Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PROTESTE şi după demisii. Sute de oameni au ieşit în stradă la Alba Iulia. Manifestaţii la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară


Publicat

protest_abi_colectiv_1Alba Iulia, Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara, Constanţa, Piteşti, Craiova, Iaşi, Târgu Jiu, Deva, Galaţi sunt doar câteva dintre locaţiile în care, miercuri seară, au început manifestări de stradă. În faţa Instituţiei Prefectului Alba, în Piaţa I.C. Brătianu, la Alba Iulia, după ora 19.00, s-au strâns peste 200 de persoane în cadrul protestului de solidaritate în contextul tragediei de la Clubul „Colectiv”.

Protestul a fost anunțat pe rețeaua de socializare Facebook. Tinerii au purtat drapele şi au cântat „Deşteaptă-te, române”.

Mesajele manifestanţilor din Alba Iulia au fost „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Noi suntem generaţia care schimbă România”, „Nu aveţi coloană decât oficială”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Corupţia ucide”, „We All Rock”.

mars centru alba iulia_colectivUPDATE: În jurul orei 20.00, manifestanţii se aflau în marş pe străzile din Alba Iulia. Din centrul oraşului, au urcat spre cartierul Cetate. Au blocat o bandă de circulaţie, fiind însoţiţi de echipaje de jandarmerie şi poliţie. S-au strâns peste 500 de oameni. Au mers pe traseul Prefectură – strada Ardealului – Calea Moţilor – strada Horea – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Transilvaniei – Monumentul Eroilor – Bulevardul Revoluţiei.

UPDATE1: Protestul s-a încheiat în jurul orei 21.40. Spre sfârşitul protestului, o parte dintre manifestanţi au ajuns şi în faţa casei primarului din Alba Iulia.

Vedeţi continuarea galeriei foto-video mai jos.

 

 

Cu toate că principalii „inamici” ai străzii au demisionat, participanţii anunţaţi la protest au o listă de revendicări. „Scopul evident al protestului este presiunea pe toată clasa politică, nu promovarea unui anumit personaj cu altul”, susţine unul dintre iniţiatori.

Propunerile acestuia sunt:

– Parlament unicameral cu maximum 300 de deputaţi (votat prin referendum)

– scăderea pragului electoral pentru liberalizarea vieţii politice

– alegeri anticipate pentru noua structură a Parlamentului

– introducerea adevăratului vot universal pentru toţi românii de pe planetă, sub forma votului electronic

– ridicarea imunităţii parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori.

Marţi seara, sute de albaiulieni au participat la un Marş al Tăcerii, la inițiativa Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia.

Citește și FOTO-VIDEO: Sute de oameni au participat la Marşul tăcerii de la Alba Iulia, pentru victimele tragediei din Bucureşti

Vezi şi VIDEO: Tragedia de la „Colectiv”: PROTEST în Capitală. ”E doar începutul!”. 25.000 de oameni au cerut demisii. Filmul protestului

În Capitală, peste 6000 de oameni s-au strâns din nou, miercuri seara, după ora 18.00, în Piaţa Universităţii. „Corupţia ucide”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie” sau „Vrem schimbare, nu catedrale” sunt câteva dintre mesajele transmise. Protestatarii cer alegeri anticipate. Mobilizarea a fost făcută tot pe reţeaua de socializare, iar manifestanţii cer „un guvern bazat pe oameni specializaţi, nu politici”.

UPDATE: Într-o oră, numărul manifestanţilor a ajuns la 10.000. Aceştia au plecat spre Piaţa Unirii.

În jurul orei 20.30, erau peste 18.000 de oameni în stradă, la Bucureşti. Până la ora 22.00, numărul acestora a ajuns la 35.000. O parte dintre ei au fost şi la sediul Parlamentului, iar ulterior s-au întors în Piaţa Universităţii.

În Bucureşti, miercuri, a fost a doua zi de proteste după tragedia de la Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți.

Manifestanții au ocupat, după ora 19.00, mijlocul bulevardului Nicolae Bălcescu, fluturând un steag imens, circulația rutieră în zonă fiind întreruptă. Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi: „Pentru crimă și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, „Jos labele de pe justiție”, dar și mesajul „Iohannis nu uita, țara nu este a ta”.

La fața locului au fost prezenți și reprezentanți ai presei străine. Reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției au asigurat măsurile de ordine din zonă.

În noaptea de luni spre marți, peste 25.000 de persoane au participat la un protest în care pe parcursul a mai mult de șase ore manifestanții s-au deplasat la sediile unor instituții publice, între care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primăria sectorului 4.

După manifestația de marți seară, premierul Victor Ponta a demisionat din funcție, la fel și primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

_ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. solidaritate

    miercuri, 04.11.2015 at 21:59

    Marsul sa terminat la ora 21.40 chear in fata porti primarului din alba iulia Mircea Hava ..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Terasele sezoniere din Alba Iulia vor putea funcționa și în extrasezon, cu taxe reduse la jumătate. PROIECT, în Consiliul Local

Publicat

Terasele sezoniere din municipiul Alba Iulia vor putea funcționa și în extrasezon, respectiv între 1 noiembrie și 31 martie, prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 29 ianuarie. Documentul prevede, de asemenea, reducerea taxei datorate de utilizatorii teraselor pe perioada de extrasezon, de la 0,5 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat în ședința de vineri, 29 ianuarie, aprobarea prelungirii perioadei de funcționare a teraselor sezoniere în municipiu.

Citește și Patronii de trăsuri și tonete din Cetatea Alba Carolina cer scăderea chiriilor. 2820 de euro, cea mai mare chirie lunară

Potrivit raportului de specialitate, având în vedere contextul național și internațional generat de dinamica evoluției situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, situație care a dus la suspendarea sau restrângerea unor activități, impactul asupra activităților desfășurate de operatorii economici din HoReCa fiind unul major. Pentru a-și putea acoperi o parte din pierderile financiare suferite și a nu se vedea siliți să renunțe la afaceri, o parte dintre operatorii economici au solicitat Primăriei Alba Iulia acceptul pentru a putea desfășura activități specifice pe terasele sezoniere și în extrasezon, respectiv în perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie.

Pentru a veni în sprijinul acestor operatori economici, prin proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali se propune prelungirea perioadei de funcționare a teraselor sezoniere în perioada cuprinsă între data de 1 noiembrie – 31 martie, pe toată perioada stării de alertă. (ab24)

Pe lângă prelungirea acestei perioade se mai propune reducerea taxei datorate de utilizatorii teraselor sezoniere pe perioada de extrasezon de la 0,50 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi.

Desfășurarea activităților în extrasezon pe terasele sezoniere se va putea face în baza unei cereri a operatorilor economici care le exploatează, urmând ca pentru amplasarea de terase sezoniere în sezonul 2021 deținătorii de terase sezoniere să facă demersurile necesare potrivit dispozițiilor din Regulamentul privind amplasarea, organizarea și funcționarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba: Orașul Abrud și comuna Ciugud trec, de luni, în scenariul „galben”. Comuna Ighiu scapă de restricții

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis duminică măsuri ce trebuie respectate în Abrud, Ciugud și Ighiu. 

HOTĂRÂREA nr. 17 din 24.01.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe raza unităților administrativ-teritoriale Abrud, Ciugud și Ighiu.

Art. 1 (1) La nivelul orașului Abrud și comunei Ciugud, unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 25.01.2021, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2300-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;

g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

m) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2300;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia, sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență.

Art. 2 La nivelul comunei Ighiu, unde s-a înregistrat un trend descrescător de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, rata de incidență fiind de sub 1,5 cazuri la 1000 de locuitori, începând cu data de 25.01.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea riscului, prin Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 14/21.01.2021.

Art. 3 Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Art. 4 Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, U.A.T.-urilor menționate la art. 1-2, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Intervenție dificilă a salvamontiștilor din Alba în zona Râmeț, pentru acordarea primului ajutor unui turist rănit

Publicat

Acțiune a salvamontiștilor din Alba sâmbătă dimineața, în zona cătunului Cheia din comun Râmeț, pentru acordarea primului ajutor unui turist care ar fi suferit o entorsă.

Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Alba a fost solicitat în urma unui apel la 112 să intervină pentru acordarea primului ajutor și evacuarea din zonă a unei persoane de 40 ani de sex masculin care ar fi suferit o entorsă.

Potrivit reprezentanților Salvaspeo Alba, pentru intervenția de la Râmeț s-a intervenit cu un număr de 10 salvatori montani, zona fiind foarte greu accesibilă.

 

UPDATE, ora 15:50 – Operațiunea de salvare a fost foarte dificilă din cauza terenului foarte accidentat. Intervenția durat circa 6 ore.

Bărbatul a fost evacuat în siguranță și predat unui echipaj SMURD.

Foto, video: Salvamont Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo Cod Portocaliu de viscol puternic și ninsori viscolite în Alba și alte județe din țară, până luni

Publicat

Meteorologii au emis duminică avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic și vizibilitate redusă, valabile în zonele montane din Alba și din țară până luni, 25 ianuarie. 

Potrivit ANM, în perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00, este în vigoare un Cod Portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic, vizibilitate redusă în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.800 m

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale de peste 100…120 km/h, va ninge moderat cantitativ, iar ninsoarea va fi puternic viscolită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00 este în vigoare un Cod Galben de intensificări ale vântului în Banat, zona Carpaților Occidentali și Meridionali; ninsori viscolite și local moderate cantitativ în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 80…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol.

Temporar va ninge în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, iar la altitudini de peste 1800 m, ninsorile vor fi moderate cantitativ (în general 15…20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În Banat, vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

Spre dimineață, în regiunile vestice ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

În perioada 25 ianuarie, ora 10:00 – 25 ianuarie, ora 22:00 este în vigoare o informare meteorologică de intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, vor fi intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte, precum și în regiunile nord-vestice, centrale, sudice și sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Temporar va ninge în zona de munte și pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate