Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Distincția pontificală „Pro Ecclesia et Pontifice” conferită pentru doi preoți greco-catolici, la Blaj

Publicat

Marți, 31 octombrie, la finalul Sfintei Liturghii celebrate la Capela Arhiereilor din Blaj cu ocazia aniversării a 170 de ani de existență a Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș, părintele Simion Mesaroș și părintele Ioan Rus au primit medalia „Pro Ecclesia et Pontifice”. Distincția oferită de Sfântul Părinte Papa Francisc a fost înmânată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în numele Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, în prezența episcopilor greco-catolici reuniți pentru sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma. 

Sfântul Părinte și-a exprimat astfel recunoștința față de cei doi preoți greco-catolici români care, în timpul prigoanei comuniste și-au riscat libertatea lor și a familiilor lor în numele credinței și al urmării lui Cristos, iar în perioada de după anii 1990 s-au implicat în reorganizarea Bisericii și a activității pastorale.

Părintele Simion Mesaroș a fost hirotonit preot în anul 1973, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Ioan Dragomir, în condiții grele de persecuție din partea regimului comunist, și a activat în perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice din România. După anul 1989 s-a implicat în reorganizarea învățământului teologic greco-catolic superior, fiind rectorul Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare, și s-a ocupat de construirea bisericii „Sf. Anton” din Baia Mare și a bisericii „Fericitul Arhiereu Iuliu” din Mesteacăn. În acest an a aniversat jubileul de 50 de ani de la hirotonirea întru Preoție.

Părintele Ioan Rus a fost hirotonit preot în anul 1979 de către Cardinalul Alexandru Todea, la Reghin, asumându-și cu credință Preoția în condiții de prigoană comunistă, slujind Biserica cu fidelitate față de Sfântul Părinte Papa. Împreună cu soția sa, și-a educat copiii în spiritul credinței, trei dintre ei devenind preoți, o fiică devenind călugăriță și o alta soție de preot. După 1990 a slujit în parohiile Băița, Poarta, Ercea și Șopteriu din protopopiatele Teaca și Reghin.

„Pro Ecclesia et Pontifice” este o distincție pontificală, instituită în 1888 de Papa Leon al XIII-lea, fiind conferită acelor laici și clerici care s-au distins prin slujirea față de Biserică și prin fidelitatea față de Sfântul Scaun. Distincția este o cruce pe care sunt reprezentați în relief Sfinții Apostoli Petru și Pavel, având o panglică în culorile Vaticanului: alb și galben.

sursa: Pr. Anton Rus, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax