Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziția de pictură a artistului aiudean Ioan Victor Cacovean, vernisată la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”


Publicat

În municipiul Aiud, Ioan Victor Cacovean este cunoscut ca fiind unul dintre „greii” artelor plastice aiudene și autorul a sute de lucrări plastice de valoare care au făcut obiectul a 14 expoziții personale și a altor câteva zeci de participari la expziții colective naționale și internaționale. Joi 4 aprilie 2013, când a fost vernisată cea de-a paisprezecea expoziție personală, cei ce și-au îndreptat pașii spre Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, au asistat la un act cultural de calitate.

Expoziția lui Ioan Victor Cacovean a cuprins peste 35 de lucrări plastice executate în tehnica ulei pe pânză și a fost prezentată de poetul și sociologul Ioan Hădărig, directorul instituției culturale care va găzdui timp de două săptămâni lucrările artistului ce s-a străduit să-și expună pe simeză o puzderie de sentimente.

Se spune că ce nu poți să împărtășești cu altii este insuportabil, fie că este vorba despre bucurie sau tristețe. Din această cauză mulți caută diferite modalități și metode de exprimare. Cu siguranță că aiudeanul Ioan Victor Cacovean a găsit o astfel de modalitate de exprimare și se folosește de artă ca de un instrument cu care să vorbească despre el, ca să clarifice ce simte și ce crede despre lumea în care trăiește.

Mai mult de atât, în cei peste 25 de ani în care a mânuit penelul s-a folosit de cunoștințele teoretice și de talentul ce i-a fost hărăzit pentru a transforma arta într-un fel de dicționar de cuvinte nerostibile verbal, cuvinte cu care a alcătuit fraze și povestiri atunci când a vrut să spună sau să explice ceva mai greu de explicat.

Cele peste 35 de lucrări prezentate, elaborate pe parcursul a mai multor perioade de efervescență creatoare, demonstrează cu prisosință că artistul aiudean nu a fost neapărat interesat de realizarea unor obiecte de artă menite unor contemplări sterile, ci a încercat și se pare că a și reușit, să creeze opere deschise, interactive, ce par, de multe ori, mai degrabă, înfăţişarea unor lucruri în desfăşurare decât a unui obiect finit. Folosind tușe deosebit de viguroase, Ioan Victor Cacovean recurge foarte des la tehnici care-i permit așternerea a unor cantități mari de culoare, motiv pentru care se accentuează materialitatea astfel încât se creează sentimentul transformării contextului vieţii și a sentimentului trăit într-o lume trainică și durabilă.

Fiind un caracter deosebit de exigent, Ioan Victor Cacovean insistă asupra lucrărilor sale nu pentru a le împinge spre perfecțiune, ci mai degrabă pentru a-și expune propria lui mobilitate spitituală. Din această cauză lucrările sale nu se prea pot rândui armonios una lângă alta, chiar dacă unele sunt asemănătoare ca și tematică sau cromatică. Ele sunt aidoma unor organisme aflate în permanentă evoluție ce nu ține neapărat cont de rigoarea cerebrală a construcției care să dicteze raportările cromatice. Se pare că, pentru autor, spațiul pictural al lucrărilor sale este transformat într-un fel de laborator pentru experiențe ce tind spre un decorativ al cărui temă dobândește, uneori, o conotație amplă, liniștită, alteori una agitată.

Multe dintre lucrările lui Ioan Victor Cacovean tind spre pictura figurativă prin conținutul de elemente stilistice și mai ales prin paleta cromatică, prin știința folosirii contrastelor și a îmbinării armonice a culorilor, ele ating uneori grade comparabile cu fovismul, cromatismului violent așezat și aplatizat în bidimensionalitatea suportului.

În unele lurări, artistul mizează pe culori tari, deseori stridente, imprimând o obiectivitate maximă imaginilor ce stârnesc gândirea prin proiecţiile cromatice ale unor adevărate eliberări energetice, o sărbătoare a simţurilor, aranjamentul culorilor pure ajungând să împingă gândul privitorului spre modernismul ce a găzduit o mulțime de mișcări artistice.

În același timp, pe lângă cele două maniere de exprimare plastică folosite de cătrc Ioan Victor Cacovean, modul în care acesta mânuiește cuțitul și penelul și în care pata de culoare acoperă spațiile constituind o valoare picturală, apropiind lucrarea de abstractul contemporan, ne obligă să gândim că artistul s-a postat undeva la confluența a trei curente artistice jucându-se în acest fel cu multitudinea de posibilități pe care acestea i le oferă.

Probabil că din această cauză Ioan Victor Cacovean poate fi considerat un artist plastic de succes, lucrările lui fiind prezente în muzee de artă contemporană și colecții particulare din România, Austria, Franța, Germania, SUA, Ungaria, etc.

Expoziția de la Aiud poate fi văzută și admirată în sala mare de expoziții a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” până la sfârțitul lunii aprilie, când instituția culturală aiudeană va găzdui, în perioada sărbătorilor pascale, o expoziție realizată de aiudeni, pentru aiudeni.

Dorel LAZĂRȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO: Incendiu la un autoturism staționat pe o stradă din Aiud. Au intervenit pompierii

Publicat

Detașamentul de pompieri din Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Cauza incendiului nu a fost făcută publică, deocamdată.

Se pare că focul a izbucnit în zona instalațiilor electrice.

La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de stins incendii.

Stire in actualizare

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când s-ar putea redeschide mall-urile din România. Anunțul făcut de ministrul economiei

Publicat

parcare alba mall

Mall-urile din țară s-ar putea redeschide de la jumătatea lunii iunie, dacă lucrurile vor evolua bine, într-o nouă etapă de relaxare, a precizat ministrul economiei, Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a precizat că în cursul zilei de marți, 2 iunie, va avea o întâlnire cu reprezentanții marilor centre comerciale și va discuta despre posibilitățile pe care le au pentru a-și relua activitatea în cel mai scurt timp.

“La ora 15.00, am o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și ai celor care închiriază spații în centrele comerciale. Mi s-ar părea normal că, dacă relaxăm măsurile și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor două săptămâni să deschidem și magazinele mari. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la TVR1, citat de libertatea.ro.

Reamintim că terasele au fost deschise încă de ieri, 1 iunie, dar atât patronii cât și clienții trebuie să respecte o sserie de reguli.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie: ”O nucă fierbinte pregătită de PSD”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că nu va respecta legea pensiilor adoptată în administrația PSD, care prevede o creștere de 40%, de la 1 septembrie, a punctului de pensie. Pensiile vor crește, spune acesta, pe baza realității economice. 

”Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. Sincer vă spun, asta e, cum să vă spun, o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să recupereze capital electoral. Vom crește pensiile cu siguranță, dar vom crește realist, pe baza realității economice”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate