Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cursul festiv al promoției 2013 de la Drept. Cristina Potor a fost cerută de soţie imediat după ce şi-a primit diploma


Publicat

Peste 500 de persoane, studenți, părinți, prieteni au participat la cursul festiv al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, specialitatea Drept, care a marcat finalul celor patru ani de facultate. Studenţii care se pregătesc de licenţă au fost vizibil impresionați de ultimele discursuri ale profesorilor, dar şi cele ale studenţilor.

Din acest moment, studenţii se pregătesc pentru primii lor paşi în cariera de jurişti sau cei mai curajoşi îşi vor încerca norocul la examenele de admitere în magistratură sau barou.

Moment emoţionant la cursul festiv. Radu Ilia i-a cerut mâna absolventei Cristina Potor

În momentul în care una dintre absolvente, Cristina Potor a fost chemată la ultima strigare a catalogului, iubitul ei, Radu Ilia a oprit pentru un moment ceremonia, a îngenuncheat în faţa iubitei sale şi a cerut-o în căsătorie.

Aceasta, tulburată și emoționată, a acceptat cererea iubitului ei. Momentul a stârnit emoţie în rândul tuturor celor prezenţi, aplaudând la scenă deschisă gestul curajos al tânărului.

Au terminat Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale următorii studenţi:

Grupa I:  Rodica Adam, Nicolae Aloman, Gabriel Altomi, Răzvan Anghel, George Apostol, Ionuţ Ardiuş, Ersysebet Backsi, Robert Banu, Alexandru Boldaş, Răyvan Boldea, Radu Bora, Camelia Brad, Adelina Breaz,  Alexandra Buda

Grupa a II-a: Dumitru Ciocluţ, Radu Cîvnicean, Emanuel Coman, Mihai Coman, Radu Costan, Alexandru Coţoflea, Mădălina Creţiu, Beatrice Csibi, Daniela Drăgan, Florin Dreghiciu, Ion Enache, Bianca Fartais, Eugen Făgădar, Cristina Feneşer, Lidia Figlea, Adriana Fleşer, Anca Gabor, Alexandra Gaţu, Beatrice Gherman, Andrei Giredea.

Grupa a III-a: Maria Goarnă, Diana Goţa, Mihaela Grava, Diana Grigoraş, Diana Haţegan, Marian Iacşa, Izabela Iakab, Edis Ismail, Renata Karacsonyi, Anca Lazăr, Alina Lechinţan, Alexandra Lombrea, Dorina Lungu, Dora Macovei, Ana Mărginean, Ioana Mariş, Codruţa Mărginean, Iulia Mărincean, Iulian Miclea, Sabina Miclea, Mihai Mihăilă, Ioan Mihu, Mirela Morar, Hortenzia Morar

Grupa IV-a: Larisa Motolity, Adriana Motora, Andrei Muntean, Natalia Neamţu, Mihai Nemeş, Alexandra Nergheş, Claudiu Nicoară, Bettyna Nicolaus, Ciprian Oproiu, Roxana Palfi, Adriana Paşca, Dan Petruşel, Gligor Plugar, Simona Popa, Gelu Popescu, Darius Popovici, Andrada Cristina Potor, Nicoleta Preda,

Grupa V: Mirela Robu, Andrei Roman, Ioana Roşca, Mihaela Roşiu, Rareş Simina,  Emilia Sîntejudean, Andrei Sîrbu, Nicolae Stâncel, Isabela Stoica, Sebastian Suciu, Marius Sunzuiană, Delia Ştefan, Flaviu Tothăzan, Ioan Trifa, Teodor Truţa, Ioana Ţerfea, Severus Udeanu, Claudiu Vesa şi Roxana Vlas.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. un spectator

  sâmbătă, 01.06.2013 at 20:22

  Stimate domn redactor!
  Mi-e mila cum unii ca dumneavoastra care se dau mari ca termina o facultate ca si Dreptul si pe deasupra se afla intr-un colectiv atat de frumos, precum Alba24.ro ajunge sa aiba asemenea probleme de folosire corecta a cuvintelor din dictionarul limbii romane si de asemenea de dictie. Pe viitor, nu mai scrieti articole cu o singura mana sau in graba! Riscati sa va faceti de ras!

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 01.06.2013 at 21:03

   @un spectator, unii dintre noi ajung să aiba asemenea probleme, mai ales în weekend, pentru ca scriu repede și fug la un alt eveniment. Astazi au fost cel puțin 8 evenimente in locații diferite. Ne cerem scuze, corectura intra dupa publicare. Si mulțumim tuturor celor care ne atrag atenția.

 2. un spectator

  joi, 06.06.2013 at 01:49

  Ok, insa va rog modificati numele Claudia Nicoara cu cel corect, si anume Sebastian Nicoara!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate