Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Demonstraţie de Capoeira Angola în Spaţiile RYMA

Publicat

Printre activităţile care se desfăşoară intensiv în Spaţiile RYMA în săptămâna cu teme culturale, vineri a avut loc o demonstraţie de capoeira angola, susţinută de Grupul de Capoeira Angola din Cluj Napoca, în compania publicului divers, restrâns, tânăr, curios, entuziast.

Unul dintre membrii fondatori ai trupei, Bogdan Rakolcza, a explicat pe scurt semnificaţia conceptului de Capoeira Angola. Etimologic, acest cuvânt provine dintr-o limbă braziliană indigenă (tupi) şi înseamnă „pajişte”. În trecut, sclavii de pe plantaţiile Braziliei se refugiau uneori în păduri sau pe câmpii şi, în jurul unui foc, începeau să cânte şi să danseze. Aşa a luat naştere capoeira, un joc, un dans amestecat cu arte marţiale. Unul dintre conceptele de bază în acest dans, ca în orice act artistic originar din Africa, este frumuseţea.

Astăzi, capoeira este asociată cu Brazilia, însă acesta a fost adus aici pe mare, de valurile de sclavi care porneau spre continentul sudamerican, din Angola. Capoeira nu se reduce la mişcările de dans şi arte marţiale în doi: în jurul celor care „joacă”, sunt aşezaţi în cerc cei care asistă, cântă şi ţin ritmul împreună. Instrumentul tipic folosit în susţinerea muzicală a acestui dans este berimbao, un instrument sub formă de arc, sprijinit de abdomenul interpretului pe un recipient semisferic, din care sunetele ţâşnesc prin acţionarea corzii arcului cu un băţ şi cu o piatră. Această muzică este exclusiv ritmică şi nu neapărat melodică, se folosesc, desigur, tot felul de tobe africane şi alte instrumente de percuţie.

Evenimentul a început cu întârzierea specifică oamenilor relaxaţi, prezenţi aici,  tocmai în acest scop, de a crea „ceva frumos” împreună.

Vă prezentăm câteva fotografii:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. budulay

    luni, 06.02.2012 at 09:21

    ineresant. la cat mai multe evenimente de genu’ asta .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax