Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO-VIDEO) Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Unirii: Pictura „Intrarea lui Mihai Viteazul” în Alba Iulia aparținând lui Stoica Dumitrescu

Publicat

YouTube video

În noiembrie, exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba Iulia aduce în atenția vizitatorilor instituției de cultură o capodoperă incontestabilă a colecției de artă a muzeului. Este vorba despre pictura lui Stoica Dumitrescu (1886-1956) intitulată sugestiv „Intrarea lui Mihai Viteazul” în Alba Iulia.

Vernisajul exponatului lunii noiembrie a avut loc joi, 1 noiembrie 2012 și a marcat totodată și împlinirea a 413 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului în 1599.

Tabloul a fost prezentat de muzeograful Gabriela Mircea, alături de directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu și istoricul Tudor Roșu, în rolul lui Mihai Viteazul.

„Lucrarea este de referință atât pentru colecția de artă a Muzeului Național al Unirii cât și pentru istoria picturii din România. Are ca subiect intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia în 1 noiembrie 1599.  Tabloul nostru, se observă, are calități plastice deosebite, este realizat în manieră modernă. Stoica Dumitrescu a studiat în Germania și a fost influențat de Art Nouveau. […] Ansamblul este bine gândit și veridic”, a explicat Gabriela Mircea.

YouTube video

„Mă eliberez în fața lui Dumnezeu și a dumneavoastră de orice îndatoriri și închinăciuni. Și tot așa voi elibera pe acei supuși ai mei care mă vor urma. Vreau ca acest popor al meu să își dea seama de ceea ce poate, căci îi las o înfăptuită moștenire: Țara Românească, Țara Moldovei și Țara Ardealului. Pofta ce-am poftit-o eu!”, a exclamat Mihai Viteazul, interpretat de Tudor Roșu.

YouTube video

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba, Primăriei Alba Iulia și muzeului albaiulian.

Vă prezentăm o galerie foto de la eveniment:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pilu

    joi, 01.11.2012 at 15:37

    Frumos tablou dar asteptam si o reconstituire a acestui eveniment apoi al celui din 28 februarie 1785, asa dupa cum am scris la comentariile din articolul aparut in 26 -X -2012- Garda romana de la Apulum. ,,Ave” !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax