Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: EXERCIȚIU de amploare al pompierilor din Alba: Ce s-ar întâmpla dacă s-ar defecta instalația de la Barajul Oașa

Publicat

Pompierii din Alba alături de polițiști, jandarmi, angajați de la Hidroelectrica, dar și de la alte structuri, au participat marți, 10 mai, la un exercițiu, practic în zona Barajului Lacului de acumulare Oașa.

Mai exact a fost vorba despre un scenariu, cu mai multe avarii la barajul de acumulare și ce se poate întâmpla după producerea accidentelor. 

Exercițiul a pornit de la premisa că în perioada 8 – 11 mai, prognoza meteo prevede ploi abundente cantitativ care vor depăși 45 – 50 l/mp și pe alocuri pot atinge chiar 70 – 80l/mp.

Apoi, în urma precipitațiilor abundente, Barajul Oașa a acumulat o cantitate foarte mare de apă, urmând să fie deversate controlat cantități foarte mari de apă prin ridicarea vanei la golirea de fund.

SCENARIUL pompierilor

În 10.05. 2022, la ora 08:30 a fost emis atât COD ROȘU meteorologic cât și COD ROȘU hidrologic, precipitații care vor produce creșteri de debite cu depășiri ale cotelor de atenție și de inundație pe Râurile din județul Alba, existând riscul producerii unor viituri rapide pe versanți, torenți și pâraie care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social economice.

În 10.05. 2022, la ora 10:00, din cauza lipsei alimentarii cu energie electrică, s-a produs o defecțiune la vana de golire de fund, aceasta rămânând blocată la deschiderea de 350 cm.

Ca urmare a defecțiunii, au fost inundate drumul național 67C, hotelul unui operator economic, cabanele din zona cozii lacului de acumulare Tău- Bistra și există pericol de inundare a localităților din aval, de pe râul Sebeș.

În urma unui apel primit prin SNUAU – 112 a fost anunțată dispariția a două persoane în zona lacului Tău – Bistra și afectarea structurii de rezistență a unei clădiri unde a fost surprinsă o persoană.

În cadrul exercițiului au implicate următoarele structuri:

• C.J.S.U. Alba;
• C.L.S.U. Șugag;
• S.G.A. Alba;
• ISU Alba;
• Hidroelectrica Sucursala Sebeș;
• I.P.J. Alba;
• I.J.J. Alba.

”Precizăm faptul că scenariul legat de vana de golire de fund al Barajului Oașa, cât și celelalte situații produse la acesta, în conformitate cu caracteristicile Barajului Oașa și procedurile interne ale Hidroelectrica, probabilitatea de producere a acestui scenariu este foarte mică”, au transmis reprezentații ISU Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax