Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Controale la balastierele din Alba, Hunedoara și Mureș. Ce amenzi au dat Poliția și Apele Române

Publicat

Inspectori de la Apele Române și polițiști au dat amenzi de aproape 200.000 de lei după controale la balastiere din județele Alba, Hunedoara și Mureș, au comunicat reprezentanții Apelor Române. Au fost verificate tenhologia folosită, respectarea indicatorilor de calitate a apei uzate.

Echipe de inspectori din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă (Olt, Prut-Bârlad și Banat), ale Inspectoratului General al Poliței București și ale Inspectoratelor Județene de Poliție au verificat, în perioada 14 – 17 iulie, activitatea de exploatare a agregatelor minerale din bazinul hidrografic Mureș, respectiv din județele Mureș, Hunedoara și Alba. Fiecare echipă a fost însoțită de un topograf autorizat.

În cadrul acestor controale, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 190.000 lei.

Echipele de control au verificat măsurile dispuse prin actele de reglementare, tehnologia de exploatare folosită, existența bornelor perimetrale, gropi sau denivelări ale perimetrelor. De asemenea, au fost verificate buletinele de analize cu privire la respectarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate în cursurile de apă de la stațiile de sortare-spălare de agregate minerale.

Exploatarea ilegală a agregatelor minerale în albie are impact negativ asupra activității de gospodărire a apelor punând în pericol stabilitatea malurilor, iar, prin crearea unor depozite din nisip, pietriș și pământ, secțiunile de scurgere se pot bloca provocând creșteri artificiale ale nivelurilor apelor, transmit reprezentanții Apelor Române.

IGPR a comunicat că Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, a organizat o acțiune de verificare a operatorilor economici care exploatează agregate minerale în albia râului Mureș. În acțiuni au participat și reprezentanți ai Administrației Naționale „Apele Române”.

”Echipele mixte, formate din polițiști de investigare a criminalității economice, de ordine publică și polițiști rutieri, alături de inspectori din cadrul ANAR și ISCTR Mureș, au verificat operatori economici din județele Mureș, Hunedoara și Alba și au efectuat controale în trafic.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 248.640 de lei și 5 măsuri complementare, fiind constatată și o infracțiune flagrantă.

Dintre sancțiunile contravenționale, 14 au vizat încălcări ale regimului rutier,  nerespectarea regulilor privind perioadele de conducere și utilizarea aparatelor tahograf, fiind reținute 4 certificate de înmatriculare.

Au fost verificate autoutilitare care transportau agregate. În cazul uneia dintre acestea, conducătorul auto nu deținea documente de proveniență pentru încărcătura transportată, astfel încât a fost aplicată o sancțiune contravențională, de 25.000 de lei, în baza Legii apelor nr. 107/1996, iar, ca măsură complementară, a fost dispusă confiscarea a 12.000 kg. de agregate minerale.

Au mai fost aplicate 2 sancțiuni, totalizând 16.000 de lei, una pentru lipsă tichet de cântar și o sancțiune pentru lipsă activitate tahograf.

Unii operatori din localitățile Sânpaul (județul Mureș) și Beldiu (județ Alba) au primit trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 185.000 de lei, pentru încălcări ale prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, respectiv extragerea de agregate minerale din afara perimetrului autorizat și neaducerea la îndeplinire a unor măsuri dispuse în controale anterioare.

Poliţiştii de investigare a criminalității economice din Hunedoara s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, prevăzută de Legea minelor nr.85/2003. În urma verificărilor efectuate la un operator, s-a constatat că acesta ar desfăşura activităţi de extracţie a agregatelor din albia Mureşului, fără a deţine documentele de reglementare impuse de lege”.

Acțiunile de verificare și control comun între Apele Române și alte instituții abilitate vor continua la nivel național până la sfârșitul anului.

surse: politiaromana.ro, Apele Române (Facebook)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax