Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concursul de poezie patriotică „Noi suntem români”, la Colegiul Național „I.M. Clain” din Blaj


Publicat

La Colegiul Național „I. M. Clain” din Blaj s-a desfășurat marți, 14 mai, Concursul de poezie patriotică „Noi suntem români”, ajuns la ediția a XVI-a, având ca scop promovarea specificului național și a identității naționale prin activităţi extraşcolare. Concursul a fost organizat sub forma unui parteneriat educativ între Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj, director, prof. Ioan Tomoiagă și ASTRA Blaj, Despărțământul „Timotei Cipariu”, președinte, ing. Ioan Mihălțan și Muzeul de Istorie ,,Augustin Bunea”, director, Simona Frâncu. Obiectivele specifice au vizat: formarea unei atitudini de respect faţă de cultura şi patrimoniul naţional românesc; dezvoltarea aptitudinilor artistice ale elevilor; creșterea interesului față de valorile naționale și dezvoltarea sentimentului de patriotism și mândrie națională prin raportare la însemnătatea Revoluției de la 1848.

Proiectul pune în valoare potenţialul artistic şi cultural al elevilor de gimnaziu și al liceenilor, servind ca soluţie de învăţare atractivă, iar prin caracterul competiţional au fost antrenați participanţi din unitățile de învățământ, zona Blaj-Jidvei: Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj, Liceul Tehnologic Jidvei, Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, Școala Gimnazială ,,Toma Cocișiu” Blaj, Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Tiur și Școala Gimnazială ,,Ion Bianu” Valea Lungă. Concursul a avut o secțiune de recitare din lirica patriotică, juriul fiind format din: ing. Ioan Mihălțan, Simona Frâncu, prof. Victor Făt, colonel (r) Ioan Brad și secretarul juriului – bibliotecar Maria Brad.

Lista elevilor premiați:

  • Premiul I: Voinea Ruxandra Cristiana, Păcurar Maria, Oniga Maria (Colegiul Național ,,I. M. Clain”), Muntean Denisa&Cojocariu Robert (Liceul Tehnologic Jidvei) și Tomoiu Iuliana Florina Maria (Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Tiur)
  • Premiul II: Păucean Gabriela, David Raluca (Colegiul Național ,,I. M. Clain”), Stoia Camelia (Școala Gimnazială ,,Ion Bianu” Valea Lungă)
  • Premiul III: Petruța Mădălina (Școala Gimnazială ,,Toma Cocișiu” Blaj, Radu Giorgiana, Trif Elena (Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea”), Bîlea Amina (Liceul Tehnologic Jidvei).
  • Mențiuni au obținut următorii elevi: Voinea Laura, Maier Andra (Școala Gimnazială ,,Toma Cocișiu” Blaj, Simu Daria Alexandra, Costea Raluca, Popa Ana-Maria (Colegiul Național ,,I. M. Clain”), Deneș Kinga Noemi (Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea”), Pipiș Iulia (Liceul Tehnologic Jidvei), Budiu Dragoș (Școala Gimnazială ,,Ion Bianu” Valea Lungă).

„Felicităm elevii, dar și profesorii coordonatori (Diana Istrate, Savonea Cristina, Handrea Ioana, Hațegan Maria Emilia, Comșa Călina, Dolcoș Maria Cristina, Simu Carmen, Claudia Oancea-Raica) pentru implicarea de care au dat dovadă din dorința de a trăi cu toții o veritabilă lecție de românism. Mulțumim tuturor celor prezenți și să nu uităm că cel mai nobil sentiment este iubirea de neam, căci România este patria tuturor românilor, e patria celor dispăruți și a celor ce se vor naște”, a transmis prof. dr. Claudia Oancea-Raica.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate