Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO|VIDEO: Ecograf performant donat spitalului din Alba Iulia, pentru prevenirea cancerului la sân. Răzvan Curcă: „În Alba diagnosticăm o femeie la trei zile”

Publicat

YouTube video

Persoanele care prezintă anomalii la nivelul țesutului mamar se pot programa de astăzi la un control amănunțit în cadrul Spitalului Județean Alba. Unitatea medicală a intrat în posesia unui ecograf modern ce va asigura investigații performante pentru femeile din județ și nu numai. Ecograful va fi funcționabil peste două săptămâni, astfel începând cu 1 octombrie femeile se pot programa pentru investigații. Până în prezent nu se știe modalitatea prin care pacientele se pot înscrie pentru efectuarea mamogarfiilor și a investigațiilor.

Pacientele cu risc crescut de cancer la sân pot fi diagnosticate din timp și fără a mai cheltui sume importante de bani pentru deplasarea la clinici din alte județe.

Aparatul poate fi utilizat în diagnosticul diferențial de mare finețe în cazul leziunilor mamare incert maligne şi este o donație a Companiei Avon România în cadrul campania pentru „Sănătatea Sânilor”.

Evenimentul s-a desfășurat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în prezența directorului general al Avon Cosmetics România,Răzvan Dirațian, senior manager Marketing Avon Moldova și România, Raluca Kișescu, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, city managerul municipiului Alba Iulia, Nicușor Moldovan, președintele Fundației PAEM Alba, Vasile Bora, managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, directorul medical, dr. Dan Crainic, șeful departamentului Oncologie, dr. Răzvan Curcă, director îngrijri, dr. Monica Onețiu.

“Numărul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune este în creștere de la an la an, astfel dacă în 2010 la Alba Iulia au fost tratate 92 de paciente, iar în anul 2011 un număr de 112 de femei. în 2012 numărul bolnavelor de cancer de sân tratate la Alba Iulia era de 116”, precizează reprezentanţii spitalului din Alba Iulia.

Aparatul ușurează totodată procesul de diagnosticare prin foarte bună diferențiere a țesuturilor și recunoașterea sigură a tumorilor, leziunilor, chisturilor și țesutului normal. Astfel pacienții din Alba vor avea acces la un control specializat.

Noile dotări din secția de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au dus și la creșterea adresabilității pacienților bolnavi de cancer. Potrivit aceloraşi surse, “cancerul de sân este prima localizare neoplazică la femeile din România, iar acest lucru este vizibil și în cazul femeilor din județul Alba”.

„Evenimentul nostru este fericit pentru că încununează sau vine să sărbătorească și un an de la inaugurarea secției de oncologie. Ceea ce s-a întâmplat astăzi vine în completarea strategiei noastre privind partea de oncologie și noi sperăm ca un număr mare de femei să beneficieze de tot ce încercăm să adunăm aici” a spus managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă.

„În ceea ce privește cancerul de sân, este foarte important să avem un diagnostic cât de precoce și aparatul acesta ne va ajuta. Dacă îl diagnosticăm cu precoce este una din localizările cu procentul cel mai mare de vindecări. Dacă avem un cancer de sân incipient șansa de vindecare depășește 80%. La momentul actual, în județul Alba, putem spune, că diagnosticăm o femeie la fiecare trei zile cu cancer de sân. Numărul de paciente cu cancerul de sân pe care îl tratăm a crescut de la 92 în 2010 la 116 anul trecut” a declarat doctorul Răzan Curcă, șeful secției de Oncologie din cadrul spitalului.

YouTube video

În afară de funcțiile pe care le orice ecograf normal, acesta beneficiază de două funcții speciale și este funcția de elastografie și funcția de analiză ultrasonografică substanțe de contrast. Partea de elastografie folosește mai ales pentru diagnosticarea precoce și și diferențierea tumorilor mamare, crește confidența diagnosticului și elimină în același timp procedeele invazive” a spus dr. Dan Crainic. Cu acest aparat pacientele vor afla dacă au fost depistate cu cancer la sân și ce proceduri trebuie să mai, a mai precizat directorul medical.

YouTube video

„Dotarea Spitalului Județean va face necazurile din familii să fie cât mai puține și mai mici. Acest ecograf așa cum îl descriau medicii este extrem de util pentru a salva vieți.Sunt sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajuta specialiștii din spitalul județean Alba cu aparatură utilă pentru a salva vieți”, a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

„Mă bucur că acum o să aibă un aparat modern. Vă mulțumesc că ați adus acest aparat aici, și chiar este un prilej de bucurie” a spus primarul muncipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

„Ne bucurăm că vor fi femei care vor beneficia, dar ne dorim să beneficieze doar ca să afle că sunt bine. Donăm un ecograf modern, este de ultimă generație și este ceea ce au nevoie femeile din Alba și din zonele limitrofe. Încurajați-vă persoanele dragi să meargă la control și să afle că sunt bine” a declarat Raluca Kișescu din partea Avon Cosmetics România.

Aparatul donat este un ecograf Siemens în valoare de 120.000 de dolari și a fost achiziționat la recomandarea specialiștilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, a precizat directorul Avon Cosmetics România, Răzvan Dirațian.

Camelia TOMA, Nicoleta MATEIU

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. grozac

    joi, 26.09.2013 at 14:53

    un ne de telefon pentru programare????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax