Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi şi profesori de la Colegiul Național „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, în schimb de experienţă educaţională, la Milano. Au aflat detalii despre sistemul de învăţământ italian

Publicat

IMG-20161111-WA0000[1]În perioada 8-12 noiembrie un grup de 40 de elevi de la Colegiul Național „Horia, Cloşca și Crisan” din Alba Iulia s-a aflat într-un schimb de experiență la Milano, în cadrul unui program de cunoaștere și informare.

Primul contact al elevilor avut în capitala lombardă l-a constituit întâlnirea de la Liceul lingvistic „Regina Mundi. San Vincenzo” din Milano, unde au fost întâmpinați de profesori și elevi din cadrul acestei școli. Printr-o prezentare multimedia realizată de directorul liceului Matteo Foppa Pedretti, elevii din România au fost informați despre aspecte privind sistemul italian de învățământ de toate gradele, fiind discutate în mod liber similitudini, dar și diferente legate de sistemul educațional românesc. Regina Mundi cupinde în structura sa un liceu lingvistic și un institut tehnic, fiind o școală publică unde se plătesc taxe anuale, având acces copii de la grădiniță până la liceu. Grupul de elevi români au prezentat la rândul lor, istoria Colegiului Național „Horia, Closca și Crișan”, fiind unul dintre liceele de prestigiu din România, numărând 800 de elevi.

”Cunosc România unde am făcut prima mea vizită în anul 1994 o țară frumoasă și cu multa istorie – suntem încântați de prezenta dvs. la liceul nostru și sper să continue această colaborare și pe mai departe”, a declarat directorul Matteo Foppa Pedretti.

În numele elevilor și profesorilor prezenți, directorul adjunct al Colegiului Național „HCC” din Alba Iulia, prof. Sorin Schiau – coordonator al acestui proiect împreună cu prof. Daniel Boian de la Școala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia au mulțumit pentru primirea și ospitalitatea primită din partea liceului milanez, subliniind importanța schimburilor și deschiderea pe care o oferă la rândul lui, Colegiul din Alba Iulia.

În cadrul programului a urmat și o interactivă oră de latină, unde elevii români și italieni au avut prilejul să dialogheze și să își exprime cunoștințele legate de studiul limbii latine și structura limbilor neolatine, din care face parte și limba română.

Un frumos moment de socializare al elevilor l-a constituit masa de prânz oferită de conducerea liceului milanez, din care nu au lipsit specialitati ale bucătăriei italiene. Programul elevilor următoarelor zile a avut ca obiective cunoașterea unor locuri istorice din Milano, monumente, biserici, castele (Duomo, Scala, Castelul Sforzesco).

De asemenea, vizita a cuprins o întâlnire și la sediul Consulatului General al României la Milano, unde au fost primiți de George Milosan – viceconsul – și  consul Iulia Adriana Cupsa Kiseleff. Elevilor le-a fost prezentată de către vice-consul George Milosan, activitatea pe care o desfășoară în genetal un Consulat, rolul acestuia ca instituție a Statului Român și importanța avută în relația cu comunitatea românească. Ultima zi a programului s-a încheiat cu o excursie în orașele Como unde au făcut o croazieră pe lac și au vizitat orasul și Lugano din Eleveția unde au vizitat fabrica de ciocolată Alprose și Biserica Sfânta Maria a îngerilor.

Prezența la Milano a grupului de elevi de la Colegiul Horia, Closca și Crisan a fost sprijinită de Ramona Popescu (traducător și ghid cultural) și colaborarea Centrului Cultural Italo Roman din Milano prin Violeta Popescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax