Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevii Colegiului Național ”Horea, Cloșa și Crișan” din Alba Iulia, la Concursul Științific Național Interșcolar ”Nicolaus Copernic”. Lucrări despre istoria Universului

Publicat

DSC_7419 Echipa  Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, înscrisă la Concursul Ştiinţific Naţional  Interşcolar „Nicolaus Copernic” cu tema “Cosmologia – Cum a apărut și cum a evoluat Universul?” este singura instituție școlară din județ rămasă în competiția cu 147 școli înscrise, după etapa eliminatorie din 31 martie.

În cadrul acestui concurs, echipa formată din elevi ai claselor IX-X a realizat expoziția de astronomie și  cosmologie denumită “Evoluția Universului  de la origini-Big Bang și până în prezent“, prilej cu care elevii și cadrele didactice au participat activ la discuții și seminarii pe această temă.

Sub îndrumarea conducerii șolii – director prof. Valeriu Cerbu, a coordonatorului școlar – prof. Ramona Humeniuc și colaboratorilor Pamfil Sicoe, Laura Comici (profesori de fizică), Marcel Arăboaiei (profesor de geografie), Gabriela Suciu (profesor limba engleză), laborant Cristina Rădulescu, în ultimele două luni elevii s-au informat, au studiat numeroase articole de specialitate, au vizionat filme și diverse documentare științifice, pentru a reprezenta cât mai corect și original tema concursului.

Prin tehnica desenului, a colajelor și a prelucrărilor foto digitale, elevii au realizat o frescă a istoriei Universului, din momentul creării și până în prezent. De asemenea, participanții au rezumat și activitatea misiunilor spațiale ESA: COROT, Herschel, Planck,etc. și informații despre viitoarea misiune Euclid. Au construit cinci machete ale sistemului solar și a constelațiilor care sunt expuse pentru vizionare publicului, alături de un telescop funcțional, până în data de 19 iunie, în holul expozițional al instituției, etaj I, vizavi de Centrul de Documentare și Informare al colegiului.

Acest concurs urmărește să încurajeze interesul pentru astronomie, cosmologie și astrofizică și se desfășoară în perioada 19 februarie – 24 septembrie, fiind organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și sponsorizat de System Plus, partener HP şi Dell în România. Parteneri: Institutul Polonez din București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agenţia Spațială Română (RoSA), ESERO România și Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Echipele participante la concurs au ocazia de a câștiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică plus un laptop, oferite de sponsorul competiției.

În data de 10 iunie, în sala Multimedia a instituției a avut loc manifestarea de diseminare a activităților proiectului- concurs școlar, ocazie cu care au fost premiate cele mai reușite și votate exponate și materiale multimedia create de elevi.

Astfel, la secțiunea postere premiul I, cu 230 voturi a revenit echipei formată din elevii clasei IX C / Carla Pitea și Ștefan Cioancă pentru lucrarea “Calea Lactee”, la secțiunea machete, cu 318 voturi, s-a remarcat echipa clasei IX E, formată din elevele Alexandra Groza, Diana Teampău și Mălina Pitea cu lucrarea “Planetele Universului”, iar la secțiunea Foto-prelucrări Photoshop – premiul I, cu 218 voturi a fost câștigat de elevul din clasa X C, Ciprian Petrean pentru lucrarea “Galaxiile”.

Premii speciale au fost oferite pentru materialele multimedia PowerPoint prezentate în cadrul seminariilor (elevul Napoleon Muntean – clasa IX-F cu prezentarea “ESA” și echipa clasei IX-G cu prezentarea “Stephen Hawking – scurtă istorie a vieții sale”) și două filme documentare, creații proprii, realizate de elevii Cristina Rădulescu (clasa X-E în limba engleză) “Evoluția lumii de la Big Bang până astăzi” și Ovidiu Drăgoi (clsasa IX D) – “Povestea planetei Pământ”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax