Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Conferință la Alba Iulia cu magistraţi, avocaţi şi reprezentanţi ai instituţiilor în justiţie. Despre respect, prietenie şi deontologie în profesie

Publicat

IMG_2349 La Alba Iulia s-au reunit vineri judecători, procurori şi avocaţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu pentru a dezbate probleme legate de noul Cod Penal şi a găsi soluţii pentru o mai bună cooperare între instituţiile justiţiei. Invitat la eveniment, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc nu a ajuns la Alba Iulia. Conferinţa s-a desfăşurat însă cu participarea reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România și ai Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia a avut loc conferința ”Individualizarea pedepselor. Circumstanțe atenuante. Circumstanțe agravante. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Garanții ale dreptului la apărare în cursul urmăririi penale și judecății. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților”. Tema conferinței a vizat aspecte privind aplicarea unor prevederi din noul Cod Penal și raporturile dintre magistrați și avocați. Este cea de-a patra din seria de conferințe regionale, în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați. Printre cei care și-au anunțat prezența se numără ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, însă acesta nu a ajuns la eveniment. Conferința s-a desfăşurat la sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia.

Decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat că un rol important în soluționarea cauzelor îl au și avocații. ”Mai nou și la nivelul UE se pune această problemă, a stabilirii unor reguli deontologice precise, în așa fel încât actul de justiție să poată să fie înfăptuit în cele mai bune condiții.”

Respectul vine din câteva  lucruri fundamentale, și anume integritate, atât din partea avocaților, cât și din partea judecătorilor ca și a procurorilor. Actul de justiție se face acolo în sala de judecată, el nu se face în altă parte. Dar putem avea prieteni, suntem prieteni unii cu alții, nici nu putem altfel, așa cum medicii sunt prieteni între ei, așa și juriștii sunt prieteni între ei. Am făcut o facultate comună, avem discuții comune, aspirații comune și anume acelea de a înfăptui actul de justiție, dar și dincolo de actul de justiție avem subiecte foarte multe de discutat.

Actul de justiție se face acolo în sala de judecată și vă rog insistent, atât pe colegii judecători, cât și pe colegii avocați, să nu uităm niciodată acest lucru.

Cei mai buni prieteni ai mei sunt avocați și tocmai pentru că ne respectăm, niciodată nu am transferat actul de justiție dincolo de sala de judecată. Dar da, am discutat spețe, am discutat tot felul de soluții date de alte instanțe, însă niciodată nu am discutat o cauză pe care eu am avut-o pe rol.  A avea un act de justiție înfăptuit la timp, în termen rezonabil, e un alt comandament care ar trebui să ne conducă în activitatea noastră de zi cu zi. Cei mai serioși judecători ai noștri sunt tocmai cetățenii, justițiabili, cei pentru care noi înfăptuim actul de justiție”, a declarat judecătorul Nicolae Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Conferința este organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), Curtea de Apel Alba Iulia, Baroul Alba, Baroul Hunedoara și Baroul Sibiu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax