Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cocoș de munte împăiat, exponatul lunii la Muzeul Municipal ”Ioan Raica” din Sebeș

Publicat

Exponatul lunii iunie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este un exemplar de cocoș de munte (Tetrao urogallus Linnaeus, 1758), mascul, intrat în colecția de Științele Naturii încă din anul 1957.

Pasărea este de dimensiuni mari și a fost naturalizată cu aripile și cu coada strânse.

Face parte din ordinul Galliformes și este o specie de talie relativ mare, cu dimorfism sexual accentuat. Masculul, numit şi „gotcan”, atinge lungimi cuprinse între 74 și 90 cm, inclusiv coada, de cca. 25 cm, fiind cu aproape o treime mai mare decât femela.

Acesta își ia zborul foarte zgomotos, cu explozii de bătăi de aripi, dese, întrerupte de planări directe şi lungi.

Primăvara are loc o curtare spectaculoasă în care sunt implicați mai mulți masculi care se bat pentru femele, numită „rotitul” cocoșului.

Masculul are capul expresiv, cu un cioc masiv, galben, puternic curbat și cu sprâncene roșii deasupra ochilor.

Corpul, la rândul său, este masiv, fiind acoperit cu pene maronii şi cu pete mici albe. Picioarele-i sunt terminate cu degete cu gheare puternice, adaptate la scurmat în solul pădurii.

Caracteristic pentru mascul este și coada, pe care, în timpul rotitului, o ridică şi o deschide ca pe un evantai. Femela are coloritul general ruginiu, cu pieptul roșcat şi cu mici pete albicioase pe aripi.

Păsările sunt sedentare și trăiesc în păduri mature de conifere, la noi preferând zonele cu molizi, situate pe teren accidentat şi stâncos, presărat cu tufe cu fructe de pădure, în special afinișuri.

Hrana cocoșului de munte depinde de anotimp, astfel iarna şi primăvara consumă mai ales ace de conifere, pentru ca, la începutul verii, să mănânce muguri şi, mai apoi, fructe de pădure.

Caracteristic speciei este ingerarea de pietricele care macină în gușă hrana grosieră.

Este foarte posibil ca populațiile de cocoș de munte din Carpații Meridionali să facă parte din subspecia endemică Tetrao urogallus rudolfi, numită astfel în memoria arhiducelui Rudolf de Habsburg (1858-1889), vânător şi ornitolog amator, care remarcase particularitățile exemplarelor din zonă în timpul periplului său în Transilvania din anul 1882.

Cum cocoșul de munte este întâlnit în zona montană înaltă şi în cea situată spre limita forestieră alpină, informațiile despre populațiile existente provin doar de la ocoalele silvice şi de la vânătorii locali.

Se află pe Lista Roșie a Speciilor Periclitate IUCN, cu starea de conservare LC (risc scăzut), iar în Europa are un statut de conservare favorabil (Non-SPEC – stabilă).

Cocoșul de munte este o specie de interes vânătoresc şi de aceea protecția mai eficientă a acestuia depinde de conservarea pădurilor de rășinoase în care există locuri de rotit.

Acordarea anuală a unui număr restrâns de autorizații pentru vânătoare, calculat pe criterii biologice, ar putea duce la reducerea considerabilă a presiunii cinegetice asupra acestei specii.

”Avem plăcerea de a vă invita să descoperiți întreaga colecție de Științele Naturii a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, care prezintă o parte din bogăția naturală a zonei Sebeșului, oferind publicului vizitator, iubitor de natură, exponate interesante legate de floră, faună, paleontologie şi mineralogie.

Expoziția a fost repusă în valoare la finele anului 2020, devenind extrem de atractivă pentru publicul tânăr, pentru elevi și profesori, fiind o opțiune atractivă pentru cursurile de istorie naturală” au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Sebeș.

Sursă: Primăria Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax