Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cum arăta cartierul Lumea Nouă din Alba Iulia în perioada interbelică. Lacuri, copaci și grădină de vară


Publicat

Orașul Alba Iulia a avut, la câţiva kilometri de centrul urban, un spaţiu special amenajat pentru petrecerea timpului liber. În perioada interbelică, locuitorii oraşului se puteau bucura, în cartierul cunoscut sub numele de „Lumea Nouă”, de un loc frumos amenajat, destinat petrecerii timpului liber, cu lacuri frumoase, copaci seculari și grădină de vară cu terasă.

„Aflat în perioada medievală în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, situaţia juridică a cartierului Lumea Nouă (Neue Welt/Ujvilág) a fost reconfirmată de habsburgi, în secolul al XVIII-lea. Astfel, la aproximativ doi kilometri, în partea de nord a Cetăţii Alba Carolina, în prima ridicare topografică militară făcută Transilvaniei (1769-1773), în vremea lui Iosif al II-lea – Josephinische Landesaufnahme – locul apare sub denumirea Mayer Hoff”, afirmă Laura Stanciu, responsabil proiect „Alba Iulia – o istorie în imagini a oraşului prin străzile şi monumentele sale”.

Potrivit acesteia, ulterior, în a doua şi în a treia ridicare topografică militară austriacă (1806-1869; 1869-1887) se afla o proprietate bine delimitată, îngrădită, sub denumirea de Neue Welt (Lumea Nouă/ Ujvilág), poziţionată chiar în mijlocul perimetrului proprietăţii episcopale, delimitată la nord de Curtea de Sus a Episcopului/Obere Bischofs M[ayer], iar la sud de Curtea de Jos a Episcopului/Untere Bischofs M[ayer].

Locul era amenajat pentru a servi, cel mai probabil, susține Laura Stanciu, ca reşedinţă de vară a episcopului catolic de Alba Iulia. În imediata apropiere a acestui spaţiu, înspre Bărăbanţ, pe locul vechiului curs al râului Ampoi, sistematizat de habsburgi, se afla o zonă denumită Prater (din latinul pratum = păşune). Era păşunea mlăştinoasă tradiţională a oraşului, ce servea drept teren de vânătoare (iepuri, fazani, căprioare) şi pădure de recreere pentru aristocraţia vremii. În apropiere, pe domeniul episcopal, s-a construit ulterior o terasă şi s-a amenajat un parc.

„Aşa se explică faptul că în perioada Marelui Război, în septembrie 1915, la solicitarea Ministerului de Interne din Ungaria, care avea nevoie de un spaţiu potrivit destinat refacerii bolnavilor de tuberculoză, primarul oraşului Alba Iulia, dr. Miklós Roska, a obţinut acordul episcopului catolic Gustav Majláth, ca în schimbul unei chirii, în acest perimetru să fie amenajat un sanatoriu. Cu condiţia păstrării dreptului de supraveghere asupra locaţiei, episcopul consimţea cedarea spaţiului în scopul refacerii soldaţilor invalizi şi a celor bolnavi de tuberculoză.

Arthur Bach

Arthur Bach

În perioada interbelică, aşa cum ne-o arată fotografiile din colecţia Bach făcute la Lumea Nouă, spaţiul avea o funcție recreativă. În 1937, era un loc frumos amenajat, destinat petrecerii timpului liber. Profitând de peisajul liniştit dat de cele trei lacuri, a căror adâncime ajungea până la 4 metri, locuitorii oraşului se bucurau de parcul îngrijit de Societatea Vânătorilor, cu copaci seculari, de grădina de vară cu terasă, unde cântau lăutari, de heleşteul pentru peşti şi debarcaderul pentru bărci. Era un spaţiu de loisir, destinat promenadei, inclusiv cu barca pe lac şi un loc potrivit pentru luarea mesei în aer liber”, mai susține Laura Stanciu.

În 1941, deşi era o zonă mlăştinoasă, proprietatea oferea localnicilor (militari, preoţi şi civili) posibilităţi multiple de petrecere a timpului liber. Aceștia se puteau bucura, într-un peisaj liniştit, de o punte care ducea în mijlocul lacului mare, dar şi de un pavilion, cu două corpuri de clădiri şi două anexe. În partea de sud a proprietăţii de la Lumea Nouă exista un teren de tenis, o păstrăvărie şi o făzănărie.

„Din păcate, odată cu perioada comunistă, locul a căzut în uitare şi s-a degradat. În 1963, la solicitarea Primăriei, Episcopia Romano-Catolică a decis mutarea propriei gospodării agricole din oraş (de pe str. C-tin Dobrogeanu Gherea) în locul Lumea Nouă/Ujvilág. În jurul fermei, care funcţiona deja în mai 1964, a fost construit un grajd. Din 1965 aici s-a mutat gospodăria agricolă şi ferma de animale a Episcopiei Romano-Catolice, care funcţionează şi astăzi”, afirmă Laura Stanciu.

sursa: imagini-istorie.apulum.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Curaj la înălțime. Cum se repară acoperișul unui bloc la Alba Iulia

Publicat

O scenă ”amețitoare” a fost surprinsă în imagini de un cititor Alba24. Un muncitor care repară acoperișul unui bloc la Alba Iulia lucrează nestingherit și aparent fără vreo măsură de siguranță, pe structura înclinată aflată la mare înălțime.

Bărbatul cară și niște scânduri, astfel că misiunea lui pare și mai grea.

Blocul din Alba Iulia la care se fac lucrările respective are vreo șapte etaje.

Iar în condițiile în care bărbatul nu pare să-și fi luat măsuri de siguranță la înălțime, operațiunea pare cel puțin curajoasă.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Facturile la energie electrică și gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru consumatorii casnici și non-casnici

Publicat

contor curent gaz

Compensarea facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere şi IMM-urile şi companiile mici, a declarat, joi, prim-ministrul Florin Cîţu.

„În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu şi să nu implice foarte mult consumatorul. Şi aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic şi noncasnic, pentru că e vorba şi de IMM-uri şi de companii mici care nu au aceeaşi putere de negociere ca o companie mare.

Deci, vorbim şi de consumatorul casnic şi de consumatorul noncasnic. Soluţiile vor fi pentru ambele categorii şi vom avea această soluţie cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a explicat Cîţu, la dezbaterea online „Plafonare versus compensare” organizată de DC News.

Premierul a afirmat că această compensare trebuie să fie „un produs bun, simplu, transparent”, care să fie folosit în această iarnă, dar şi pe viitor „în alte situaţii excepţionale”.

„Să nu venim de fiecare dată cu ceva nou, să folosim un produs pe care putem să îl avem şi în viitor. Aşa cum am făcut şi în perioada de pandemie, anul trecut, am venit cu câteva soluţii care iarăşi sunt folosite astăzi.

De exemplu, părinţii copiilor care vor trebui să stea acasă, o săptămână – două, vor primi acea sumă de la buget pentru a compensa pentru că trebuie să stea acasă în acea perioadă. Deci, despre astfel de soluţii vorbesc, soluţii care pot fi folosite de fiecare dată când apar situaţii excepţionale”, a spus Florin Cîţu.

El a evidenţiat importanţa găsirii de soluţii atât pentru consumatorul casnic, cât şi noncasnic.

„Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuţie aici. Aş vrea ca românii să fie ok. Nu pot să fie foarte liniştiţi, e o situaţie excepţională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsaţi de izbelişte în această iarnă, că avem aceste soluţii pentru ei şi aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic şi non-casnic.

Să fie clar, pentru că dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aştepţi. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea că preţurile la produse or să crească foarte mult, o inflaţie foarte mare şi, după aceea, apare acea problemă cu preţuri, dobânzi etc. şi nu vreau să ajungem acolo. De aceea, ne ocupăm şi de compensarea pentru consumatorul non-casnic”, a completat Cîţu.

Premierul a dat asigurări că bugetul de stat poate suporta aceste compensări, deoarece efortul va fi împărţit pe 2021 şi 2022.

„Avem încasări mai bune, companiile de energie au încasări mai bune şi atunci vor alimenta mai mult bugetul de stat în mai multe dividende, deci există resursele pentru a avea această schemă de compensare să funcţioneze în această iarnă”, a susţinut şeful Guvernului.

Aproximativ 10 milioane de beneficiari

Potrivit acestuia, beneficiari vor fi aproximativ 5,3 milioane de gospodării, adică aproape 10.000.000 de persoane.

„Asta era schema pe care discutăm noi, vedem care este forma finală. Deci, o mare parte din populaţia României va beneficia în această iarnă de acest ajutor”, a spus Florin Cîţu.

Prim-ministrul a subliniat, totodată, că trebuie avută foarte multă atenţie în cazul unei eventuale plafonări a preţurilor la gaze şi energie.

„Aici trebuie să fim foarte atenţi! Pe de o parte, România este producător de energie şi electrică şi pe gaz şi, atunci, aş vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor. Ştiţi foarte bine, intervenţia brutală în plafonarea preţurilor poate să aibă alte implicaţii pe partea de investiţii pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajunge să avem majoritatea ţărilor care să meargă şi spre plafonare, nu are cum România să nu adopte şi ea această strategie, da”, a declarat Cîţu.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinarea obligatorie a unor categorii de persoane. Care sunt variantele discutate la Ministerul Sănătății

Publicat

Eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii s-ar putea face doar printr-un proiect de lege în Parlament, cu un anumit termen tranzitoriu, a spus ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Testarea anti-Covid pe cheltuiala angajatului este o variantă de lucru, Ministerul Sănătății va prezenta în câteva zile anumite soluții, declară la RFI ministrul interimar, Cseke Attila. El spune, pe de altă parte, că eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii de personal poate fi făcută doar printr-un proiect de lege în Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze.

Sindicatele din Sănătate și Educație cer Guvernului să nu-i oblige pe angajații din aceste domenii, care nu sunt vaccinați, să se testeze pe banii lor.

„Aici, în câteva zile, Ministerul Sănătății va veni cu o propunere, sunt mai multe posibilități, dar mesajul meu este acela de a fi responsabili.

Majoritatea personalului din domeniul medical s-a vaccinat și le mulțumesc, pentru că asta înseamnă nu numai responsabilitatea față de sine, ci înseamnă în primul și în primul rând responsabilitate față de cei din jurul tău și în primul rând față de pacienți (…).

În ceea ce privește posibilitatea testării și această testare să aibă loc pe cheltuiala angajatului, este o variantă de lucru. Eu trebuie să asigur și vă spun la nivel de principiu, fără a antama o anumită soluție, totuși, noi trebuie să asigurăm pacientului încrederea și siguranța că atunci când pășește într-o unitate sanitară, are siguranța că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical ori este vaccinată ori este testată (…). Acesta este principiul.

În ceea ce privește modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluții, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situații”, le răspunde Cseke Attila sindicaliștilor.

Cseke: Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit

Întrebat dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajați, ministrul interimar al Sănătății a răspuns:

„Vă rog să ne lăsați câteva zile să venim cu o soluție, pentru că fiecare dintre aceste modalități trebuie discutate cu specialiștii. Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit.

Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze.

Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă și atunci noi analizăm posibilitățile care ne conduc la o siguranță a funcționării spitalelor. La ce mă refer? În ce privește o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. Deci aici avem un termen, dacă vreți, prelungit.

La partea de testare a personalului care nu este vaccinat, avem o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă, chiar dacă și această măsură trebuie să treacă prin Parlament. Deci aceste chestiuni le discutăm cu specialiștii, inclusiv cu juriștii și vom veni cu o soluție pe una din aceste variante”, a spus Cseke Attila.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raport INSP: Peste 75% dintre cazurile noi de COVID, din ultima săptămână, au fost identificate la persoane nevaccinate

Publicat

Peste 75% dintre cazurile noi de COVID descoperite săptămâna trecută, în România, sunt ale unor persoane care nu s-au vaccinat, potrivit unui raport întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică. 

Mai exact, în săptămâna 13 – 19 septembrie 2021, 75.8% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

De asemenea, o statistică sumbră arată că în perioada mai sus menționată, 91.5% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

35.5% din totalul cazurilor s-au înregistrat in București, Timiș, Cluj, Ilfov și Iași, în perioada 13 – 19 septembrie.

În ultimele 24 de ore în Alba au fost înregistrate 78 de cazuri COVID noi potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), joi, 23 septembrie.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate