Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Conferință la Alba Iulia cu magistraţi, avocaţi şi reprezentanţi ai instituţiilor în justiţie. Despre respect, prietenie şi deontologie în profesie


Publicat

IMG_2349La Alba Iulia s-au reunit vineri judecători, procurori şi avocaţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu pentru a dezbate probleme legate de noul Cod Penal şi a găsi soluţii pentru o mai bună cooperare între instituţiile justiţiei. Invitat la eveniment, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc nu a ajuns la Alba Iulia. Conferinţa s-a desfăşurat însă cu participarea reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România și ai Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia a avut loc conferința ”Individualizarea pedepselor. Circumstanțe atenuante. Circumstanțe agravante. Renunțarea la aplicarea pedepsei. Infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Garanții ale dreptului la apărare în cursul urmăririi penale și judecății. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților”. Tema conferinței a vizat aspecte privind aplicarea unor prevederi din noul Cod Penal și raporturile dintre magistrați și avocați. Este cea de-a patra din seria de conferințe regionale, în vederea implementării Proiectului privind relațiile dintre judecători și avocați. Printre cei care și-au anunțat prezența se numără ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, însă acesta nu a ajuns la eveniment. Conferința s-a desfăşurat la sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia.

Decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a declarat că un rol important în soluționarea cauzelor îl au și avocații. ”Mai nou și la nivelul UE se pune această problemă, a stabilirii unor reguli deontologice precise, în așa fel încât actul de justiție să poată să fie înfăptuit în cele mai bune condiții.”

Respectul vine din câteva  lucruri fundamentale, și anume integritate, atât din partea avocaților, cât și din partea judecătorilor ca și a procurorilor. Actul de justiție se face acolo în sala de judecată, el nu se face în altă parte. Dar putem avea prieteni, suntem prieteni unii cu alții, nici nu putem altfel, așa cum medicii sunt prieteni între ei, așa și juriștii sunt prieteni între ei. Am făcut o facultate comună, avem discuții comune, aspirații comune și anume acelea de a înfăptui actul de justiție, dar și dincolo de actul de justiție avem subiecte foarte multe de discutat.

Actul de justiție se face acolo în sala de judecată și vă rog insistent, atât pe colegii judecători, cât și pe colegii avocați, să nu uităm niciodată acest lucru.

Cei mai buni prieteni ai mei sunt avocați și tocmai pentru că ne respectăm, niciodată nu am transferat actul de justiție dincolo de sala de judecată. Dar da, am discutat spețe, am discutat tot felul de soluții date de alte instanțe, însă niciodată nu am discutat o cauză pe care eu am avut-o pe rol.  A avea un act de justiție înfăptuit la timp, în termen rezonabil, e un alt comandament care ar trebui să ne conducă în activitatea noastră de zi cu zi. Cei mai serioși judecători ai noștri sunt tocmai cetățenii, justițiabili, cei pentru care noi înfăptuim actul de justiție”, a declarat judecătorul Nicolae Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Conferința este organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), Curtea de Apel Alba Iulia, Baroul Alba, Baroul Hunedoara și Baroul Sibiu.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Marea Britanie, prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-COVID Pfizer/BioNTech. Când ar putea începe vaccinarea

Publicat

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă.

Autoritatea de reglementare britanică MHRA spune că vaccinul, care oferă o protecție de până la 95% împotriva COVID-19, este sigur, iar imunizările ar putea începe în câteva zile pentru persoanele din grupuri cu prioritate ridicată. Marea Britanie a comandat deja 40 demilioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni.

Aproximativ 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile în curând, primele unități urmând să sosească în Marea Britanie în următoarele zile.

Acesta este vaccinul care a trecut cel mai rapid de la concept la realitate, având nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care durează în mod normal un deceniu.

Deși vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână vigilenți și să respecte regulile pentru a opri răspândirea, spun experții.

Marți, Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat dr. Adrian Bara: Noul PSD are soluții concrete pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate (P)

Publicat

Noul PSD are soluții concrete pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și îmbunătățirea sistemului medical, astfel încât toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc, să aibă acces sigur și echitabil la servicii de calitate. Este obligatoriu ca sistemul medical să asigure accesul neîngrădit al pacienților la testare pentru depistarea COVID-19, în mod gratuit. În prezent, sunt foarte multe persoane care plătesc pentru efectuarea testelor, iar nivelul de testare este mai redus față de țările mai dezvoltate.

Sistemul medical trebuie să pună pacientul pe primul plan! M-am alăturat echipei de profesioniști din domeniul sănătății a noului PSD, între care se numără profesorii Adrian Streinu-Cercel, Alexandru Rafila și Leonard Azamfirei, pentru că îmi doresc tot ce e mai bun pentru Alba. Prioritățile pacienților sunt și prioritățile Partidului Social Democrat:

I. Prioritate imediată: Combaterea Pandemiei COVID-19!

1) Acces neîngrădit la testare acolo unde și atunci când este nevoie;

2) Creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate;

3) Protejarea prioritară și susținerea personalului medical;

4) Recâștigarea încrederii și parteneriat cu populația printr-o informare corectă, completă și rapidă.

II. Prioritate strategică: Acces sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii, fără a-i împovăra financiar!

1) Înființarea a 800 de centre comunitare medicale – cheia accesului sigur și rapid al cetățenilor la servicii de sănătate!

2) Spitale publice la standarde europene, pentru garantarea siguranței pacienților!

3) Acces neîngrădit la medicamentele esențiale, compensarea lor și a vaccinurilor ori a tratamentelor pentru pacienții din programele naționale, prin reevaluarea politicii medicamentului și încurajarea producției autohtone de produse farmaceutice.

4) Îmbunătățirea stării de sănătate a femeii și a copilului, inclusiv prin dezvoltarea medicinei școlare.

5) Refacerea structurilor de sănătate publică și aplicarea de programe și strategii pentru ca România să aibă comunități sănătoase, comunități educate, comunități sigure! Plan concret de dezvoltare pe termen scurt și pe termen mediu/lung.

Pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare, votați Partidul Social Democrat, pentru siguranța accesului la sănătate.

Dr. Adrian Bara,

Candidat PSD Alba la Senat

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 11200020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un minor a încercat să fure banii dintr-o sală de jocuri din Sebeș, însă a fugit cu mâna goala. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un minor din Sebeș s-a ales cu doi ani de internare într-un centru de detenție după ce a încercat să fure banii dintr-o sală de jocuri de noroc din localitate.

Însă, chiar dacă a amenințat-o cu un cuțit pe femeia care lucra la sala de jocuri, nu a reușit să fure nici un ban deoarece aceasta nu avea încasări. 

Fapta s-a petrecut în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2020, dar o primă condamnare a venit 10 luni mai târziu, pe 11 noiembrie.

Ce s-a întâmplat

Întreaga fapta este descrisă în motivarea instanței din Sebeș.

Tânărul, D.N.G, l-a contactat în noaptea respectivă pe un prieten pentru a merge la o sala de jocuri de noroc. Când s-au vazut acesta i-a spus prietenului că vrea să fure banii de la sala de jocuri respectivă și i-a spus că are un cuțit pe care îl va folosi.

Cei doi s-au deplasat la sala de jocuri. Acolo, în timp ce prietenul său juca la aparate, tânărul în cauză a stat o perioadă în sală, dar apoi a părăsit locația.

Mai târziu și-a pus un fular pe fața și s-a deplasat direct la femeia care lucra pe sala. Sub amenințarea cuțitului pe care îl avea asupra sa, a obligat-o pe fată să deschidă borseta, însă aceasta nu avea nici un ban în ea.

Atunci incuplatul ”a bruscat-o și i-a solicitat să se deplaseze în locul unde se află seiful. Aici profitând de faptul că inculpatul G. N. s-a aplecase asupra seifului, numita (…) a acționat butonul de panică, motiv pentru care acesta s-a ridicat și după un schimb de replici a fugit, întreaga activitate infracțională a suspectului G. D. N. fiind surprinsă de camerele de supraveghere video amplasate atât la interiorul cât și la exteriorul sălii de jocuri mecanice”, se arată în motivarea instanței din Sebeș.

La scurt timp tânărul a fost prins de polițiști, însă acesta nu era la prima abatere de la litera legii. În trecut, minorul a mai fost condamnat la un an și 4 luni pentru o altă infracțiune, însă cu suspendare.

După fapta comisă la sala de jocuri, magistrații l-au condamnat la ”măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durată de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la tâlhărie calificată”, se arată în decizia judecătorilor.

La o zi distanță de la decizia Judecătoriei Sebeș, un apel a fost făcut, iar dosarul va ajunge pe rolul instanței superioare, care va da o sentință definitivă.

sursă foto: arhiva alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Criptomoneda Bitcoin se apropie de cea mai mare valoare din istorie. Prognozele de creștere pentru anul viitor sunt amețitoare

Publicat

bitcoin

Criptomoneda Bitcoin a ajuns aproape de maximul înregistrat în urmă cu trei ani şi a atins pentru scurt timp pragul de 19.000 de dolari, scrie agenția Reuters.

Valoarea maximă pe care a atins-o criptomoneda este de 19.666 de dolari, spre sfârşitul lui 2017.

Bitcoin-ul a crescut cu 40 % în noiembrie şi cu aproximativ 160 % în 2020.

Criptomonedele sunt văzute de unii investitori drept una dintre principalele active de refugiu, precum aurul, la care se recurge adesea în perioadele de incertitudine economică.

Brain Estes, chief investment officer în cadrul fondului de investiţii Off the Chain Capital, spune că valoarea unui bitcoin poate atinge anul viitor pragul de 100.000 de dolari.

„În trecut, bitcoin-ul a crescut de zece, douăzeci sau de treizeci de ori într-un an. N-ar fi mare lucru să crească de cinci ori”, a declarat Estes, adăugând că valoarea criptomonedei ar putea ajunge la 288.000 de dolari până la sfârşitul lui 2021.

De asemenea, Tom Fitzpatrick, analist în cadrul Citi, spune că bitcoin-ul va creşte la 318.000 de dolari spre finalul anului viitor, citând cantitatea limitată, uşurinţa de mişcare de-a lungul graniţelor şi caracterul opac al monedei.

În schimb, Lennard Neo, şeful echipei de cercetare din cadrul Stack, un furnizor de index fund pe bitcoin, se aşteaptă ca valoarea criptomonedei să depăşească 60.000 de dolari în următoarele 12 luni.

sursa: reuters.com, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate