Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Eminescu – Ceasul de taină al poeziei” și Ziua Culturii Naționale, sărbătorite la Aiud


Publicat

„Eminescu – Ceasul de taină al poeziei” și Ziua Culturii Naționale au fost sărbătorite la Aiud printr-o amplă și inedită manifestare culturală care a cuprins: dezbaterea literară: „Poetul Eminescu” – susținută de prof. Despina Stanciu, prof. Gabriela Gâlea, dr. Alin Florea, scriitorul Ioan Hădărig;  

Citește și 15 ianuarie: 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

recitalul susținut de elevii: Maria Moldovan, Nicoleta Moldovan, Andrei Pojar, de la cercul de pian al Centrului Cultural Liviu Rebreanu, coordonat de prof. Claudiu Cordea, recitalul de muzică folk prezentat de Marius Moga, prezentarea de carte: Teodor Laurean, Ovidiu Hulea, Livia Rebreanu Hulea;

recitalul de poezie: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” realizat de elevi de la Școala Gimnazială “Ovidiu Hulea” Aiud, coordonator: profesor Anda Szekely și proiectul educațional: „Poetul sufletului meu: Mihai Eminescu”, prezentat de elevi de la Școala Gimnazială “Ovidiu Hulea” Aiud, coordonatori: bibliotecar Horvath Kinga; prof. Boldor Elena; dir. prof. Constantin Camelia Cristina.

Cele două cărți prezentate reprezintă o importantă restituire a valorilor culturii scrise reprezentate de Livia Rebreanu Hulea și de Ovidiu Hulea. Restituirile sunt realizate de Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud în parteneriat cu ASTRA, Despărțământul “Ovidiu Hulea” Aiud, președinte prof. Despina Stanciu și își propun tipărirea tuturor volumelor publicate de cei doi oameni de cultură aiudeni. În proiectul “România 100”, în anul 2018, vor fi publicate din lucrările semnate de Ovidiu Hulea: piesa de teatru “Învierea” și romanul “Avram Iancu”.

Volumul de poezie contemporană semnat de Teodor Laurean, editat de Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud în parteneriat cu Fundația Inter Art Aiud, precum și recitalul poetului au întregit momentul prezentărilor de carte. Autorul lucrărilor de grafică din volumul de poeme, artistul plastic Andor Komives, de la Academia de Arte din Cluj Napoca a vorbit despre cartea ca obiect de artă.

Salonul de iarnă Inter Art 2018, un alt moment important al Zilei Culturii Naționale, a prezentat un concept curatorial inedit, realizat de artiștii plastici Ștefan Balog și Andrei Bako, într-un discurs plastic al valoriilor contemporane realizat prin expunerea pe simeze a lucrărilor artiștilor români invitați împreună cu lucrărilor artiștilor străini participanți la taberele fundației aiudene. Au fost expuse lucrări semnate de: Ana Pantea (Alba Iulia), Anca Sas (Alba Iulia), Andrei Bako (Aiud), Bogdan Degan (Alba Iulia), Daniel Bordeu (Alba Iulia), Daniela Ortelecan (Alba Iulia), Ecaterina Poca (Alba Iulia), Elena Cristea (Alba Iulia), Eugenia Cacovean (Aiud), Gheorghe Munteanu (Tulcea), Ion Titoiu (Constanța), Lovasz Noemi (Cluj Napoca), Marieta Besu (Constanța), Mihaela Bako (Aiud), Natalia Bardi (Aiud), Robert Lixandru (Aiud), Rodica Pungea (Aiud), Sandor Albert (Aiud), Stefan Balog (Aiud), Victor Cacovean (Aiud), Zoltan Balog (Aiud). Participarea internațională cuprinde lucrările artiștilor: Chadi Salama (Egipt), Elena Luz Pomar Jimánez (Mexic), Lojze Kalinšek (Slovenia), Nguyen Tran Cuong (Vietnam), Oriola Kureta Semenescu (Albania), Plamen Kirilov (Bulgaria), Rich Dethlefsen (Danemarca),
Suelin Low Chew Tung (Grenada), Valentinus Rommy Iskandar (Indonezia).
Expoziția a fost prezentată de scriitorul Ioan Hădărig.

Manifestarea s-a desfășurat în Sala I.C. Brătianu a Primăriei Municipiului Aiud, o sală neîncăpătoare pentru numerosul public participant în prezența primarului municipiului Aiud, doamna Oana Badea, a viceprimarul municipiului Aiud doamna Lorincz Helga și a consilierului local doamna Ștefania-Liana Ciortea iar expoziția a fost deschisă în cadrul Galeriilor Inter-Art Aiud

Cea de-a XXIX-a ediție a fost organizată de: Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Primăria/Consiliul Local Aiud, Astra – Despărţământul Ovidiu Hulea Aiud, Biblioteca Liviu Rebreanu Aiud, Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud, Școala Gimnazială Axente Sever Aiud, Școala Gimnazială Ovidiu Hulea Aiud.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, la prezentarea noului Dacia Duster, la terenul de golf de la Pianu

Publicat

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, în județul Alba, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault, la Terenul de Golf ”Paul Tomiță”.

Este vorba despre decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” și prezentarea noului model de Dacia Duster, care va avea loc la Golf Club „Paul Tomiță”, Pianu de Jos, comuna Pianu.

Klaus Iohannis a venit la volanul unui automobil Dacia Spring electrică, iar după ce a salutat oficialitățile și jucătorii de golf a urcat la volanul unei mașini Dacia Duster pentru a face un testdrive.

”Este o mașină bună” a declarat Klaus Iohannis când a coborât din automobil după testdrive.

După ce a terminat testdrive-ul, Klaus Iohannis a urcat pe scenă alături de oficialități și reprezentații clubului pentru a participa la decernarea premilor pentru golf.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un primar PNL din Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din Alba. Ar fi suferit de depresie

Publicat

Primarul unei comune din județul Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, primarul comunei Pogoana, din Vaslui, Cristian Spridon, s-a spânzurat cu un cablu, vineri, 17 septembrie, undeva în jurul orei 18.00.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani era primar al comunei din partea PNL Vaslui.

De asemenea, bărbatul era și un cunoscut om de afaceri în județul Vaslui. Acesta avea mai multe ferme de pui.

Potrivit reporterilor de la Vremea Nouă, bărbatul ar fi suferit de o depresie și a venit în Alba pentru a se trata.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind constatat decesul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT RUTIER pe DN1, pe raza localității Mirăslău: Două persoane rănite după ce o mașină a ieșit în decor

Publicat

Două persoane au fost rănite sâmbătă, 18 septembrie, în jurul orei 13.00, într-un accident rutier produs pe DN 1, pe raza localității Mirăslău. 

Potrivit ISU Alba, ar fi vorba despre un autoturism ieșit în decor  în zona subtraversării A10.

Dintre cele două victime una ar fi încarcerată, dar conștientă.

Misiunea este în dinamică, la fața locului intervin pompierii din Alba cu două autospeciale.

UPDATE 13.25: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, cele 2 victime (bărbat și femeie) erau ieșite din autoturism.

Una din cele două victime este asistată medical de către echipajul SMURD prezent la fața locului.

sursă foto: ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate