Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată turnul semicircular din fortificația Sebeșului, după reparații. Poate fi introdus în circuitul turismului cultural

Publicat

Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a participat recent la un eveniment prin care Clubul Rotary Sebeș a adus în atenția comunității locale turnul semicircular din cetatea Sebeșului. Acesta a beneficiat de o serie de lucrări de reparații, cu scopul de a fi utilizat de membrii clubului pentru diverse activități, dar și pentru a fi readus în circuitul turismului cultural.

Turnul este amplasat pe latura de vest, între turnul Porţii de Jos şi cel al cizmarilor. Este un turn bastionar, semicilindric, scund, cu două niveluri, având zidurile groase, realizate din piatră şi cărămidă, fiind unul dintre puținele componente ale fortificației Sebeșului adaptate folosirii pieselor de artilerie, care, în perioada secolelor XVI și XVII, erau utilizate curent atât la asedierea, cât și la apărarea unei cetăți.

A fost construit în anul 1634, iar în secolul al XIX-lea, a suferit importante transformări, fiind folosit pentru o perioadă de timp ca locuință. În prezent, turnul semicircular se află în administrarea Clubului Rotary Sebeș.

Fortificaţia oraşului Sebeş – rămasă cunoscută în literatura de specialitate ca singura cetate orăşenească despre care s-a păstrat un document oficial de construcţie (datând din 1387) – este un prototip arhaic în sistemul defensiv urban din Transilvania şi în cadrul ei s-au conservat cele mai multe elemente originale care datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul veacului al XV-lea.

Lucrările de construcţie a fortificației orașului au început imediat după obținerea aprobării din partea regelui Sigismund de Luxemburg şi au continuat în deceniile următoare, cu intensitate, din cauza ameninţării turceşti. În anul 1438, când oraşul a fost cucerit de către turci, Sebeșul avea o fortificaţie înzestrată cu turnuri de apărare. Probabil, construcţia ei nu se încheiase, ipostază care ar putea explica de ce oficialitățile au preferat atunci să predea turcilor oraşul fără luptă.

Sebeşenii au depus eforturi şi în secolele următoare pentru a finaliza şi moderniza fortificaţia, dar şi pentru a contracara poziţia strategică total nefavorabilă a acesteia. Astfel, incinta a fost înconjurată de şanţuri inundate şi de lacuri, ca elemente defensive suplimentare care să sporească gradul de siguranţă oferit de incintă.

Fortificaţia are forma unui dreptunghi cu colţurile rotunjite şi este dispusă în jurul oraşului interior, delimitând centrul istoric al Sebeşului, cu o suprafaţă de aproximativ 20 hectare.

Zidurile din piatră nu depăşesc 7 metri în înălţime şi 1,50 metri în grosime, iar în partea superioară a acestora există un parapet, cu înălţimea de până la 2,20 metri, prevăzut cu creneluri, merloane şi ferestre de tragere.

Dintre cele șase turnuri care se mai păstrează, patru datează din prima fază de construcție a fortificației. Cel mai vechi este, se pare, turnul porții de nord, care poate fi datat la sfârşitul secolului al XIV-lea sau la începutul veacului al XV-lea. Situat la jumătatea laturii de nord a incintei, era străpuns de o poartă carosabilă, care permitea accesul în cetate dinspre nord.

În primele decenii ale secolului al XIX-lea, după ce poarta a devenit nefuncțională, turnul a fost transformat în locuință.

Un alt turn, datând din aceeași fază, este situat în colțul de sud-est al incintei, fiind administrat de breasla croitorilor. Cunoscut și sub denumirea de Turnul Studentului, se bucură de o mare notorietate datorită legăturii sale cu evenimentele din 1438, în care a fost implicat și elevul, de atunci, Georgius Captivus Septemcastrensis. Primul nivel al turnului este cel mai vechi, putând fi datat la sfârșitul secolului al XIV-lea, în timp ce celelalte au fost adăugate ulterior, în veacurile XV și XVI.

Turnul Cizmarilor, situat în colţul de nord-vest al fortificației, a fost atestat documentar în anul 1513, când a ajuns în administrarea breslei cizmarilor, care avea îndatorirea să-l întrețină și să-l apere.

Acestora li se adaugă și turnul porții de vest, care făcea parte din ansamblul Porții de Jos a orașului, fiind vizibil încă de pe terasa restaurantului Turn.

Mai recente sunt două turnuri care datează din primele decenii ale secolului al XVII-lea: cel octogonal, situat în colţul de nord-est al incintei, în apropierea mânăstirii franciscane (fostă dominicană) și care datează din anul 1615 și cel semicilindric, construit în anul 1634.

La evenimentul dedicat turnului semicircular au fost prezenți, de asemenea, viceprimarul Sebeșului, Dorin Albu, consilieri locali, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național din județul Alba – Matei Drâmbărean, reprezentanți ai instituțiilor culturale locale, președintele clubului Rotary Sebeș (2021-2022) – Casian Giurgiu și numeroși membri ai clubului.

Club Rotary Sebeș a fost creat în anul 2000, la ora actuala numărând aproape 30 de membri. Sub tutela Rotary Sebeș se află Club Interact (având în componență peste 35 de membrii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani) și Rotakids Sebeș (15 membri cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani). Bugetul alocat de club reparațiilor turnului semicircular a fost de aproximativ 45.000 lei.

consultant științific: lect. univ. dr. Călin Anghel, muzeograf Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

foto: Primăria Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax