Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cugirenii îşi pot depozita gratuit deşeurile din gospodării la un punct de colectare deschis în oraş

Publicat

De vineri, cugirenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, la punctul de colectare selectivă amenajat de Primăria Cugir la fosta remiză de pompieri, pe str. Viitorului nr. 2. Condiţia de bază este ca deşeul adus de către cetăţeni să fie selectat.

Punctul de colectare a fost deschis joi, în prezenţa viceprimarului Călin Furdui, a unor consilieri locali, a şefului serviciului Administrarea Domeniului Public, Ioan Simu şi a unor cetăţeni.

Punctul de colectare a fost creat la iniţiativa primarului Adrian Teban, pentru eliminarea situaţiilor în care cetăţenii aruncă pe platformele de precolectare din oraş alte deşeuri decât gunoiul menajer. „Este un punct de colectare pus la dispoziţia cetăţenilor de primărie în mod gratuit, din dorinţa de a scăpa de imaginea absolut inestetică, necivilizată şi neecologică a maldărelor de mobilier uzat, reziduri din materiale de construcţii sau resturi vegetale care erau aruncate până acum lângă containerele de gunoi din apropierea blocurilor. Astfel de puncte de colectare am văzut în alte locuri, inclusiv în Germania, funcţionează cu eficienţă şi sperăm că vom reuşi şi la Cugir să educăm populaţia să colecteze selectiv inclusiv deşeurile care nu sunt menajere. Totodată, prin intermediul acestui punct intenţionăm să reciclăm o catitate cât mai mare de deşeuri de pe raza oraşului, lucru absolut necesar pentru a preîntâmpina o penalizare a localităţii”, a precizat edilul Cugirului..

Avantajul noului punct de colectare selectivă este că locuitorii nu trebuie să plătească suplimentar pentru acest serviciu. Concret, orice cugirean poate să predea, gratuit, următoarele tipuri de deşeuri: materiale textile, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări.

Punctul de colectare este deschis luni şi vineri între orele 14.00 şi 18.00, iar sâmbăta, între orele 9.00 şi 12.00.

Şeful ADP, Ioan Simu, a explicat care este procedura de depozitare: „Ca şi reguli de colectare, colegii noştri vor fi aici în orele funcţionale şi îi vor îndruma pe cetăţeni la care container să se deplaseze, în funcţie de tipul de deşeu. Condiţia de bază este ca oamenii să vină cu deşeurile sortate, căci, dacă sunt amestecate, nu le vom primi. Vom avea şi un regulament afişat în acest sens. Trebuie să precizăm că nu ne ocupăm de ridicarea deşeurilor de la domiciliu, transportul până la centru este strict problema cetăţenilor. Aşadar, un cugirean care, de pildă, are de aruncat un sac cu gresia veche şi o canapea uzată, vine cu ele la punctul de colectare, iar personalul de aici îl îndrumă spre containerul în care trebuie să le arunce. Noi vom refolosi cât mai mult din aceste deşeuri, iar cele pe care nu le putem recicla le vom preda, conform legii, unor firme autorizate. Vreau să precizez că avem în vedere ca materialele textile, cum ar fi îmbrăcămintea, să ajungă la persoanele nevoiaşe din localitate”.

Odată cu punerea în funcţiune a acestui punct de colectare selectivă vor fi drastic sancţionaţi cetăţenii care vor continua să arunce la containerele din oraş alte reziduri decât cele menajere. Poliția Locală a Orașului Cugir va intensifica controalele şi va sancţiona nerespectarea H.C. L. nr. 79/2011 cu amenzi cuprinse între: 200 – 500 lei pentru persoanele fizice şi  500- 1.000 lei pentru persoanele juridice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax