Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Eveniment al Institutului European pentru Itinerarii Culturale organizat pentru prima dată în România, la Alba Iulia

Publicat

untitled-38 În perioada 30 mai – 1 iunie Alba Iulia a găzduit Academia de Formare dedicată itinerariilor culturale certificate de Consiliul Europei – Training Academy for Cultural Routes, eveniment organizat pentru prima dată în România.

Institutul European pentru Itinerarii Culturale (EICR) organizează anual acest eveniment în diferite orașe din Europa care fac parte din rute culturale certificate de Consiliul Europei, iar în acest an orașul Alba Iulia a fost selectat să fie organizator al evenimentului, alături de EICR și de Asociația Transromanica – The Romanesque Routes of European Heritage, cu susținerea Ministerului Turismului din România, Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, în calitate de parteneri. În ceea ce privește Asociația Transromanica, Alba Iulia este singurul oraș din România care participă în calitate de membru alături de parteneri din alte șapte ţări precum Saxony-Anhalt (Germania), Carinthia (Austria), Tamega-Sousa (Portugalia), Castile-León (Spania), Modena, Pavia și Vezzolano (Italia), Paray-le-Monial (Franța) și Serbia.

La invitația primarului municipiului Mircea Hava, a directorului EICR, Stefano Dominioni și a președintelui Asociației Transromanica, Lars-Jörn Zimmer, evenimentul a reunit în cele trei zile peste 60 de participanți, și anume reprezentanți ai Institutului European pentru Itinerarii Culturale, Acordului Parțial Extins privind Itinerariile Culturale ale Consiliului Europei, ai rutelor culturale europene, Ministerului Turismului și Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, Primăriei Municipiului Alba Iulia și alți experți în domeniul turismului cultural.

Participanții la eveniment au beneficiat de ateliere de lucru coordonate de către Gavin Bell, expert în turism durabil, Greg Helm, ghid de turism, Nick Greenfield, șef relații tour-operatori în cadrul Asociației Europene a Tour-operatorilor (ETOA) și Katalin Nagy, expert în turism, lector universitar la Universitatea din Miskolc/Ungaria, Facultatea de Economie.

Consiliul Europei a certificat, începând cu anul 1987 până în prezent, 32 de rute culturale având diferite teme, care ilustrează memoria, istoria și patrimoniul european și care contribuie la interpretarea diversității Europei de astăzi. Alba Iulia este o destinație culturală inclusă în două dintre rutele culturale europene, și anume Ruta Împăraților Romani și Dunăreană a Vinului și Transromanica, fiind de asemenea desemnată și Destinație Europeană de Excelență EDEN, locul I, pentru tema: turismul și regenerarea siturilor fizice.

În cadrul rutei Transromanica, municipalitatea promovează la nivel european Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, ca fiind cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, care păstrează totodată în podea cel mai vechi element sculptural romanic din România (Maiestas Domini), iar în cadrul Rutei Împăraților Romani și Dunarene a Vinului, anticul oraș roman Apulum.

’’Nu pot decât să mă bucur că Alba Iulia a fost selectată ca loc de întâlnire pentru personalități de seamă ale culturii europene. Prezența lor aici este o carte de vizită valoroasă pentru oraș și cred că este suficient să spunem Consiliul Europei să înțelegem că Alba Iulia devine tot mai cunoscută pe plan internațional, de data aceasta ca membru a două dintre rutele culturale certificate de Consiliul Europei. Este cât se poate de clar că organizarea acestui eveniment în Cealaltă Capitală reafirmă importanța cultural-istorică a celei mai mari cetăți din România pe harta culturală a Europei și potențialul orașului ca destinație pentru turismul cultural și de congrese’’, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. miss

    marți, 06.06.2017 at 15:03

    Interesant, dar de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia nu e nimeni acolo, dacă tot e partener în organizare?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax