Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cum au sărbătorit elevii Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” din Alba Iulia Ziua Culturii Naționale


Publicat

Ziua Culturii Naționale şi celebrarea nașterii poetului național Mihai Eminescu au fost celebrate şi la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia. Elevii au reconstituit poezii eminesciene reprezentative, printr-o activitate de tip puzzle, căutând strofele lipsă la colegii din celelalte clase. Primii trei care au reconstituit poezia au fost recompensați cu trei cărți de referință pentru activitatea lor școlară.

Sub coordonarea profesoarei Diane Popa, s-a desfășurat proiectul: ,,Citiți-l pe Eminescu, nu îl comemorați!” prin care s-a urmărit atragerea elevilor spre lectură, prin promovarea culturii naționale și a valorilor autentice, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea gustului pentru lectura individuală, dar și colectivă, și nu în ultimul rând, întâlnirea cu poezia lui Eminescu prin intermediul unei lecții deschise.

Elevii claselor II-VIII din Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia coordonați de prof. Diane Popa, de diriginții și profesorii claselor II-VIII, de prof. informatician Simona Medrea; de prof. C.D.I. Camelia Pop și de prof.. Maria Atanasiu au reconstituit poezii eminesciene reprezentative din Eminescu printr-o activitate de tip puzzle, căutând strofele lipsă la colegii din celelalte clase pentru a reface apoi poezia pe un format A4.

Elevii clasei a VII-a B, după ce au au pregătit răvașe cu strofe din poeziile eminesciene, au distribuit la intrarea în școală tuturor elevilor de la gimnaziu, răvașe cu strofe din Eminescu. Astfel s-a realizat o lectură colectivă, dar și cea mai mare și mai deschisă lecție de română din școală.

Elevii din Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” au reconstituit unele din poeziile reprezentative din opera lui Eminescu. Primii trei care au reconstituit poezia au fost recompensați cu trei cărți de referință pentru activitatea lor școlară.

Elevii clasei a VII-a B au realizat imagini cu scene inspirate de versurile eminesciene pe care le-au extras din cutia cu răvașe. La sfârșitul activității a avut loc premierea elevilor care au refăcut primii poeziile propuse în proiect. Castigători au fost: Flavia Suciu, clasa a V-a B, Vlad Filipescu, clasa a VIII-a A și Denisa Mărginean, clasa a VIII-a B.

„Elevii de azi sunt din ce în ce mai demotivați atunci când este vorba de lectura individuală, așa că prin intermediul acestui proiect, coordonatorii au încercat să găsească o metodă alternativă de a-i atrage pe elevi să facă acest lucru într-un mod plăcut, dar și util: o activitate de tip puzzle prin care să facă cunoștință cu opera lui Eminescu într-un mod inedit”, transmit reprezentanţii şcolii.

Citește și 15 ianuarie: 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

De asemenea, la Centrul de Informare și Documentare s-a realizat o expoziție cu opera poetului, dar și cu desene reprezentând portretul lui Eminescu. În cadrul orelor de limba română, a fost evocată personalitatea poetului nepereche, iar elevii au recitat versuri din lirica eminesciană.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai familiară voce de televiziune nu se va mai auzi la ProTV. Bebe Cotimanis a plecat la Prima, după 25 de ani

Publicat

Cea mai familiară voce de televiziune din România a părăsit Pro TV.

După 25 de ani în care a fost vocea Pro TV, Bebe Cotimanis se desparte de televiziunea care l-a consacrat, iar din 5 octombrie se va auzi la Prima TV.

Actorul Bebe Cotimanis va fi voice-over și la celelalte televiziuni sportive ale grupului Clever Media – Look Plus, Look Sport, Look Sport 2, Look Sport 3 și Look 4K, toate deținute de omul de afaceri Adrian Tomșa.

Pe lângă voice-over de televiziune, Constantin (Bebe) Cotimanis este un actor foarte prolific și a jucat în filme, seriale și spectacole de teatru.

Foto: Facebook Bebe Cotimanis

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un alegător VA PUTEA VOTA la alegerile locale, chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată. Decizie a BEC

Publicat

Noi reglemetări care complică procesul electoral. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Potrivit unei hotărâri a BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

Vezi și TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Cursurile se fac online, părinții pot cere zile libere plătite

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Surse: G4Media.ro, News.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele temperaturi cu ”minus” înregistrate în această toamnă în România. Sâmbătă dimineața au fost – 2,9 grade Celsius

Publicat

Pentru prima dată în această toamnă s-au înregistrat temperaturi sub zero grade Celsius în România. Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

La Alba Iulia s-au înregistrat minime de 8 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la Oașa de 3 grade Celsius. Astăzi, maximele la Alba Iulia vor fi de 23 de grade Celsius, cu cer predominant senin.

Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia strânge rechizite pentru copiii nevoiași din câteva sate. Banalități pentru unii, lux pentru alții

Publicat

Robert Marian, un bărbat din Alba Iulia strânge, împreună cu prietenii săi, rechizite pentru copiii nevoiași din mai multe sate ale județului Alba. Acesta a lansat un apel pe contul său de Facebook, către cei care pot dona alături de el. 

”Cum stați cu rechizitele pentru școală? Caut ajutor să strâng cât mai multe din rechizitele prezentate în poze pentru copiii din familile nevoiașe din satele Tău, Secășel , Colibi, Roșia de Secaș, Ohaba etc.

Orice ajutor e bine venit. Vă mulțumesc” este mesajul lui Robert Marian.

Acesta spune că a fost la o familie cu trei copii cu ajutoare și așa a aflat că listele solicitate de școli și grădinițe, banale pentru unii, sunt o povară pentru alții.

”Aveau de ales între rechizite și medicamente. Este un lux pentru ei. Să nu mai vorbim de măști și dezinfectant. Vreau să strâng împreună cu prietenii mei ceva ce poate sa facă diferența” a spus Robert.

Cine vrea să îl ajute pe Robert să strângă rechizite pentru copiii săraci, o poate face contactându-l pe contul său de Facebook, AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate