Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Erou de război din Alba, înhumat în satul natal după 77 de ani de la moarte. Onoruri militare pentru Panfilie Botezan

Publicat

Un erou din cel de-al Doilea Război Mondial a fost înhumat în satul natal din Alba, după 77 de ani de la moarte, după ce a osemintele acestuia au fost descoperite în apropiere de Iași, în locul unei bătălii. 

Osemintele au fost descoperite în 2016, la marginea unui drum din apropiere de localitatea Ciurea (Iași), marcat cu o cruce ridicată în memoria ostașilor căzuți acolo.

Tot acolo au fost găsite și efecte militare, precum și o plăcuță de identificare militară cu inscripția „MATR 129 CTG 1944” și „REG 108 YM”, pe baza cărora a fost identificat soldatul Panfilie Botezan, la momentul morții în vârstă de 21 de ani.

Și-a strigat mama, apoi a murit

Un fost camarad le-a spus membrilor familiei că în momentul în care a fost atins de schije, tânărul soldat și-a strigat mama, apoi a murit.

Singura fotografie cu acesta este cea de mai sus, în care apare alături de familie, la vârsta de 10 ani.

Informațiile provin de la șefa Cercului Militar Județean Alba, Petruța Pop: 

”Ziua de 14 iunie 2021 va rămâne mulți ani în memoria locuitorilor din comuna Fărău, în special al celor din satul Sânbenedic.

Eroul Panfilie Botezan a căzut în luptele din zona Iași, la data de 23 august 1944. Familia a aflat de dispariția lui de la un soldat întors acasă din război, din localitatea Șona, județul Alba.

Camaradul acesta a mărturisit că eroul și-ar fi strigat mama, când a fost atins de schije, după care ar fi murit pe loc.

Conform informațiilor din rechizitoriul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, în luna noiembrie 2016, pe raza comunei Ciurea, din județul Iași, au fost descoperite oseminte omenești, elemente de muniție, efecte militare și o plăcuță de identificare militară cu inscripția „MATR 129 CTG 1944” și „REG 108 YM”.

În acel loc, și-au adus sacrificiul un număr de 32 de eroi români, iar pe marginea drumului, pe o cruce metalică stă inscripția:

„Aici odihnesc eroii necunoscuți căzuți pe câmpul de luptă în anul 1944. Părinții, frații și copiii îi așteaptă acasă. Le vom păstra o vie recunoștință.”

Documentare istorică și juridică

În urma unei ample documentări istorice și juridice a faptelor petrecute în vara anului 1944, s-a identificat că soldatul Panfilie Botezan, născut la 1 februarie 1922, în satul Sânbenedic, mobilizat la data de 20 septembrie 1943, la Batalionul 108 Vânători de Munte al Comandamentului 102 Munte, pe timpul ofensivei sovietice asupra pozițiilor ocupate de gruparea româno-germană, în zona Piciorul Lupului-Slobozia, a decedat ca urmare a exploziei unui obuz.

Posesorul plăcuței de identificare s-a dovedit a fi soldatul Panfilie Botezan, care astăzi s-a întors în satul natal pentru a fi alături de strămoși.

Soldatul erou, căzut în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost găsite recent la Iași, a fost înhumat cu ceremonial militar, în satul natal din județul Alba.

Evenimentul s-a desfășurat, astăzi, în localitatea Sânbenedic, fiind organizat de Batalionul 136 Geniu „Apulum” și Cercul Militar Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei comunei Fărău.

La eveniment au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, cei care au adus osemintele soldatului-erou Panfilie Botezan, urmașii acestuia și locuitori din sat.

Solemnitatea evenimentului a fost încununată de prezența Fanfarei județului Alba.

Momentul primirii osemintelor eroului s-a desfășurat în curtea Bisericii ortodoxe din Fărău, după care cortegiul funerar, format dintr-un sobor de preoți, militari, oficialități, au pornit spre satul natal, Sânbenedic.

În curtea Bisericii ortodoxe din Sânbenedic, soborul de preoți (pr. paroh Gheorghe Mic, pr. Lucian Șușu, pr. Traian Duda, pr. Ioan Botoș și pr. Cristi Argatu), condus de părintele protopop Ioan Bogdan, au oficiat slujba de înmormântare a soldatului erou Panfilie Botezan.

Au fost rostite alocuțiuni de către domnul maior Adrian Popa și strănepotul defunctului, Milian Nicu Lupean, din Alba Iulia.

În onoarea soldatului erou, decedat în urmă cu 77 de ani, la vârsta de 21 de ani, s-au tras salve de foc, în timp ce sicriul, cu osemintele acestuia, au fost așezate în cavoul special amenajat de Primăria Fărău.

Întoarcerea lui Panfilie Botezan, căzut la datorie, în 1944, este privită de întreaga comunitate ca un miracol, eroul lor dorind, parcă, ca osemintele să i se odihnească în satul său natal.

Urmașii acestuia s-au declarat bucuroși că de astăzi vor putea aprinde o lumânare la mormântul eroului lor, dar și triști pentru destinul tragic al acestuia.

Recunoștință veșnică soldatului erou, Panfilie Botezan, pentru jertfa sa adusă neamului românesc!” a scris Petruța Pop.

Foto: Adrian Barna, Petruța Pop

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax