Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Colecţionarul moldovean Costin Petru a prezentat 130 de uniforme militare la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Expoziţia este deschisă până în 3 noiembrie

Publicat

În perioada 8 octombrie – 3 noiembrie, vizitatorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au ocazia să admire 130 de uniforme militare, vamale, majoritatea din perioada Uniunii Sovietice. Este vorba despre o nouă expoziţie personală a colecţionarului moldovean Costin Petru, care în primăvara acestui an a mai expus la Alba Iulia peste 1.000 de arme valoroase. În seria pieselor expuse la muzeu în această toamnă se află cascheta astronautului Dumitru Prunariu, uniforme ale trupelor de carabinieri şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, iar printre cele mai recente regăsim uniforma membrilor Gărzii de Onoare a Reginei Marii Britanii, dar şi a preşedintelui Federaţiei Ruse. Cea mai veche uniformă este din 1941.

Piesele expuse fac parte din colecţia directorului Muzeului Serviciului Vamal din Republica Moldova, Costin Petru, care de-a lungul anilor a reuşit să obţină peste 600 de uniforme militare. Colecţionarul a spus că o mare parte din uniforme au fost purtate de „personalităţi care au fost în serviciul militar, vamal sau poliţie, în Moldova suverană”.

„Toate uniformele îmi sunt la suflet, pentru că sunt costume care au fost ale unor personalităţi şi se mai spune că costumele militare din colecţia serviciului vamal împacă toţi duşmanii”, a declarat Costin Petru. Cele mai inedite uniforme militare, pe care le puteţi vedea în cadrul expoziţiei sunt din anii 1941, 1943, 1945, precum şi costumul de astronaut al lui Yuri Onufriyenko, dar şi al Eroului Rusiei, cosmonautul Vladimir Dejurov.

La evenimentul de marţi, pe lângă colecţionarul Costin Petru, au mai fost prezenţi şi directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, directorul Muzeului Naţional Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu şi vicepreşedintele Consiliului Raional Ialoveni, Anatol Melenciuc.

Expoziţia este organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliului Raional Ialoveni – Republica Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax