Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Documente ale Protopopiatului Ortodox Blaj, din anii `40, prezentate la Arhivele Naționale din Alba Iulia. Abateri ale preoţilor şi situaţia concubinilor

Publicat

GOPR0094_1450345414406_high Obiecte religioase provenind de la parohiile ce alcătuiesc Protopopiatul Ortodox Blaj şi originale ale unor documente din perioada 1942-1948, ce prezintă diferite activităţi pot fi văzute până la sfârşitul lunii decembrie, la sediul Arhivelor Naţionale din Alba Iulia. Joi a fost deschisă expoziția „Protopopiatul ortodox Blaj în colecţii şi documente”.

Expoziția este a doua dintr-o serie de cinci expoziții, cu documente referitoare la Protopopiatele Ortodoxe de pe teritoriul județului Alba. Anul trecut a fost expoziția cu Protopopiatul ortodox Alba Iulia, anul acesta a venit rândul Protopopiatului ortodox Blaj.

Noul Protopopiatul Ortodox Blaj a luat ființă la 1943, ca urmare expoziția cuprinde documente din perioada 1943 – 1948. Au fost expuse circulare, ordine și două pastorale ale Arhiepiscopului și mitropolitului Nicolae Bălan, trimise Protopopiatului cu ocazia Învierii și Nașterii Domnului, protocoale ale botezaților, cununaților și morților de la parohiile din cadrul Protopopiatului, rapoarte de activitate ale parohiilor, rapoarte privind reparațiile bisericilor și caselor parohiale, și alte documente.

Mai sunt expuse documente privind înființarea de biblioteci parohiale și case culturale, introducerea în școli a manualelor de religie, înființarea unui cămin și a unei biblioteci școlare pentru elevii ortodocși, documente referitoare la căsătorii, divorțuri și situația concubinilor și convingerea acestora de a se cununa, documente referitoare la abaterile disciplinare ale preoților.

Au fost expuse totodată niște obiecte de cult ortodox, două cruci de mână și o cădelniță din colecția personală a unei persoane, și șase icoane provenite de la parohiile aparținătoare Protopopiatului Blaj, din colecția de icoane a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul a fost organizat de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Vernisajul va avea loc joi, 17 decembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

Expoziţia va putea fi vizitată, gratuit, până pe 31 decembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax