Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cum arăta cartierul Lumea Nouă din Alba Iulia în perioada interbelică. Lacuri, copaci și grădină de vară

Publicat

Orașul Alba Iulia a avut, la câţiva kilometri de centrul urban, un spaţiu special amenajat pentru petrecerea timpului liber. În perioada interbelică, locuitorii oraşului se puteau bucura, în cartierul cunoscut sub numele de „Lumea Nouă”, de un loc frumos amenajat, destinat petrecerii timpului liber, cu lacuri frumoase, copaci seculari și grădină de vară cu terasă.

„Aflat în perioada medievală în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, situaţia juridică a cartierului Lumea Nouă (Neue Welt/Ujvilág) a fost reconfirmată de habsburgi, în secolul al XVIII-lea. Astfel, la aproximativ doi kilometri, în partea de nord a Cetăţii Alba Carolina, în prima ridicare topografică militară făcută Transilvaniei (1769-1773), în vremea lui Iosif al II-lea – Josephinische Landesaufnahme – locul apare sub denumirea Mayer Hoff”, afirmă Laura Stanciu, responsabil proiect „Alba Iulia – o istorie în imagini a oraşului prin străzile şi monumentele sale”.

Potrivit acesteia, ulterior, în a doua şi în a treia ridicare topografică militară austriacă (1806-1869; 1869-1887) se afla o proprietate bine delimitată, îngrădită, sub denumirea de Neue Welt (Lumea Nouă/ Ujvilág), poziţionată chiar în mijlocul perimetrului proprietăţii episcopale, delimitată la nord de Curtea de Sus a Episcopului/Obere Bischofs M[ayer], iar la sud de Curtea de Jos a Episcopului/Untere Bischofs M[ayer].

Locul era amenajat pentru a servi, cel mai probabil, susține Laura Stanciu, ca reşedinţă de vară a episcopului catolic de Alba Iulia. În imediata apropiere a acestui spaţiu, înspre Bărăbanţ, pe locul vechiului curs al râului Ampoi, sistematizat de habsburgi, se afla o zonă denumită Prater (din latinul pratum = păşune). Era păşunea mlăştinoasă tradiţională a oraşului, ce servea drept teren de vânătoare (iepuri, fazani, căprioare) şi pădure de recreere pentru aristocraţia vremii. În apropiere, pe domeniul episcopal, s-a construit ulterior o terasă şi s-a amenajat un parc.

„Aşa se explică faptul că în perioada Marelui Război, în septembrie 1915, la solicitarea Ministerului de Interne din Ungaria, care avea nevoie de un spaţiu potrivit destinat refacerii bolnavilor de tuberculoză, primarul oraşului Alba Iulia, dr. Miklós Roska, a obţinut acordul episcopului catolic Gustav Majláth, ca în schimbul unei chirii, în acest perimetru să fie amenajat un sanatoriu. Cu condiţia păstrării dreptului de supraveghere asupra locaţiei, episcopul consimţea cedarea spaţiului în scopul refacerii soldaţilor invalizi şi a celor bolnavi de tuberculoză.

Arthur Bach

Arthur Bach

În perioada interbelică, aşa cum ne-o arată fotografiile din colecţia Bach făcute la Lumea Nouă, spaţiul avea o funcție recreativă. În 1937, era un loc frumos amenajat, destinat petrecerii timpului liber. Profitând de peisajul liniştit dat de cele trei lacuri, a căror adâncime ajungea până la 4 metri, locuitorii oraşului se bucurau de parcul îngrijit de Societatea Vânătorilor, cu copaci seculari, de grădina de vară cu terasă, unde cântau lăutari, de heleşteul pentru peşti şi debarcaderul pentru bărci. Era un spaţiu de loisir, destinat promenadei, inclusiv cu barca pe lac şi un loc potrivit pentru luarea mesei în aer liber”, mai susține Laura Stanciu.

În 1941, deşi era o zonă mlăştinoasă, proprietatea oferea localnicilor (militari, preoţi şi civili) posibilităţi multiple de petrecere a timpului liber. Aceștia se puteau bucura, într-un peisaj liniştit, de o punte care ducea în mijlocul lacului mare, dar şi de un pavilion, cu două corpuri de clădiri şi două anexe. În partea de sud a proprietăţii de la Lumea Nouă exista un teren de tenis, o păstrăvărie şi o făzănărie.

„Din păcate, odată cu perioada comunistă, locul a căzut în uitare şi s-a degradat. În 1963, la solicitarea Primăriei, Episcopia Romano-Catolică a decis mutarea propriei gospodării agricole din oraş (de pe str. C-tin Dobrogeanu Gherea) în locul Lumea Nouă/Ujvilág. În jurul fermei, care funcţiona deja în mai 1964, a fost construit un grajd. Din 1965 aici s-a mutat gospodăria agricolă şi ferma de animale a Episcopiei Romano-Catolice, care funcţionează şi astăzi”, afirmă Laura Stanciu.

sursa: imagini-istorie.apulum.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax