Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO de COLECȚIE: Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia a împlinit 25 de ani. Află povestea unui sfert de secol de muzică prin toată lumea

Publicat

Corul „Theotokos” din Alba Iulia a împlinit, în această lună, un sfert de secol de când colindă, la propriu și la figurat, întreaga lume. Coordonați de dirijorul Călin Bulac,  în 25 de ani, mii de copii au învățat să cânte și au transmis, astfel, mesajul lor de bucurie unor comunități şi culturi de toate felurile, de pe toate continentele. Corul este și astăzi mai activ decât oricând și își continuă periplul prin muzică și prin lume. Până la sfârșitul anului, copii au programate mai multe concerte în țară, dintre care primul va avea loc duminică, 25 noiembrie, la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În 15 noiembrie 1987, prima zi din Postul Naşterii Domnului, a luat fiinţă Corul de copii „Theotokos”. Numele corului provine din limba greacă și înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”. Iniţiativa înfiinţării corului aparține Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în acea vreme preot paroh al Bisericii Ortodoxe „Maieri I” din Alba Iulia. Tot de atunci, dirijorul corului este părintele arhidiacon Nicolae-Călin Bulac.

La început, corul reunea 24 de copii, iar numărul acestora a ajuns în prezent la peste optzeci de elevi ai mai multor şcoli şi licee din Alba Iulia. Repertoriul corului cuprinde piese religioase specifice atât credinţei ortodoxe, cât şi altor culte creştine, melodii din repertoriul coral clasic şi folcloric.

Cu toate că timp de doi ani, activitatea s-a desfăşurat sub regimul ateu-comunist, corul a avut şi atunci o bogată misiune, fiind cunoscut în bisericile din oraş şi din ţară. Revoluţia din decembrie 1989 a deschis corului noi posibilităţi de afirmare, iar acesta a reușit să se implice nu numai în plan religios, dar şi în viaţa cultural-artistică a oraşului Alba Iulia, fiind o prezenţă obişnuită şi mult apreciată în cadrul manifestărilor de tot felul.

Una dintre frumoasele împliniri ale celor 25 ani de activitate de până acum ai corului este, fără îndoială, şi realizarea a 18 turnee peste hotarele României, în cadrul cărora copiii din „Theotokos” au purtat mesajul sfânt al credinţei strămoşeşti şi al înţelegerii dintre oameni în 24 de ţări din Europa şi Australia, ajungând de 4 ori şi în America.

La rândul lor, ei au fost şi gazde ale unor grupuri de copii şi tineri din Franţa, Ungaria, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii. Succesul acestor turnee se oglindeşte şi în distincţiile şi diplomele obţinute, precum şi în articolele apărute în presă. În timpul turneelor au fost contactate instituţii şi asociaţii caritabile, care mai apoi s-au implicat în sprijinirea caselor de copii din judeţul Alba.

Printre succesele corului se numără şi emisiunile de radio şi TV la care a participat, o emisiune transmisă prin reţeaua Eurovision, precum şi cele trei CD-uri realizate. Totodată, corul „Theotokos” a tipărit şi o carte de povestiri religioase pentru copii.

Un moment cu totul deosebit al activităţii de până acum a avut loc în luna mai din anul 1999, când corul nostru a primit invitaţia de a participa la festivităţile prilejuite de vizita Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea în Romania. Copiii au oferit un concert la Palatul Patriarhal, având bucuria de a putea conversa cu Sfântul Părinte.

Pentru activitatea corului, Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, i-a conferit dirijorului corului „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române.

Corul de copii „Theotokos” îşi desfăşoară activitatea în biserica parohiei „Maieri I” din Alba Iulia, păstorită de părintele Niculiţă Pascu. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, corul va prezenta duminică, în data de 25 noiembrie, la ora 17.00, un spectacol aniversar la Casa de Cultură a Sindicatelor. Sunt aşteptaţi cât mai mulţi dintre cei ce au făcut parte de-a lungul anilor din acest cor, după care, în 2 decembrie va susţine un concert în Sala Unirii, în cadrul Serbărilor Unirii. În perioada 14 – 16 decembrie corul „Theotokos” se va afla în Bucureşti, iar în 23 decembrie, seara, la vecernie, va prezenta un concert în biserica „Maieri I” din Alba Iulia.

Cu credinţă în Dumnezeu şi convinşi de importanţa misiunii ce o desfăşoară, copiii din corul „Theotokos” nădăjduiesc ca şi pe viitor strădaniile lor să fie încununate de frumoase împliniri, spre slava lui Dumnezeu şi spre întărirea prieteniei dintre oameni.

Vedeți mai jos o galerie foto cu activitatea corului Theotokos din 1987 până în prezent:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Nelu C.

    miercuri, 21.11.2012 at 11:03

    Felicirari distinse parinte Caln BULAC ! Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca, sa va dea sanatate si fericire alaturi de doamna Angela si cei doi copii minunati: Catalina si Andrei si de miile de copii carora le sunteti parinte spiritual !

  2. Pingback: MÂINE: Corul de copii “Theotokos” va deschide sezonul colindelor, la Casa de Cultură a Sindicatelor | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax