Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziţia „Eroul necunoscut – simbol al eroismului”, deschisă la Cercul Militar din Alba Iulia

Publicat

Sala de expoziţii a Cercului Militar din Alba Iulia găzduieşte, de joi, 14 iunie, expoziţia „Eroul necunoscut – simbol al eroismului”. Aceasta este organizată de Cercul Militar Alba Iulia şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, de la ora 13.00, în spatele statuii lui Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Colonel Marcel Domșa, comandant al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” și al garnizoanei Alba Iulia, a vorbit despre expoziția de joi cât și despre Cercul Militar și rolul armatei în viața cetățenilor: „Iată că Cercul Miliar Alba Iulia, o instituție care multă vreme a fost obturată de construcțiile ce s-au desfășurat în orașul Alba Iulia, își redeschide porțile. Astăzi are loc o expoziție inedită, fotografii în forme originale, ele neexistând în format digital, sunt prezentate publicului prezent aici. Acestea sunt, de fapt, reprezentări ale momentelor în care armata română este implicată, care participă în multe momente, ceremonialuri militare și, după cum vedeți, este un număr mare de fotografii aduse la această ediție, exponate ale Muzeului Militar Național. Această expoziție este organizată în cadrul unui vernisaj ce are loc în orașele Alba Iulia, Cluj Napoca, Sibiu și alte orașe din țară. Se desfășoară sub tema aceasta, a Eroului Necunoscut, este o concepție nouă privind comemorarea eroilor cunoscuți și necunoscuți, toți fiind prinși sub masca aceasta a necunoscutului. Doresc să transmit mesajul de suflet din partea armatei pentru toți cetățenii țării și ai municipiului Alba Iulia că noi rămânem mereu aproape în orice moment. După cum se observă și în fotografiile respective, suntem prezenți atât în momentele importante din istoria veche, cât și modernă a României și rămânem mereu aproape”.

Expoziţia foto „Eroul necunoscut – simbol al eroismului naţional”, organizată de Muzeul Militar Naţional, încearcă să surprindă toată evoluţia istorică a acestei instituţii naţionale, precum şi realizările ştiinţifice pe această temă la Muzeul Militar Naţional. În perioada interbelică, a fost responsabilul ştiinţific şi administrativ al acestei instituţii, dar şi depozitarul obiectelor care de-a lungul timpului au fost dăruite Eroului necunoscut român.

Potrivit organizatorilor, Eroul Necunoscut al României este instituţia reprezentativă a eroismului românesc, despre care se poate afirma că a urmat acelaşi drum istoric ca al ţării. A fost desemnat în cadrul unui ceremonial maiestuos în 1923, pe pământul luptelor de la Mărăşeşti, dintre zece sicrie cu eroi necunoscuţi, aduse de pe toate fronturile importante din ţară, de către copilul de trupă Amilcar Săndulescu. După desemnare, a fost dus în Capitală şi înhumat pe terasa „Cuza-Vodă” a Muzeului Militar Naţional, aflat atunci în Parcul Carol. În decembrie 1958 comuniştii, au strămutat Mormântul Eroului Necunoscut la Mărăşeşti, în parcul din faţa Mausoleului Eroilor Neamului, unde a rămas până în octombrie 1991, când a fost readus în Parcul Carol, din Bucureşti. În 2006 a fost ultima mutare, fiind amplasat pe locul ce-i fusese iniţial destinat.

Parteneri în organizarea expoziţiei sunt Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

FOTO: Diana TOTH

[nggallery id=348]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax