Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Expoziția „Dialog între generații”: Artiștii aiudeni Kömives Miklos și fiul său Andor au prezentat o colecție de picturi și sculpturi

Publicat

Vineri 17 mai, iubitoriui de frumos din municipiul Aiud a avut posibilitatea să asiste la vernisarea unei expoziții mai puțin obișnuite. Doi oameni, doi bărbați, două generații, tată și fiu, au expus o colecție de lucrări prin intermediul cărora au uimit și în același timp au lămurit niște principii de predare din generație în generație a „ștafetei” talentului nativ.

Este vorba despre o expoziție de artă găzduită de sala „Dr. Szasz Pal” a sediului UDMR Aiud, expoziție care a reunit lucrări realizate de către aiudenii Kömives Miklos și fiul acestuia Kömives Andor actualmente conferențiat universitar doctor în cadrul Academiei de Arte și Desing din Cluj Napoca.

Expoziția realizată de cei doi s-a vrut, și a reușit a fi, o incursiune în amintirile de familie, un fel de arheologie artistică a amintirilor perioadelor prin care au trecut cei doi.

Ce am văzut la expoziție? O lume vastă și interesantă, artă brută în care găsim tot ce nu vor să accepte curentele cunoscute ale artei, un artist fără studii de artă, dar pentru care arta este un fel de terapie, un om capabil de revelații.

Aproape nonagenarul, Kömives Miklos s-a prezentat în fața publicului cu o colecție de sculpturi pictate, un joc al formei și culorii amintind oarecum de granița dintre arta naivă și cea angajată în transmiterea unor stări. Unele lucrări chiar au şocat publicul. Este şi cazul câtorva sculpturi în lemn ale artistului reprezentând animale sau părări fantastice, ori scene idilice, uneori de un irealism care face legătură directă cu picturile fiului său Andor ajuns un maestru al artei contemporane românești.

Kömives Andor s-a prezentat cu o serie de lucrări ulei pe pânză care s-au constituit într-o prezentare aproape arheologică a unor amintiri de familie folosind drept insprație vechi fotografii de familie și nu numai.

Interesant este faptul că în expoziția realizată, cei doi au reușit să creeze un fel de furtună în mințile celor prezenți, o furtună în care realismul, irealismul și suprarealismul s-au combinat pentru a reflecta realități, dar și convingeri proprii celor doi și nu numai.

Prezentată de către prof. dr. Dorel Găină de la Academia de Arte și Desing din Cluj Napoca, expoziția familiei Kömives s-a bucurat de prezența unui public avizat , care a apreciat dialogul artictic realizat între cele doua generații, dialog care poate fi constatat și alți iubitori ai artei până în data de 28 mai, dată după care lucrările vor lua calea altei săli expoziționale.

Dorel Lazăr

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Józsa Nicolae

    vineri, 24.05.2013 at 21:15

    Azi am aflat de la Dorel Lazar despre articol la expozitia lui Balog István. Józsa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax