Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Controale OPC în Alba. 10 magazine și restaurante închise, amenzi de peste 500.000 de lei. Nereguli descoperite de comisari

Publicat

Comisarii de la Protecția Consumatorului Alba au găsit condiții improprii, produse expirate și alte nereguli după controale derulate de la începutul lunii martie la magazine alimentare și unități de alimentație publică din județ. Au dat amenzi de peste 500.000 de lei și au oprit produse de la comercializare. La 10 unități, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.

Alba24 a contactat reprezentanții CJPC Alba, pentru detalii despre locațiile verificate, însă deocamdată aceștia nu au răspuns.

UPDATE: Reprezentanții CJPC au precizat pentru Alba24.ro că este vorba despre magazine alimentare și restaurante. Au fost închise (activitate suspendată temporar) unități din Alba Iulia (două magazine, zona centru), Sebeș (un magazin), Ocna Mureș (restaurant, magazine), Arieșeni (restaurant), Zlatna (magazin). În total, trei restaurante și șapte magazine alimentare au avut activitatea suspendată până la remedierea deficiențelor constatate.

Știrea inițială

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Alba a desfășurat, de la începutul lunii martie 2023, acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale în vigoare, la 72 operatori economici care activează în domeniul magazinelor alimentare și prestări servicii de alimentație publică, de pe raza județului Alba, ca parte a unei tematici proprii de control, pe acest sector de activitate, a anunțat instituția, într-un comunicat.

Pentru deficiențele constatate, la 57 dintre operatori verificați, comisarii CJPC Alba au aplicat următoarele sancțiuni:

  • 41 avertismente
  • 43 amenzi contravenționale în valoare de 562.000 lei
  • oprirea definitivă de la utilizare, în prestarea serviciului, a unor produse dovedite a fi neconforme în valoare de peste 33.000 lei
  • oprirea temporară de la prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor constatate, în cazul a 10 operatori economici.

Nereguli constatate

Dintre cele mai frecvente abateri constatate, CJPC amintește:

  • lipsa afișării substanțelor alergene conținute de preparatele culinare și a celor care provin din produse congelate, în cadrul listei meniu
  • modificarea stării termice a produselor (din proaspăt, în refrigerat sau congelat)
  • utilizarea de produse și proceduri nesigure (produse alimentare fără etichetă cu elemente de identificare caracterizare, ustensile, agregate frigorifice și echipamente din blocul alimentar neigienizate, nerespectarea condițiilor prescrise sau declarate și a temperaturilor de păstrare, produse alimentare cu data durabilității minimale depășită)
  • abateri de informare la comercializarea produselor alimentare (precizarea țării de origine la legume fructe, ale materiei prime din care se fabrica mierea sau zahărul, lipsa afișării prețurilor de vânzare și per unitate de măsură la produse preambalate în unități diferite de unitatea de măsură kg sau litru)
  • practici comerciale incorecte care pot duce consumatorul în eroare și în acceptarea unei tranzacții de achiziție pe care altfel nu ar fi luat-o, în cunoștință de cauză
  • lipsa informațiilor privind durata de desfășurare a promoției, disponibilitatea stocurilor și a existenței produsului singular pentru compararea prețului
  • lipsa verificării metrologice a unora dintre cântarele utilizate.

„Nu tolerăm nici un fel de deficiență, așa cum consumatorii știu deja. Supraveghem prestarea serviciilor și comercializarea de produse alimentare către consumatori permanent, pentru a ne asigura că operatorii economici le respectă drepturile și, implicit, legea. Acțiunile de verificare în acest domeniu de activitate vor continua și în următoarea perioadă”, spune Emil Nistor, comisar șef adjunct CJPC Alba.

sursă: Facebook – CJPC Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 20.03.2023 at 19:52

    Când faceţi aşa ceva,o dată pe an ? Că după cum comunicaţi ăsta e intervalul de timp. În rest, trai pe vătrai.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax