Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cum va fi amenajat șanțul exterior al Cetății Alba Carolina, în zona centrală a municipiului. Planurile Primăriei

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția privind amenajarea spațiilor de agrement pe Latura de Nord a Cetății Alba Carolina.

Un nou tronson a fost identificat pe parcursul lucrărilor începute anul trecut, lângă parcul de joacă pentru copii, în vecinătatea străzii Nicolae Bălcescu, locație prevăzută pentru ”amenajări hidrotehnice printr-un sistem bypass”. Astfel, se asigură atât colectarea izvoarelor naturale din zonă, cât și asanarea amplasamentului.

Din cauza noilor amenajări, este necesară actualizarea cifrelor investiției în proiectul general. Se cere aprobarea Consiliului Local, în ședința din 7 octombrie.

Detalii din proiect

Proiectul ”Reconversie funcțională, șanț exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber” este în execuție cu termen de finalizare 4 noiembrie 2022 (prin act adițional la contractul de execuție semnat în 2021 cu Elis Pavaje/Total Business Land, în valoare de 5,8 milioane lei plus TVA).

Obiective:

  • creare zone verzi pe latura nordică primetrală a Cetății Alba Carolina – suprafață 26.476 mp, în 12 luni
  • facilități de recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina (29.000 mp)

Lucrările au început în ianuarie 2021 și s-au desfășurat pe opt tronsoane (lucrări și amenajări spații verzi, zone pietonale, plantări arbori și plane, rețea stradală de iluminat, mobilier urban, captarea izvoarelor de suprafață și subterane), se arată în documentație.

Până acum s-au amenajat următoarele suprafețe:

  • pavaj andezit alei pietonale: 1.652 mp
  • pavaj pistă biciclete: 297 mp
  • alei înierbate: 250 mp
  • grădini urbane: 508 mp
  • zone verzi: 21.100 mp
  • iluminat public: 44 stâlpi, 16 proiectoare

Soluția de captare a izvoarelor naturale

”Pe perioada executării lucrărilor de intervenție, la partea de jos a contragărzii, în zona de est, s-a constatat existența mai multor izvoare cu debite mari de apă, ce nu au putut fi identificate în soluția propusă inițial. Astfel s-a impus revizuirea sistemului de preluare și dirijare a apelor în afara zonei studiate pentru a nu periclita lucrările deja realizate.

A fost identificat căminul canalului colector nr. 1 din Cetatea Alba Carolina, executat în 2010, situat pe zona de șanț exterior adiacentă străzii Decebal, în vecinătatea sediului ADR Centru. Potrivit dimensiunilor și capacității, poate fi utilizat pentru descărcarea apelor din supraplin.

Dificultățile, neplăcerile și dezavantajele create de apa provenită și colectată din izvoarele naturale au fost înlăturate prin schimbarea soluției tehnice și realizarea unor amenjări hidrotehnice specifice pe suprafața șanțului exterior printr-un sistem bypass; s-a realizat concomitent atât evacuarea apelor pentru asanarea amplasamentului, cât și regenerarea urbană a zonei care este defavorizată în raport cu celelalte tronsoane”, se arată în proiect.

Reprezentanții primăriei susțin că preluarea apelor, respectiv crearea unor pânze de apă vor avea aport pozitiv în proiectul aflat în derulare și completează amenajarea de spații publice pentru agrement, cu impac minimal asupra sitului.

Terenul de 5.382 mp, propus pentru crearea acestei noi zone de colectare a apelor de izvor, situată în extremitatea tronsonului 8, constituie parte din șanțul exterior pe latura de est a Cetății și va fi denumit Tronsonul nr. 9.

Soluția tehnică a acceptată de AMPOR. De asemenea, modificarea proiectului tehnic are aviz favorabil de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. S-a dat autorizație de construire, din 29 iulie.

Noua valoare a proiectului, cu acest nou tronson, este de 9,247.426,36 lei cu TVA, din care lucrări de construcții-montaj 6,752.464,85 lei cu TVA.

În total, prin proiect se vor cea 33.924 mp spații în zona urbană / 30.802,36 mp spații verzi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax