Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concurs la Sâncel. 21 echipe din Alba au participat la competiţia interjudeţeană “Copilărie în pași de dans”. Vezi câştigătorii


Publicat

La Sâncel, în sala Căminului Cultural din localitate s-a desfăşurat joi concursul interjudețean “Copilărie în pași de dans” inițiat de Școala Gimnazială “Ion Pop Reteganul”. Aproximativ 300 de copii au evoluat pe categorii de vârstă şi şi-au demonstrat talentul, spre încântarea celor prezenți.

Concursul a dat şansa elevilor să-şi facă cunoscute talentul, creativitatea şi spiritual competitiv. S-a desfășurat pe trei secțiuni: dans popular, dans modern și alte tipuri de dans, în total fiind înscrise 21 echipe din județ. Cei aproximativ 300 de copii au evoluat pe categorii de vârstă, respectiv ciclul primar și ciclul gimnazial. În deschiderea concursului și în pauzele dintre cele trei secțiuni au evoluat  echipe si  interpreti individuali, spre încântarea publicului și a părinților prezenți.

Școli din București și județele Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Botoșani, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Neamț și Vâlcea au participat indirect la acest concurs prin înregistrări video, la secțiunea extraconcurs.

La acest eveniment au fost prezenți susținători și colaboratori ai școlii, oficialități locale, primarul comunei, Ilie Frățilă și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

Concursul, aprobat de Ministerul Educației Naționale în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2014 și a ajuns la ediția a VI-a, a fost realizat în colaborare cu partenerii: Primăria Sîncel, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Câştigătorii concursului:

Dans popular, clasele I-IV

Locul I: Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj – Echipa „Căluşarii”

Locul II: Școala Gimnazială “Toma Cocișiu” Blaj – Ansamblul clasei a II-a, “Hațegana și jiana”

Locul III: Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş” Cergău Mare – Echipa „Muguraşul” – Jiana

Dans popular, clasele V-VIII:

Locul I: Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu – Echipa “Iezerul” – joc de fete Crihalma

Locul II: Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş” Cergău Mare – „Mugurii Cergăului

Dans modern, clasele I-IV

Locul I: Școala Gimnazială “Toma Cocișiu”  – “Albinuțele”

Locul II: Şcoala gimnazială „I.M. Moldovan” Blaj – “Steluţe vesele”

Locul III: Colegiul Naţional ,,I.M. Clain” Blaj – “Steluţe”

Dans modern, clasele V-VIII

Locul I: Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel – “Joy”

Locul II: Şcoala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” Cetatea de Baltă – “Happy Dance”

Locul III: Şcoala Gimnazială “Aron Cotruş” Cergău Mare – “Rainbow Girls”

Menţiune: Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Cenade

Menţiune: Şcoala Gimnazială Șona – „Simplu”

Alt tip de dans, clasele I-IV:

Locul I: Şcoala Gimnazială “Petru Pavel Aaron” Blaj – “Shik Shak Shok” – dans arăbesc

Locul II: Şcoala Gimnazială „Ion Bianu” Valea Lungă – “Magic Dance” – dans tematic

Locul III: Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel –  „Delilah” – vals

Locul III: Școala Gimnazială “Toma Cocișiu” Blaj – dans tematic cu umbreluțe

Menţiune: Şcoala Gimnazială „I. M. Moldovan” Blaj – Sukarii – „Camau”/ dans rromani

Alt tip de dans, clasele V-VIII:

Locul I: Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel – “Happy Feet” – dans country

Locul II: Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj – Spiridușii veseli

Locul III: Şcoala Gimnazială “Petru Pavel Aaron” Blaj – „Papo”/ dans rromani

Diplome de participare acordate pentru participanți în afara concursului:

1. Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sîncel, coordonator Lenuţa Bloj, eleva Anda Melente (clasa pregătitoare), piesa „Bade, dacă ești viteaz”

2. Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sîncel, coordonator Lenuţa Bloj, elevii Alexandru şi Sebastian Costea, Ciprian Popa, Eduard Hațegan (clasa pregătitoare), piesa „De când sui la mândra dealul”

3. Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sîncel, coordonator Mirela Petruţ Mirela, eleva Daria Costea (clasa I), piesa    “Satul meu, grădină mare”

4. Şcoala Gimnazială „Petru Pavel Aaron” Blaj, coordonator Bianca Bumbu, elevii claselor V-VIII, Dans țigănesc

5. Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sîncel, coordonator Mirela Petruţ, Adriana Macarie, elevele Ioana Barna, Larisa Banța (clasa a VIII-a), “Sat frumos și liniștit”

6.  Şcoala Gimnazială „Petru Pavel Aaron” Blaj, coordonator Cristian Comşa, majorete V-VIII

7. Şcoala Gimnazială „Petru Pavel Aaron” Blaj, coordonator Cristina Dolcoş, Magic band V-VIII, Colaj melodiiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Declarația de beneficiar real va fi amânată până la 1 octombrie 2021. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități ar urma să fie amânată până în 1 octombrie.

Proiectul de ordonanță în acest sens a fost pus în transparență, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „E doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii”.

„Lupta împotriva birocrației continuă! Am pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie”, anunță Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.

„Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa”, conchide Năsui.

La începutul acestei săptămâni, ministrul anunțase că ”în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic.

Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”.

O serie de firme care erau exceptate de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou să depună această declarație la Registrul Comerțului. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

surse: mediafax.ro, startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O decizie privind purtarea măștii la locul de muncă va fi luată la 1 iunie. Precizările premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă seara că o decizie în privinţa purtării sau nu a măştii la locul de muncă, acolo unde sunt doar persoane vaccinate, va fi luată de la 1 iunie.

„Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie. Este în ordinul ministrului Sănătăţii. Cred că este o decizie luată înainte de analiza foarte bine. De la 1 iunie stabilim acest lucru. Deocamdată cu mască la locul de muncă, la interior. (…) După 1 iunie vorbim de alte modificări”, a spus Cîţu, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Prim-ministrul a mai spus că de la 1 iunie Guvernul va modifica actele normative necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor culturale.

„Vom modifica actele normative necesare, pentru a crea cadrul legal necesar ca să putem să mergem în acea etapă. În acest moment noi am prezentat în decizia CNSU următoarele etape, ca să foarte clar pentru români la ce să se aştepte”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă toţi românii vor avea acces la spectacole după 1 iunie, premierul Cîţu a spus: „Pentru toţi românii… depinde, dacă sunt vaccinaţi sau nu. Aţi văzut că fiecare eveniment, în interior sau în exterior, are anumite criterii (referitoare n.r.) la număr de persoane la interior, dacă persoanele sunt vaccinate, dacă organizatorii îşi asumă că persoanele sunt vaccinate, atunci vorbim de alt număr de persoane”, a spus premierul.

Referitor la o eventuală falsificare a actelor care atestă vaccinarea, Florin Cîţu a precizat că la TNB „s-a verificat foarte uşor” şi că „putem să discutăm de soluţii” pentru că „suntem în anul 2021”.

„Astăzi am intrat aici cu un buletin”, a spus premierul.

În altă ordine de idei, Cîţu a menţionat că „România a luat decizia, poate unică în Uniunea Europeană, de a permite cetăţenilor care vin din zona verde să intre în România, turiştii, fără niciun fel de documente care să ateste dacă sunt sau nu vaccinaţi, doar cu documentele necesare pentru a intra în România”.

Premierul Florin Cîţu a fost prezent sâmbătă seara la spectacolul-pilot cu piesa „Dineu cu proşti” de Francis Veber, la Teatrul Naţional Bucureşti.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Astăzi: Expoziție-memorial la Museikon Alba Iulia dedicată victimelor pandemiei COVID

Publicat

Muzeul Național al Unirii deschide la Museikon o ”expoziție-memorial dedicată victimelor pandemiei COVID-19”. Evenimentul va avea loc duminică, 16 mai, de la ora 13.00.

Inițiativa Muzeului din Alba Iulia, ”prima de acest gen din țară, se dorește să fie percepută ca un spațiu viu al memoriei colective, un loc de reunire după o izolare care ne-a separat atât de mult și un omagiu adus celor pe care pandemia nu doar că i-a răpit prea curând, dar a și împiedicat organizarea obișnuitelor ritualuri de despărțire de familie și de cei dragi”, transmit reprezentanții muzeului.

Ca solemnitate inaugurală a fost aleasă comemorarea unuia dintre cei mai importanți colaboratori ai săi: pictorul profesor Liviu Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veșnice tocmai se împlinesc 40 de zile.

”Prin înființarea acestui memorial la Museikon vrem să-i ajutăm să se cunoască pe cât mai mulți dintre cei care au pierdut pe cineva drag.

De altfel, un loc al memoriei nici nu ar fi posibil fără implicarea lor, de aceea muzeul adresează o invitație tuturor celor care doresc să lase un însemn-simbol în memoria persoanelor dispărute”, spun organizatorii.

Potrivit acestora, ca martor al întâmplărilor trecute și prezente, muzeul, prin natura sa complexă de a păstra și documenta formele de manifestare și cursul vieții umane, poate fi un sprijin al comunității, în special în momentele de cumpănă.

De aceea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și-a propus crearea, la Museikon, a unei expoziții-memorial, dedicată amintirii celor plecați dintre noi în cursul actualei pandemii.

Astfel de inițiative au avut loc pe tot globul, efectele dezastruoase ale pandemiei fiind marcate prin diferite monumente sau acțiuni similare.

”Până în prezent sunt semnalate circa 60 de memoriale, dintre care amintim „The National Covid Memorial Wall”, situat în vecinătatea clădirii Parlamentului din Londra, pe care s-au adunat peste 151.000 de inimioare, fiecare simbolizând o victimă a pandemiei; zidul se întinde pe o lungime de peste 500 m și arată, prin mărimea sa, imensa catastrofă cauzată de virusul SARS-COV-2.

Alte forme asemănătoare de comemorare au fost organizate: la Washington – un câmp cu peste 500.000 de stegulețe înfipte în pământ în amintirea celor decedați; în apropierea palatului Cibeles din Madrid o flacără simbolică arde în amintirea celor răpuși de Covid-19; Rio de Janeiro a creat ”Infinity Memorial” cu o listă a victimelor pandemiei”, precizează reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, de la CS Unirea Alba Iulia, participă la cea mai importantă competiție europeană de marș

Publicat

Echipa CS Unirea Alba Iulia, formată din antrenorul Gabriel Avram și atletele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, reprezintă România la Campionatul European de Marș de la Poděbrady, localitate cehă cu tradiție pentru astfel de competiții de elită la nivel european.

Ana Rodean va participa, duminică, la proba de 35 de kilometri marș, nou introdusă în competiție, în vreme ce Mihaela Acatrinei va participa, ca de obicei, la proba de 20 de km.

Atletele din Alba Iulia fac parte din lotul național al României, compus din 7 sportivi (4 la masculin și 3 la feminin). Delegația României a plecat de la Buziaș spre Republica Cehă.

”Pentru CS Unirea Alba Iulia este o onoare să reprezinte România la o competiție europeană de un asemenea nivel și sperăm să obținem cele mai bune rezultate. Noua probă va fi o provocare pentru multe sportive și o posibilitate de reafirmare pentru Ana Rodean, după ce ani la rând a cucerit pe plan national proba de 20 de km.

Mihaela Acatrinei și-a demonstrat suveranitatea, în România, la această probă, la ultimele competiții. Participarea noastră a fost pregătită în cele mai mici detalii de către antrenorul Gabriel Avram. Multă baftă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Echipa de marș a CS Unirea Alba Iulia a avut un program încărcat în acest sezon competițional, iar Campionatul European vine după alte 4 competiții importante (2 în țară și 2 în străinătate), la care a obținut două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz.

Lotul complet al României:

MASCULIN: Narcis Mihăilă (50 km marș), Marius Cocioran (50 km marș), Remus Rădoi (50 km marș), Ionuț Pleșu (50 km marș);

FEMININ: Ana Veronica Rodean (35 km marș – senioare), Mihaela Acatrinei (20 km marș – senioare), Maria Diana Lătărețu (10 km marș – junioare 1).

ANTRENORI: Gabriel Avram, Gheorghe Ardeleanu, Gabriela Ustabacieff;

CONDUCĂTOR DELEGAȚIE: Octavian Măzăran.

La startul competiției s-au înscris 212 sportivi din 25 de țări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate