Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Evenimentele din 1989, comemorate la Alba Iulia de revoluționari amestecați cu foști securiști și milițieni

Publicat

Pe un frig tăios, o mână de revoluționari participă liniștiți la aniversarea celor 30 de ani care s-au scurs de la evenimentele de la Alba Iulia, din 1989. Chiar dacă revoluționarii sunt mai puțini, lumea e multă: foști securiști, milițieni și alte feluri de ofițeri posesori de pensii speciale, care acum trei decenii se ascundeau de revoluționari pe unde puteau, s-au îmbrăcat frumos și lipit și ei de adunare mimând solemnitatea momentului.

Se depun coroane de flori din partea instituțiilor și a organizațiilor de revoluționari, se intonează imnul și se duce mâna la inimă, pe acordurile militare.

Sunt prezenți parlamentari, șefi de instituții, politicieni de la toate partidele și primari din județ.

Nu însă și viceprimarul cu atribuții de primar din Alba Iulia, Voicu Paul, ocupat cu inaugurarea unui fast-food Mc Donalds (moment mai ”important”, programat la aceeași oră).

23 de oameni au murit în acele zile și 111 au fost răniți. Criminalii nu au fost niciodată prinși, iar investigațiile derulate în acești ani nu au adus rezultate de luat în seamă.

Liderul de acum 30 de ani al oamenilor din stradă, Mihai Babițchi, a fost singurul care a încercat să documenteze ce s-a întâmplat și a scris chiar o carte ”Revoltă în labirint”. Un demers relativ riscant pentru el, dovadă că după anii 90 a fost înlăturat și nu a mai prins nici o funcție publică importantă la nivel județean sau național. Blamat de mulți, Babițchi rămâne omul care a spus întotdeauna ce a crezut, făcând abstracție de consecințe.

 

23 de morți și 111 răniți, comemorați la un loc de revoluționari și de răsfățați ai sistemului de dinainte și de după 1989. După ceremonie, revoluționarii și nu doar ei, s-au urcat pe scările din fața Instituției Prefectului, pentru o fotografie de grup. Este locul unde acum 30 de ani a ieșit Savu, fostul prim-secretar, să le explice că este un om bun și că nu dorește să le facă rău, deși îi așteptase cu mitralierele montate la geamurile instituției.

Prea puţini dintre vinovaţii crimelor de la Alba Iulia şi Cugir au fost descoperiţi. Au fost arestaţi la vremea respectivă conducătorii Securităţii, dar nu au fost condamnaţi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax