Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Construirea unui Centru expozițional cu aspect trandițional românesc, la Teiuș: Contractul, semnat la sediul Primăriei

Publicat

La sediul Primăriei orașului Teius a fost semnat contractul pentru proiectarea și construirea unui Centru expozițional cu aspect tradițional românesc, clădire care va găzdui o colecție de exponate etnografice locale. 

Contractul a fost semnat de către primarul orașului, Mirel Vasile Halalai și reprezentantul constructorului Iero Eco SRL, lucrările având o valoare de 785.989,48 lei cu TVA.

„Este un proiect amplu al administrației locale teiușene, din anul 2013, care-și propune, punerea în valoare a tradițiilor locale extrem de bogate ale orașului, într-un efort al nostru, al tuturor, de a nu ne uita sau pierde rădăcinile unei așezări populate din timpuri străvechi, aflată la confluența arterelor rutiere și feroviare importante din România, pe un pământ binecuvântat, scăldat de râul Mureș și de valea Geoagiului, cu oameni care nu-și uită originile”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.

Reamintim faptul că primele licitații pentru proiectarea și construcția centrului au fost lansate încă din anul 2019.

Centrul ar urma să fie amplasat în zona Școlii Generale și va avea o arie construită la sol de 64,50 mp, cu un subsol de 62,80 mp și un etaj de 58,40 mp – rezultând o arie construită desfășurată de 185,70 mp.

Potrivit studiului de fezabilitate, la momentul actual, localitatea Teiuș nu beneficiază de un spațiu special construit pentru punerea în valoare a colecțiilor etnografice deținute. „Rolul unui astfel de spațiu este unul major, cu contribuții definitorii la identitatea social-culturală a comunității. Primăria orașului Teiuș, în momentul de față are în în folosință cu titlu gratuit mai multe obiecte care vor fi expuse în acest centru”, se mai precizează în document.

Amplasamentul propus pentru construirea centrului expozițional are acces la strada Decebal, principala arteră carosabilă și pietonală a oraşului Teiuș, care leagă drumul naţional ce traversează oraşul de gară, cel mai important nod de cale ferată din Transilvania. De-a lungul acestei străzi se găsesc principalele dotări administrative, de cult si comerciale ale localităţii. Terenul mai are acces la strada Bisericii, denumită după Biserica reformată de pe aceiași stradă, monument istoric remarcabil a epocii de tranziție din secolul al XIII-lea și sec. al XIV-lea.

Din punct de vedere al organizării funcționale interioare a clădirii se propun următoarele spații:

  • subsol – trei spații administrative și de întreținere, scară, grup sanitar și spațiu tehnic
  • parter – trei spații expoziționale și hol cu scară
  • etaj – două spații expoziționale și prispă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax