efectul actiivtății și acțiunilor Cluburilor Rotary se făceau simțite pe întreg teritoriul țării, acestea au fost interzise în perioada regimului autoritar.

Cluburile Rotary se reînființează în anul 1992 cu clubul din București, urmând apoi reînființarea cluburilor din celelalte mari orașe. În prezent Districtul 2241 România și Republica Moldova numără 92 de cluburi și 2720 de membri.

Clubul Rotary Alba Iulia a fost înființat în iunie 1995 și numără în prezent 44 de membri aleși din diferite domenii de activitate, după criteriile promovate de Cluburile Rotary.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax