Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concurs de machete statice la Alba Iulia. Specialiști români și străini au expus modele în miniatură de mașini şi scene de luptă, avioane, corăbii și personaje


Publicat

IMG_1252Modele realizate în cele mai mici detalii, cu scene de luptă, mașini  de război, corăbii, dar și mașini de epocă, motociclete sau personaje au fost expuse, duminică, la Alba Iulia, în cadrul concursului Internațional de Machete Statice “Cupa Alba Carolina” 2015.

Competiția a reunit participanți din Italia, Ungaria, Marea Britanie și România și a fost organizat de Asociația de Modelism Alba – IPMS România, Municipiul Alba Iulia, în colaborare cu Consiliul Județean Alba și Muzeul Unirii.

A fost un prilej pentru specialiștii din domeniul modelismului static să-și prezinte „creaţiile”, cele mai reuşite fiind premiate.

Machete cu soldaţi înarmați cu sulițe, arcuri cu săgeți, scuturi, avioane, motociclete, maşini, corăbii, lupte daco-romane, fortificaţii sunt doar câteva dintre obiectele lucrate cu migală de pasionaţii de modelism din Alba Iulia şi din ţară, dar şi din străinătate.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Modelism Alba (AMA), Ovidiu Socaciu, ceea ce au realizat autorii acestor machete este rezultatul unui hobby, a unei pasiuni, „dar totodată ca să poţi realiza aşa ceva îţi trebuie un pic de îndemânare, nu numai din punct de vedere tehnic ci şi artistic, şi foarte multă răbdare şi atenţie”.

Evenimentul a reunit 82 participanţi din România, Italia, Marea Britanie şi Ungaria, înscrişi în diverse cluburi sau independenţi. Cluburile participante din România: IPMS Romania – AMA din Alba Iulia, Club Navomodele al Ligii Navale Romane din Mangalia, CSM Timişoara, Palatul Copiilor Sibiu, Palatul Copiilor Timisoara, Tapir Models din Bucureşti. Alţi concurenţi independenţi au fost din Braşov, Bucureşti, Botoşani, Buzău, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Mangalia, Ploieşti , Petroşani , Satu Mare, Sibiu, Timişoara şi Turda.

Din Ungaria, au fost prezente cluburile: DMK – Debreceni Makettező Klub din Debrecen, KIT Makett Klub din Szeghalom, Makettinfo din Budapesta, Miskolci Makettezől Egyesülete din Miskolc, MOK Jászberény din Jászberény, MMK din Mosonmagyarovar, alături de independenţi din Békéscsaba, Budapesta, Debrecen, Gyula, Jászberény, Miskolc, Mosonmagyarovar , Nagyszénás , Orosháza şi Szeghalom .

Din Italia au venit cluburile AMB Brescia şi GMC-Gruppo Modellisti Centumacellae din Civitavecchia.

O prezenţă inedita a fost Richard Dyer de la Portsmouth Model Boat Display Team din Anglia care a expus o impresionantă colecţie de 11 replici de nave din diverse perioade, toate funcţionale si prevăzute cu radiocomandă.

în cele 34 categorii de concurs au fost inscrise 242 modele pentru care au fost acordate 90 medalii (33 de aur, 26 de argint, 31 de bronz) , 17 menţiuni şi un premiu special (“Best of contest”) pentru cea mai bună lucrare înscrisă în concurs.

Best of Contest a fost adjudecat de Attila Pénzes din Debrecen-Ungaria cu o superbă replică de avion militar Suhoi Su 25 Frogfoot la scara 1/48, manufacturată integral, din diverse materiale.

La finalul festivităţii de premiere s-au mai acordat diplome de măiestrie din partea Ligii Maiştrilor Militari de Marina din Constanţa, 15 trofee (5 de aur, 5 de argint şi 5 de bronz) din partea GMC-Gruppo Modellişti Centumacellae din Civitavecchia-Italia, 6 premii din partea KIT Makett Klub din Szeghalom şi un premiu din partea MOK Jászberény din Ungaria.

În foto ataşat, rezultatele în urma competiţiei

rezultate 1rezultate 2

 

 

 

 

Asociaţia Modelism Alba (AMA) a fost înfiinţată în 2010, ca singura asociaţie non-profit din România, cu obiect de activitate modelismul static. A fost creată la iniţiativa a 10 modelişti din Alba şi a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi acum are 21 de membri activi din Alba, Bucureşti, Cluj, Craiova şi Sighişoara. Evenimentul din acest weekend a avut loc la galeriile de artă Ryma din Cetatea Alba Carolina.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

RUSALII: Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc va fi organizat în acest an, la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia

Publicat

catedrala-romano-catolica

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc va fi organizat anul acesta, a anunţat, luni, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, precizând că solicitarea a fost făcută de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi de Ordinul Franciscanilor.

„Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ţine pelerinaje religioase în această perioadă – desigur, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor şi online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic”, a scris pe Kelemen Hunor pe Facebook.

El a adăugat că, de Paşti, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfinţirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice.

„Sunt convins că credincioşii care vor veni la pelerinaj vor da dovadă de aceeaşi disciplină!”, a transmis liderul UDMR

În fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID.

În 1 iunie 2019, Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat de Papa Francisc.

sumueu

În acest an, pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc va avea loc în data de 22 mai.

surse: agerpres.ro, g4media.ro

foto: arhivă 2019

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” Sebeș – Lancrăm își continuă drumul cu cea de-a XLI-a ediție (P)

Publicat

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș – Lancrăm, organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, este una dintre cele mai longevive și prestigioase manifestări cultural-științifice din România.

Început în anul 1981 de un grup de intelectuali temerari, evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XLI-a ediție.

”Nădăjduim ca în această vară, să avem bucuria organizării tradiționalelor conferințe și evenimente reunite sub cupola festivalului, iar până atunci lucrăm la editarea publicațiilor „Caietele Blaga” și „Pașii Profetului”.

O tradiție frumoasă în cadrul festivalului o reprezintă organizarea Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, inițiat cu scopul valorificării creativității participanților și menținerii vie, în conștiința publică, a memoriei poetului luminii și filosofului misterelor, Lucian Blaga, născut la Lancrăm.

În anul 2021, ne mândrim cu un număr record de participanți la concurs, jurizarea urmând a se realiza în luna mai, iar festivitățile de înmânare a premiilor urmând a avea loc în cadrul festivalului.

Toate noutățile vom avea plăcerea de a le comunica publicului interesat pe măsura derulării lor”, transmit reprezentanții Primăriei Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Cum și-a schimbat culoarea iazul de la Valea Șesii-Geamăna. Directorul SGA Alba, despre poluarea istorică din zona Roșia Montană

Publicat

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, ing. Sorin Vlad a vorbit recent, într-un interviu, despre poluarea istorică a solului şi a apelor de suprafaţă din zona Roșia Montană.

Acesta a explicat și cum s-a schimbat culoarea apei din iazul de decantare de la Valea Șesii – Geamăna, din roșu-cărămiziu în albastru-turcoaz, în urma unor măsuri luate pentru îmbunătățirea calității apelor. 

Vezi și VIDEO REPORTAJ: Geamăna, povestea satului fericit din Apuseni, devorat de un gigant de steril. Amintirile unui localnic

Poluare istorică a zonei, în urma metodei de exploatare a minereului

„Activitatea desfășurată în principal în decursul anilor în Roșia Montană a fost exploatarea auriferă. Aceasta a început încă din secolul II d. Hr., ceea ce înseamnă că de 2.000 de ani la Roșia Montană se face minerit.

Metoda de exploatare a minereului care a fost în decursul anilor a dus din păcate la o poluare istorică a zonei”, a precizat directorul SGA Alba, ing. Sorin Vlad, într-un interviu acordat pentru postul Agro TV.

Cum s-a schimbat culoarea apei în iazul de decantare de la Valea Șesii, din roșu-cărămiziu în albastru-turcoaz

„Un exemplu de minerit este la Valea Șesii. Aici administrează Cupru Min Abrud, este exploatarea de zăcământ de la Roșia Poieni, cel mai mare zăcământ de cupru din țară. Unitatea administrează trei iazuri de decantare, cel mai mare fiind cel de la Valea Șesii.

Execuția lui a început în 1977, când s-a luat decizia de a evacua cei 1.000 de locuitori, respectiv 400 de familii din satul Geamăna și s-a început decantarea sterilului, în momentul de față satul fiind acoperit de steril. În prezent se mai vede doar o parte din turnul bisericii.

În 2017 iazul de decantare avea o culoare roșu-cărămizie. În prezent iazul are o culoare albastră, apa are o culoare albastru – turcoaz.

Asta se datorează faptului că unitatea a executat un hidro-transport a substanței de var în proporție de 10%, de neutralizare a apelor acide la ieșirea lor, ceea ce a dus la o îmbunătățire substanțială. Aici pot să fac o paralelă între anul 2009, când pH-ul apelor a fost de 4, iar anul trecut a avut un pH de 7.

Unitățile, obiectivele industriale aflate în funcțiune, autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor, au ajuns la o îmbunătățire a calității apelor evacuate, prin întreprinderea anumitor măsuri. Au fost multe imagini, în mass-media și în social media, devastatoare. Acum apa din iaz are o culoare albastru-turcoaz. Zăcământul duce înspre o culoare cenușie, ceea ce e normal și e înspre bine”, a mai explicat directorul SGA Alba, Sorin Vlad.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Certificatul european de vaccinare a intrat în faza testărilor tehnice. Va putea fi utilizat din iunie

Publicat

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat luni Comisia Europeană, relatează AFP.

Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea acestui sistem. Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la ”pasarela” europeană creată. Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. Dar, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale dacă sunt pregătite, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest certificat sanitar, denumit ”certificat verde digital” european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta.

El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică.

Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems şi SAP.

Statele membre pot folosi pe plan intern aplicaţii distincte dacă doresc acest lucru, unele având deja în dezvoltare astfel de aplicaţii.

În paralel cu pregătirile tehnice, regulamentul privind ”certificatul verde digital” european încă face obiectul negocierilor între Parlamentul European şi Consiliul UE, ce reuneşte reprezentanţii statelor membre.

Unul dintre subiectele de divergenţă este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea preţurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre.

Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate.

O nouă sesiune de negocieri va avea loc marţi. Eventualul compromis va trebui apoi aprobat de Consiliul UE şi votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârşitul lunii iunie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat sâmbătă că ţara sa va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la acest certificat. Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei, a explicat el.AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate