Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi și profesori de la Liceul de Arte din Alba Iulia, în vizită în Polonia, într-un proiect Erasmus+


Publicat

În perioada 17-24 martie, profesori și elevi de la Liceul de Arte ”Regina Maria” au participat la o mobilitate în Polonia, în cadrul proiectului Erasmus+, „Music is… Life Long Learning”. Prof. Monica Incze și elevii Vlad Buda, Niculina Bălan, Roxana Deac și Carina Matei au fost prezenţi la la activități de învățare, la ateliere de creație, la workshopuri de confecționare de produse decorative tradiționale poloneze și au îmbrăcat costume populare poloneze.

Coordonatoarea proiectului Erasmus+, prof. Livia Diosan, a participat la întâlniri de proiect și ședințe de management unde a prezentat Liceul de Arte ”Regina Maria” și activitățile derulate în cadrul instituției în cel de-al patrulea bloc de activități: Incluziune prin Muzică. Acest bloc de activități vizează competențe transversale, el urmând blocurilor Limbă și Comunicare prin muzică, Științe, Fizică și Chimie prin Muzică, Matematică și TIC prin Muzică.

De asemenea, întreaga delegație, alături de delegațiile școlilor partenere în proiect, din Italia, Spania și Portugalia, au vizitat casa natala a compozitorului Frederic Chopin, Opera Națională din Varșovia, orașul vechi și multe alte obiective pe care gazdele poloneze le-au prezentat cu detalii istorice, culturale și sociale.

Dat fiind faptul că specificul acestui proiect Erasmus+ este muzica, în cadrul vizitei au fost organizate concerte și spectacole de dans, vizionări de filme despre viața lui Chopin, activități de învățare prin muzică și teatru, precum și ateliere de aplicare a metodelor integrate de lucru cu elevii cu cerinte educative speciale.

Următorul bloc de activități al proiectului este ”A învăța să înveți prin muzică”. Activitățile la clase și în afara programului școlar se vor desfășura în perioada aprilie-mai 2018, la finele lunii mai o delegație a Liceului de Arte ”Regina Maria” urmând să plece în Italia, pentru ultima întîlnire de proiect și evaluarea rezultatelor și impactului acestuia în toate școlile implicate.

La finalul proiectului, un produs al acestuia va fi un manual de metode inovative de predare-învățare prin intermediul muzicii a diverselor discipline.

Scopul manualului va fi de a permite cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal să utilizeze metode care credc motivația elevilor pentru învățare, ameliorează atenția acestora și, în final, cresc competențele specifce detaliate pentru fiecare disciplină în parte.

Timp de doi ani, toate școlile partenere au făcut evaluări înainte și după aplicarea metodelor de predare prin muzică, iar rezultatele arată la toate grupele de elevi la care s-au aplicat aceste metode o mai bună capacitate de concentrare la ore, o atenție sporită în cadrul sarcinilor de rezolvat, o motivație crescută pentru studiul disciplinelor respective și, nu în ultimul rând, rezultate școlare mai bune.

Manualul va fi disponibil în limba română petru toate nivelele de studiu, echipa de proiect Erasmus+ a Liceului de Arte ”Regina Maria” urmând ca la finele anului școlar 2017-2018 să îl distribuie la școlile din județ.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate