Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cutremurul teribil din Mexic, prin ochii unui tânăr din Alba Iulia. Tudor Popa: ”Am auzit cum crapă peretele de lângă mine”

Publicat

scenariu

cutremur mexic (9) Cutremurul de 7,1 pe Richer, a provocat distrugeri uriașe în centrul Mexicului. Cel puțin 250 de oameni au murit și mulți alții sunt și acum printre ruine. Teama de replici a făcut ca sute de mii de oameni să doarmă câteva zile sub cerul liber. Printre aceștia și Tudor Popa, elev al Colegiului HCC din Alba Iulia, aflat pentru zece luni la Puebla, într-un schimb e experiență la o ”familie adoptivă”. Acesta a trăit cutremurul pe viu, într-unul dintre cele mai afectate orașe din Mexic. Pentru el, cutremurul din Mexic a fost o experiență teribilă, pe care și-ar dori să nu o mai trăiască numeni, dar și o lecție de umanitate și solidaritate. 

”Cutremurul a început când încă eram la școală, la ora de matematică. Toată lumea a început să se panicheze, fetele au început să urle și au început să fuga afară; eram pregătit să merg și eu dar am auzit un strigăt pătrunzător care ne-a cerut să stăm liniștiti. Cel care strigase era profesorul nostru…. În momentul ăla am încercat să ajut cât am putut, am mers lângă ușă și ajutam colegii să iasă fără să se înghesuie până am auzit cum crapă peretele lângă mine… în momentul acela am ieșit afară, am mers pe terenul de fotbal al școlii împreună cu restul copiilor și profesorilor, totul s-a petrecut foarte repede, dar din fericire nu am pățit nimic, nici eu nici restul copiilor și profesorilor. Erau multe persoane care plângeau și toată lumea încerca să dea telefoane la familie, dar nimeni nu avea semnal deoarece s-a luat curentul în tot orașul” a povestit Tudor Popa, pentru Alba24.

Tudor spune că orele următoare au fost foarte grele pentru orașul său adoptiv. Peste tot erau clădiri prăbușite, oameni care își pierduseră casele și oameni dispăruți. Au fost zile de teribile și nopți în care mexicanii au dormit afară, de teama replicilor cutremurului.

”Toată lumea era agitată, pe toate televizoarele erau doar știri despre cutremur, era o atmosferă foarte apăsătoare, este greu de descris, mă simțeam mult prea slab și încercam să ajut dar nu aveam cum. Zilele următoare am aflat că putem merge să ajutăm cu mâncare sau haine sau apa… așa că am mers împreună cu familia la care locuiesc aici la secții de colectare unde foarte mulți oameni ajutau și asta m-a surprins pentru ca toată lumea zice de Mexic că aici locuiesc oameni foarte săraci. Chiar dacă sunt săraci, când cineva are nevoie de ajutor nu mai contează banii și toată lumea ajută cât de mult poate. A fost o experiență groaznică pe care sper ca nimeni să nu o mai trăiască” a adăugat Tudor.

Tudor Popa este elev la colegiul Horea Cloșca și Crișan, dar de la începutul acestui an școlar învață la o școală privată din Puebla, Mexic. Pentru aproape 10 luni, Tudor va trăi exact ca un adolescent mexican: va merge la școală, va învăța limba și se va adapta unui stil de viață complet diferit de cel cu care era obișnuit. Totul este parte a unui ”experiment” al Rotary, care încurajează și susține adolescenții să își petreacă un an de studiu pe un alt continent.

Vezi și:

Adolescent din Alba Iulia, ”adoptat” pentru un an, în Mexic. Tudor Popa va studia la o școală privată din Puebla și va trăi într-o familie de mexicani

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax