Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziția „Cartea transilvăneană din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”, deschisă publicului larg până în 29 noiembrie

Publicat

carte „Cartea transilvăneană din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia” în care se află manuale școlare, lucrări teologice, filologice sau de drept, lucrări scrise în maghiară, germană şi latină vor fi expuse publicului larg în perioada 31 octombrie- 29 noiembrie la Muzeul albaiulian.

În cadrul expoziției pot fi văzute produse ale tiparului transilvănean din perioada 1647-1800, lucrări tipărite în limbile maghiară, germană și latină. Volumele expuse reprezintă manuale școlare, lucrări teologice, filologice sau de drept care au apărut în centre precum Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Cluj, Aiud, Tîrgu-Mureș sau Șumuleu Ciuc.

În colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, tipăriturile transilvănele se regăsesc în număr de 78 de titluri, unele în dublu exemplar, aflate în Biblioteca Veche a Muzeului. O mare parte a volumelor provin din Biblioteca Seminarului Teologic Romano-Catolic. Există manuale care provin din vechea bibliotecă a muzeului creată la sfârșitul secolului XIX-lea, iar o parte au fost achiziționate de la diferite persoane de-a lungul timpului.

În expoziția care va pute fi vizitată între 31 octombrie – 29 noiembrie, se remarcă exemplarul din Approbatae Constitutiones (Oradea, 1653), o piesă rară sau fragmentul Calendarului pe anul 1670 (Sibiu, 1669) a cărei foaie de titlu este unicat.
Calendarul este unic în România, iar foaia de titlu care a permis localizarea tipăriturii și pentru specialiștii maghiari, ea este unică la nivel mondial.

Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, iar cei care nu au ajuns vor putea vedea colecția până la sfârșitul lunii noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax