Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Exerciţiul de alarmare publică în cazul unui cutremur la Blaj. Forţele ISU Alba şi-au testat capacitatea de intervenţie şi comportamentul populaţiei


Publicat

isu

Pe străzile din Blaj au sunat, marţi, sirenele. Est vorba despre un exerciţiu de alarmare publică pentru cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de protecţie şi a regulilor de comportare în caz de cutremur. La acţiune au participat peste 100 de forţe de intervenţie, care au demonstrat „live” cum reuşesc să stăpânească o situaţie de urgenţă.

Potrivit ISU Alba obiectivele acţiunii au fost cele de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă. Forţele de intervenţie au acţionat pe baza unui scenariu în care s-ar fi produs un seism de 7,7 pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 km. Exerciţiul a fost desfăşurat în zona străzii Câmpul Libertăţii, la blocurile G1, G2, G3 şi G4.

Aplicaţia a început cu utilizarea sirenelor corespunzătoare alarmei la dezastre (5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele) şi s-a încheiat cu un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

La exerciţiu au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, consilierul Marius Jurcă de la Instituţia Prefectului Alba, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar şi reprezentanţi ai instituţilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.

Aceasta este situaţia tactică a exerciţiului, prezentată de reprezentanţii ISU Alba:

La 26.11.2013 ora 09.30 s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 km. Staţiile de seismologie au anunţat posibilitatea apariţiei unor replici ale acestuia. Cutremurul s-a resimţit şi în judeţul Alba. Din primele informaţii, pe teritoriul municipiului Blaj sunt avarii la 2 blocuri de locuit în zona Câmpia Libertăţii.

În zonă sunt 4 blocuri de locuit şi 10 case. Numărul estimativ de persoane care sunt la această oră în aceste locuinţe este de aproximativ 200 de persoane.

În imobilele afectate sunt persoane accidentate grav care nu se pot autoevacua.

Au fost produse avarii la reţelele de utilităţi publice (electrice, gaz, comunicaţii).

Pot apărea noi situaţii care pun în pericol viaţa cetăţenilor.

În urma recunoaşterilor din zona afectată, cdt. G.I.S. din cadrul GI Blaj constată următoarele: blocul G2 scara I are avariată casa scărilor, iar 1 persoană de la etajul 3 are leziuni la coloană şi nu se poate evacua; în apartamentele şi pe căile de evacuare din blocul G2 sunt peste 10 victime cu diferite afecţiuni medicale în urma accidentării datorate căderii anumitor obiecte care trebuie evacuate şi necesită ajutor medical; în blocul G3 la etajul 4 o persoană a rămas blocată în apartament iar la parter şi pe casa scărilor sunt persoane cu diferite traume şi leziuni grave; în zonă sunt aproximativ 100 de persoane care s-au evacuat din locuinţe pe Câmpia Libertăţii, 8 dintre acestea prezintă leziuni diverse (la cap, mâini, picioare); la magazinul de la parterul blocului G2 s-a produs un incendiu şi există risc de propagare la etajele superioare. Fumul dens îngreunează acţiunea de intervenţie a echipajelor sosite la faţa locului.

Pe timpul desfăşurării intervenţiilor de salvare a victimelor s-a produs o replică a cutremurului în urma căreia 1 servant din echipa de salvare care se afla la parter s-a accidentat la picior datorită căderii a două corpuri suspendate, iar un cetăţean a rămas blocat în apartamentul nr. 25 de la etajul 4 al blocului G2 .

La spitalul municipal Blaj datorită unei avarii s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică. În blocul operator se pregătesc 2 operaţii pentru victimele transportate.

La ora 15.00 toate persoanele sunt evacuate din zona de risc, incendiul este lichidat şi se încep activităţile de evaluare a efectelor cutremurului. Echipele de intervenţie şi forţe ale CLSU Blaj, SVSU Blaj, E-on gaz, Electrica, Apa CTTA, Romtelecom etc. acţionează pentru refacerea reţelelor de utilităţi din zonele afectate şi stabilirea măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate. Specialiştii din cadrul inspectoratului în construcţii desfăşoară acţiuni de evaluare a structurilor de rezistenţă a construcţiilor.

Pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor produse de cutremur, au intervenit Detaşamentele de pompieri Alba Iulia, Aiud şi Garda de Intervenţie Blaj cu 83 cadre militare şi 14 autospeciale de intervenţie; Grupa Operativă a ISU Alba cu 13 cadre militare şi 2 autoturisme ; ISU Mureş cu 2 cadre militare şi cu 1 autospecială Punct de Comandă Mobil ; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Blaj cu 13 persoane şi 6 utilaje; Poliţia Comunitară Blaj cu 8 agenţi; Poliţia Municipiului Blaj cu 3 echipaje şi 3 autoturisme; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba cu 2 echipaje şi 1 autoturism; Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba cu 10 persoane şi 2 autoturisme; Filiala de Cruce Roşie Alba cu 10 persoane şi 1 ambulanţă; Asociaţia Română a Câinilor de Salvare Alba 2 persoane, 2 câini şi 1 autoturism; E-on Gaz Alba cu 2 echipe şi 1 autoturism; Electrica Alba cu 1 echipă şi 1 autoturism; Apa CTTA Alba cu 1 echipă şi 1 autoturism; Romtelecom Alba cu 1 echipă şi 1 autoturism; Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba cu 13 cadre medicale şi 4 ambulanţe şi Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba cu 5 cadre medicale şi 1 ambulanţă.

Exerciţiul cu tema „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba cu Grupul de Suport Tehnic, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Blaj, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, UPU Alba Iulia, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Salvamont, şi a celorlalte instituţii şi operatori economici implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un seism major care a avut efecte în municipiul Blaj” face parte din Planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pe anul 2013.

 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Agitație mare la nodurile Autostrăzii A10 de la Sebeș și Alba Iulia. Se fac ultimele „retușuri” înainte de inaugurare

Publicat

Agitație mare pe șantierul Lotului 1 de pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, în ultimele ore rămase până la deschierea oficială anunțată joi. După aproape 6 ani de la începerea lucrărilor, pe 3 decembrie se va deschide oficial traficul o porțiune de 14,8 kilometri din cei 17 kilometri ai tronsonului.

Lucrările pe lotul dintre Sebeș și Alba Iulia sunt însă departe de a fi gata. La nodul rutier Sebeș – Lancrăm se vor deschide doar două bretele, ce vor face legătura cu giratoriile din DN 1.

2,2 kilometri nu sunt finalizați

Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulație rutiere se va face pe 14,8 kilometri, între nodul rutier Sebeș (legătura cu Drumul Național 1 prin bretelele 5 și 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) și nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1,2 și 3).

Cum se va desfășura traficul

Circulația se va desfășura pe două benzi pe fiecare cale, între km 0+000 și km 14+800, unde traficul va fi deviat pe o singură bandă (pe pasajul peste calea ferată) pe o distanță de 700 de metri (până la conexiunea cu DN1).

Nodul rutier Alba Iulia Sud, deși teoretic este finalizat, muncitorii încă lucrau miercuri după-amiaza la giratoriul care face legătura cu DN 1, pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. 

Pentru finalizarea lucrărilor la sensul giratoriu ce leagă autostrada de șoseaua de centură, circulația rutieră a fost restricționată prin semafoare, iar coloana de autovehicule astfel formată s-a întins pe mai mulți kilometri.

În celalalt capăt, la nodul rutier Alba Iulia Nord, se vor deschide doar câteva bretele, iar la pasarela de peste calea ferată tot traficul de pe autostradă se va muta pe sensul Turda – Sebeș, singurul asfaltat.

Tot la pasarelă însă pe celălalt sens, respectiv Sebeș – Turda, există încă porțiuni care nu au fost suprabetonate.

În timp ce pe unele porțiuni muncitorii se grăbesc să termine lucrările pentru deschiderea în siguranță a circulației, în zona nodului rutiere Sebeș, o altă echipă de muncitori au început montarea unui cort, unde cel mai probabil va avea loc deschiderea oficială, joi, 3 decembrie, în prezența ministrului Transporturilor, Lucian Bode. La eveniment este așteptat să participe și premierul Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, lotul urmează să fie dat în trafic, cu 3 zile înainte de alegeri, cu două din noduri deschise parțial sau prin „improvizații”. Cu cei aproape 15 km, Guvernul Orban ar bifa astfel circa 40 de km de autostradă inaugurați în anul 2020.

La cei 17 km de pe Lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda lucrările au început în urmă cu aproape șase ani, iar în toată această perioadă s-au împotmolit în diverse probleme birocratice dar și din cauza lipsei de mobilizare a constructorului. Oricum față de ”ritmul de melc” de pe Lotul 2, cel care face legătura între Alba Iulia și Aiud, antreprenorul italian de pe Sebeș – Pârâul Iovului s-a comportat ca o ”rachetă”.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, agitația a crescut pe șantierul de pe A10 Sebeș – Turda Lot 1 . Constructorul și autoritățile de la Transporturi au căzut de acord să deschidă circulația pe cei 14,8  km pe 1 decembrie dar mai apoi au amânat cu încă două zile , pe 3 decembrie.

Deschiderea Lotului 1 de pe Sebeș Turda va degaja o mare parte din traficul de pe DN 1 dintre Sebeș și Alba Iulia, și va elimina cozile infernale de la podul de peste râul Mureș, de la intrarea în Alba Iulia. În această zonă navetiștii stăteau în coloană pentru câțiva kilometri chiar și 40-50 minute, iar drumul de 15 km dintre Alba Iulia și Sebeș, în perioadele de trafic intens devenise un adevărat coșmar.

A10 Sebeș – Turda

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (noiembrie 2020): 92,6% / 78,74%

Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe lotul 1 al A10 Sebeș – Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.

Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81 în zona Lancrăm.

Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul de acest tip este cel de la capătul autostrăzii A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș – Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii – Gilău și la drumul național DN1 din zonă.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut cu 25,3% de la începutul anului. Dacia, Renault și Skoda, în top preferințe

Publicat

masini

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut în România cu 25,3%, în primele 11 luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, în timp ce pe segmentul second hand declinul a fost de 15%, la nivel comparativ, potrivit unei analize a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), bazată pe statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Conform datelor centralizate de APIA, în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate pe plan local 110.377 de autoturisme noi, în comparaţie cu cele 147.789 unităţi, în primele 11 luni din 2019.

În funcţie de numărul autoturismelor înmatriculate, cele mai multe solicitări au vizat mărcile: Dacia – cu 34.577 de unităţi, în scădere cu 23,7% faţă de intervalul ianuarie – noiembrie 2019, Renault (8.849 unităţi, -27,8%), Skoda (8.628 unităţi, -24,7%), Volkswagen (8.454 unităţi, -15,1%), Hyundai (6.296 unităţi, -14,2%) şi alte mărci 43.573 unităţi.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii noiembrie a acestui an, în România au fost înmatriculate 14.897 autovehicule noi (autoturisme şi autovehicule comerciale, autocare şi speciale), în creştere cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Dintre acestea, 13.253 au fost autoturisme noi, a căror creştere faţă de luna noiembrie 2019 (când au fost înmatriculate doar 13.091 unităţi) este de 1,2%.

La capitolul autoturisme rulate, în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate în România 347.321 de unităţi, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

În luna noiembrie, au fost înmatriculate 34.172 de autoturisme rulate, cu doar 9,2% mai puţine decât în luna similară din 2019.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Voucherele de vacanță vor fi doar pe suport electronic, anul viitor. Ce valoare vor avea acestea. Proiect

Publicat

Anul viitor, voucherele de vacanță pentru bugetari vor fi emise exclusiv pe suport electronic. Un proiect de ordonanță de urgență a fost formulat în acest sens.

Voucherele de vacanță vor fi în cuantum de 1.450 lei/salariat și în 2021. Acestea se vor acorda începând cu 1 ianuarie.

Potrivit actului normativ, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019 și ianuarie 2020 – noiembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Redeschiderea piețelor la interior din Alba Iulia, programată după carantină. Ce se întâmpla cu târgul de vechituri din oraș

Publicat

Piețele interioare din Alba Iulia se vor redeschide marți, 8 decembrie, odată cu ieșirea din carantină a orașului, au precizat pentru alba24.ro reprezentanții primăriei. 

În țară, piețele interioare se vor redeschide la sfârșitul săptămânii, potrivit declarației președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului deschiderea piețelor la interior se datorează faptului că: ”în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

CITEȘTE ȘI: Președintele Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor la sfârșitul săptămânii. Motivul: Scăderea numărului zilnic de infectări

În schimb la Alba Iulia nu s-a luat nici o decizie referitoare la o posibilă redeschidere a târgului de vechituri. Momentan sunt discuții pe tema redeschiderii talciocului din Alba Iulia, au mai precizat reprezentanții primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate