Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Examenele Cambridge English KET și PET, prezentate la UAB. Studenții, informați despre structura acestora și condițiile de înscriere

Publicat

Examenele Cambridge English, Key English Test (KET) și Preliminary English Test (PET) au fost prezentate joi, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de către reprezetanți ai British Council Cluj-Napoca. Prezentarea s-a adresat nu doar elevilor și studenţilor interesați de obținerea unui certificat Cambridge, ci şi profesorilor care pregătesc candidaţi pentru aceste examene.

Activitatea de prezentare a examenelor Cambridge KET și PET a fost susţinută de Monica Mihaela Marta, presenter din partea Cambridge English şi British Council din Cluj-Napoca. În cadrul acestei activităţi, participanţii au avut ocazia să afle informaţii utile cu privire la conţinutul examenelor KET și PET, precum recunoaştere şi utilitate, cum, când şi unde se pot înscrie la examene, dar și sfaturi referitoare la pregătirea în vederea obţinerii calificativului maxim.

Examenul Cambridge English Key (KET)

Cunoscut ca si Key English Test (KET), acesta reprezintă o calificare de bază, care demonstrează că puteți folosi limba engleză pentru a comunica în situații simple și aveți o bună înțelegere a acestei limbi.

Conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CECRL), acest examen este recuoscut ca echivalentul nivelului A2 de limbi străine.

Promovarea acestui examen demonstrează abilitatea candidatului de a înțelege și de a folosi fraze de bază în limba engleză, de a se prezenta și a răspunde la întrebări simple, de a citi și scrie texte de bază în limba engleză să de a interacționa cu vorbitori nativi.

Examenul KET este structurat în 3 părți: reading and writing (citire și scriere), probă derulată pe parcurusul unei ore și 10 minute, listening (ascultare) – 30 minute și speaking (vorbire) – 8-10 minute.

Acest examen poate fi obținut după după aproximativ 250 ore de studiu și practică, dacă poți vorbi, scrie și înțelege engleza de bază. KET reprezintă primul pas în dezvoltarea abilităților de limba engleză necesare pentru lucru și studiu.

La examen te poți înscrie în perioada 1-9 mai (data programată de susținere a examenului pentru anul acesta este de 21 iunie), iar prețul este de 330 RON.

Examenul Cambridge English Preliminary (PET)

Acesta este cunoscut și sub denumirea Preliminary English Test (PET) și Preliminary English Test for Schools (PETfS). Examenul demonstrează că poți comunica în limba engleză în situații practice, de zi cu zi și oferă o bună bază de limbă străină, dacă dorești să studiezi pentru o calificare profesională.

Conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CECRL), acest examen este recuoscut ca echivalentul nivelului B1 de limbi străine și este recunoscut ca echivalentul examenului de Bacalaureat.

Studiul pentru PET îți va îmbunătați nivelul de limba engleză astfel încât să poți comunica eficient atunci când călătorești sau folosești engleza la serviciu.

Dacă un candidat reușește să obțină certificatul PET, înseamnă că este capabil să-și exprime preferințele sau dezacordul într-o discuție, să înțeleagă anunțuri și instrucțiuni scrise și vorbite, sau să scrie o scrisoare personală și să ia notițe în timpul unei ședințe sau discuții.

Examenul are trei probe. Candidații susțin proba de citire – înțelegere a textului și compunere (Reading și Writing) – 1 oră jumătate și proba de ascultare (Listening) – 30 minute, în aceeași zi. Proba de vorbire (Speaking) – 10-12 minute, se poate susține în aceeași zi sau poate fi programată într-o altă zi. Acestă probă se susține în perechi de 2 candidați, cu 2 examinatori.

Din anul 2009, există și o versiune „for schools” (pentru școală, adresată de obicei școlarilor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani) a acestor examene. Această versiune are aceeași structură, cu diferența că subiectele sunt abordate diferit.

Cu toate acestea, de menționat este faptul că la sfârșitul acestor examene candidații vor primi un certificat, pe care nu va fi menționat faptul că varianta de examen susținută este cea „for schools” sau cea generală.

Perioada programată pentru susținerea examenului PET paper-based de anul acesta este de 16-26 mai și costă 450 RON, iar versiunea computer-based este programată pentru perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, iar prețul este de 440 RON.

Cum și unde te poți înscrie la examen

Examenele se pot susține într-unul dintre cele 5 centre de la nivel național (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași sau Brașov), dar și în alte orașe (inclusiv Alba Iulia), dacă există un anumit număr de candidați doritori.

Te poți înscrie online la orice examen Cambridge English (paper based sau computer based), cu excepția YLE și TKT, accesând site-ul www.britishcouncil.ro.

Certificatele Cambridge English

Majoritatea rezultatelor de la examene, sunt disponibile la patru săptămâni după data probelor scrise (pentru examenele paper based) sau o săptămână (pentru cele computer based), iar certificatele sunt eliberate după 2 luni de la data examenului. Astfel, cei care obțin între 90 și 100 de puncte, vor avea mențiunea „Pass with Distinction”, trecută pe certificat, între 85-89 puncte „Pass with Merit”, iar între 70-84 puncte, mențiunea „Pass”.

Certificatele nu se eliberează pentru cei care nu reușesc să obțină măcar 69 de puncte. Niciun candidat care susține acest examen, nu va fi declarat „respins”. În cazul în care candidatul nu reușește să obțină un punctaj de trecere, acestuia i se va acorda un certificat care corespunde nivelului de limbă de mai jos: A1, respectiv A2.

Certificatele sunt recunoscute de majoritatea companiilor, conform normelor și criteriilor proprii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax