Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Festivalul Roman Apulum: Concursuri de cățărat, „braț de fier” și tir cu arcul în Grădina Romană din șanțurile Cetății Alba Iulia

Publicat

Legionari, războinici daci și romani, dar și gladiatori și-au demonstrat puterile la cățărare, tir cu arcul și „brațul de fier”. Fiecare trupă și-a trimis cei mai buni și puternici oameni la „război”. Caesar, cunosut în viața de zi cu zi ca Liviu Zgărciu a fost arbitrul și prezentatorul acestor concursuri, iar membrii taberelor Legiunii a XIII-a Gemina, Cresces Virtus Antiqua, Lupii de fier ai Apoulonului, Daci și romani din Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, Școala de Gladiatori Ludus Apulensis din Alba Iulia, Legiunea a V-a Macedonică de la Zalău și Tracii din Plovdiv, Bulgaria și-au încurajat concurenții.

În Grădina Romană, din Șanțurile Cetății, cei mai rapizi cățărători au escaladat pe un panou desculți, dezbrăcați, cu sandale sau cu lorica. Cel mai rapid s-a dovedit australianul Duras, pe numele lui adevărat Lucas, care în 9 secunde a escaladat panoul. A venit împreună cu trupa Tera Dacica din Cluj-Napoca și a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment, și tot pentru prima dată s-a aflat și la Alba Iulia, unde totul i s-a părut diferit de tot ce este în Australia.

„Brațul de fier” i-a secat de putere pe unii dintre concurenți, asta pentru că dacii, legionarii și gladiatorii au trebuit să își pună toată rezistența la încercare într- o luptă de skanderberg. Învingător în acest concurs a fost gladiatorul Darius, de la Ludus Apulensis Alba Iulia, care a dovedit că are bineînțeles un „braț de fier”.

Cel de-al treilea concurs, tir cu arcul, le-a pus la încercare concentrarea și totodată îndemânarea. Concurenții au avut la dispoziție trei săgeți și au tras cu arcul într-un sac, care a avut ca țintă un cerc mare de 10 puncte, 7 puncte un cerc necolorat și 5 puncte un cerc negru. Totodată pentru 10 puncte dintr-o lovitură concurenții au putut trage cu arcul, putem să spunem că într-un mod mai tradițional, într-o varză.

La această competiție lupta strânsă s-a dat între Peter de la Tracii din Plovdiv, Bulgaria și Dasius de la Legiunea a XIII-a Gemina. Pentru că au ajuns în final la egalitate de puncte, 19 la număr, aceștia au avut ca probă eliminatorie trasul cu arcul în varza, pusă drept țintă. Cel mai iscusit arcaș a fost legionarul Dasius, de la Legiunea a XIII-a Gemina.

 

 

 

FOTO: Cosmin NISTOR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax