Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cu o rundă înainte de final Andrei Istrăţescu este lider în Openul Internaţional de Şah de la Alba Iulia

avatar

Publicat

Publicitate
17 Tilicheev si Istratescu

Penultima runda a Openului Internaţional de Şah “România 100” organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba a adus noi schimbări în fruntea clasamentului. După o foarte spectaculoasă victorie obţinută cu piesele negre împotriva armeanului Gevorg Harutjunyan, Andrei Istrăţescu a trecut în fruntea clasamentului cu 6 puncte din 8 partide.

Cu o rundă înainte de final, marele maestru internaţional român este la egalitate de puncte cu alţi patru jucători, Viacheslav Tilicheev (Rusia), Vadim Shishkin (Ucraina), Narayanana Vishak (India) şi Ihor Nester (Ucraina), dar deocamdată are un coefficient Bucholtz superior.

Lucrurile nu sunt însă deloc clare, deoarece alţi 17 jucători au cu o jumătate de punct mai puţin şi oricare dintre aceştia ar putea face joncţiunea cu plutonul fruntaş în cazul în care la primele mese meciurile se termină la egalitate. În plutonul urmăritor se află printre alţii marii maeştri internaţionali Vadim Moiseenko (Rusia), Marius Manolache (România), Evgeny Levin (Rusia), Alexei Fedorov (Belarus), Gevorg Harutjunyan (Armenia), Dmitry Svetushkin (Moldova), dar şi juniorii albaiulieni Adrian Sechereş şi George Ileană, care au făcut un turneu excelent până acum.

Meciurile ultimei runde care se vor desfăşura duminică de la orele 9 şi vor decide configuraţia primelor locuri din clasament sunt: Istrăţescu (ROU) – Visakh (IND), Tilicheev (RUS) – Nester (UKR), Fedorov (BLR) – Shishkin (UKR), Svetushkin (MDA) – Filip (ROU), Soltanici (MDA) – Levin (RUS), Manolache (ROU) – Macovei (MDA), Stoleriu (ROU) – Moiseenko (ROU), Sieciechowicz (POL) – Harutjunyan (ARM), Omelja (UKR) – Ileană (ROU), Sechereş (ROM) – Samolins (LET) şi Petrişor (ROU) – Dăianu (ROU).

Vor fi însă mult mai multe dispute decisive, deoarece pe lângă cele 10 premii din clasamentul general se vor oferi alte 21 de premii speciale în bani pe diverse secţiuni de vârstă şi rating FIDE.

De notat că runda a 8-a i-a adus faţă în faţă pe cel mai tânăr participant din turneu, Alexandru Măcăleţ (7 ani) şi pe cel mai vârstnic, Mihai Hlinschi (84 ani). A fost un joc în care experienţa a învins, dar de câstigat a avut mai ales juniorul albaiulian, pentru care orice partidă împotriva unui adversar experimentat este o lecţie în plus învăţată.

George Stoleriu a câştigat proba de dezlegări “100 de probleme româneşti în 100 de minute”, urmat de Mihnea Costachi şi Mihail Marin

Sâmbătă dimineaţa a fost programată şi mult aşteptata probă de dezlegări, organizată într-un format absolut inedit. Cei 33 de participanţi au avut de rezolvat 100 de probleme compuse de 100 de autori români într-un timp foarte scurt de 100 de minute. Cum subiectele pregătite de arbitrul Dinu Nicula, un specialist al probelor de dezlegări, nu au fost deloc uşoare, niciunul dintre concurenţi nu a reuşit performanţa de a rezolva toate problemele. Primul loc a fost ocupat de juniorul ieşean George Stoleriu, multiplu campion naţional la categoria sa de vârstă, care a rezolvat corect 72 de probleme. Medalia de argint a revenit albaiulianului Mihnea Costachi, iar bronzul marelui maestru international Mihail Marin, ambii cu 63 de probleme corect rezolvate.

S-au mai acordat 12 premii speciale, după cum urmează:

Veterani: 1.Ovidiu Crăciun 2.Mihai Vîlceanu 3.Ioan Zaharie (toţi din Cugir)

Juniori sub 12 ani: 1.David Botea 2.Amand Veress 3.Lia Alexandra Maria (toţi din Braşov)

Juniori sub 20 ani: 1.Alexandru Paraschiv (Timişoara) 2.Briana Bălan (Bistriţa) 3.Valentina Verbin (Chişinău)

Feminin: 1.Dariana Didiliuc (Ploieşti) 2.Ana-Maria Pelin (Braşov) 3.Alexandra Paraschiv (Timişoara)

Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa preşedintelui Federaţiei Române de Şah, Sorin-Avram Iacoban.

Ştefan Chiriluţ a câştigat turneul de copii Openul Judeţului Alba

Tot la Hotelul Transilvania din Alba Iulia a avut loc şi un turneu de copii la care au participat juniori de la Clubul Sportiv Municipal “Unirea” Alba Iulia. Primele locuri în clasament au fost ocupate de Ştefan Chiriluţ şi Raul Pop, ambii cu 3,5 puncte din 4 jocuri, departajaţi de o partidă suplimentară de blitz, urmaţi de David Mitrofan 3 puncte şi Antonia Stremţan 2,5 puncte. Au luat parte 12 copii, rolul principal al turneului fiind ca aceştia să se obişnuiască cu condiţiile de joc din turneele de şah clasic.

Festivalul internaţional de şah dedicat Centenarului Marii Uniri se încheie duminică, 18 noiembrie, la ora 14:00 când imediat după finalizarea ultimei runde este programată festivitatea de premiere.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat de un copac, pe o stradă din oraș

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Cugir a fost găsit, miercuri noaptea, spânzurat de o creangă a unui pom aflat în fața unui bloc, pe o stradă din oraș. Se pare că bărbatul a fost găsit de un cetățean care locuiește într-un imobil situat pe strada Rozelor din oraș, miercuri, 12 decembrie, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Muncii: Agresorii din cazurile de violență domestică vor beneficia de consiliere psihologică gratuită

avatar

Publicat

psiholog sedinta

Agresorii din cazurile de violență domestică pot beneficia de consiliere psihologică, atât în cadrul unor servicii de specialitate publice, cât și private. Măsura poate fi dispusă de către instanţele judecătoreşti competente în sarcina agresorului, în soluţionarea cazurilor de divorţ, în care s-a reţinut culpa unuia dintre soţi cu privire la săvârşirea unor fapte de violenţă […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Cititori fideli și instituții publice premiate de Biblioteca ”Lucian Blaga” din Alba. Concert Paula Seling

avatar

Publicat

Cititori fideli, instituții administrative și culturale din Alba alături de mass-media au fost premiați în Gala Premiilor Bibliotecii ”Lucian Blaga” din Alba, ce a avut loc miercuri seară în incinta Alba Mall. Evenimentul a culminat cu un concert susținut de solista Paula Seling.Gala de miercuri seară a fost deschisă de tânăra actriță, Cătălina Mihăilă a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la legea dării în plată. Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

avatar

Publicat

taxe bani euro

Legea dării în plată a suferit noi modificări, marţi. Senatorii din comisia de buget şi finanţe au decis că ea nu se va aplica celor care au luat credite prin programul Prima Casă. În schimb, au fost aprobate mai multe amendamente care favorizează debitorii, stabilindu-se clar care sunt situaţiile de impreviziune.Pentru a se aplica, modificările […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate