Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Extinderea și modernizarea Podului Minciunilor din Blaj intră în linie dreaptă. Cum va arăta pasajul peste calea ferată

Publicat

Pe 12 noiembrie 2020, Guvernul României a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, trecerea pasajului superior km 377+131 (Podul Minciunilor) în proprietatea publică a municipiului Blaj. „Este un act normativ de o importanță deosebită pentru dezvoltarea urbanistică a Blajului, un proiect pentru care municipalitatea a lucrat mai bine de patru ani”, a transmis primarul Gheorghe Rotar. 

„În data de 20.09.2016, prin adresa nr. 18.646, Municipiul Blaj a început demersurile, pe lângă Sucursala Regională CFR Brașov, pentru a prelua în proprietate Podul Minciunilor. Deși este un pod de maximă importanță pentru Blaj, care face legătura zonei centrale cu cartierul Hula și asigură conexiunile rutiere pe DJ 107 pe direcțiile Târnăveni, Târgu Mureș și Alba-Iulia, iar pe DN 14 B pe direcțiile Mediaș, Sibiu, Alba-Iulia și Cluj-Napoca, acest obiectiv de investiții, construit în anul 1969, nu a fost cuprins în proiectul european de reabilitare a coridului IV PanEuropean de către CFR.

Acest fapt a adus Blajul în situația de face din preluarea podului în proprietatea comunității un obiectiv major, deoarece era clar că CFR-ul nu intenționează modernizarea acestui pod într-un interval de timp rezonabil. În plus, pe pod, din cauza creșterii numărului de mașini, s-a creat de-a lungul timpului o strangulare a circulației rutiere. Acestea au fost argumentele pentru care Podul Minciunilor a devenit o prioritate pentru Blaj, în contrast cu faptul că această nevoie a comunității noastre nu a fost băgată în seamă la București în perioada 2016-2019. Indiferent de insistența administrației locale, timp de trei ani, lucrurile s-au mișcat foarte greu, atât la Brașov, cât și la București.

Odată cu instalarea Guvernului Ludovic Orban, discuțiile în legătură cu preluarea acestui obiectiv au devenit mai aplicate, iar ajutorul Deputatului Florin Roman în materializarea acestui proiect de hotărâre de guvern s-a dovedit decisiv, atât la Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanțe, Ministerul Justiției, cât și la Secretariatul General al Guvernului. Ceea ce nu s-a realizat în 3 ani s-a realizat în 10 luni, inclusiv Premierul Ludovic Orban înțelegând importanța acestui demers juridic pentru Blaj.

În paralel cu demersurile pe lângă Guvernul României, când lucrurile erau clare și s-au dat asigurări, din partea premierului și a deputatului Florin Roman, că problema podului este rezolvată, urmând a intra pe ordinea de zi a guvernului, municipalitatea a demarat procedura de selecție prin concurs de soluții a proiectului pentru extinderea și reabilitarea podului.

Este un proiect investițional, cuprins în planul de mobilitate al comunității noastre, estimat la valoarea de 13.750.000 de lei, cu termen de finalizare 2023, de realizarea căruia s-a legat și deputatul Florin Roman, care m-a asigurat că, în condițiile rămânerii Partidului Național Liberal la guvernare după alegerile din 6 decembrie, finanțarea realizării acestui obiectiv se va face de către Guvernul României prin alocări financiare de la bugetul de stat. Este una din contribuțiile majore ale sale pentru Blaj, în demersul de realizare a planului de mobilitate urbană durabilă al comunității noastre. 

Extinderea și modernizarea Podului Minciunilor nu este un moft, ci este o necesitate, care are în vedere lărgirea pasajului rutier superior peste calea ferată, km 377 + 131, astfel încât să se mărească capacitatea portantă a podului – 4 benzi de circulație rutieră, 2 benzi circulație pieonală – iar din punct de vedere urbanistic va fi construit unul dintre cele mai spectaculoase poduri din județul Alba, cu soluții arhitecturale contemporane, respectând patrimoniul construit.

Viitoarea „foaie de parcurs” în proiectul de dezvoltare a comunității noastre trebuie racordată atât la fondurile europene nerambursabile, cât și la resursele guvernamentale ale bugetului de stat. Blajul trebuie să dețină capacitatea politică și administrativă necesare pentru a putea accesa toate aceste resurse financiare”, a explicat deputatul Florin Roman.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. 6 feet under ground

    miercuri, 18.11.2020 at 12:25

    saracii ciclisti 🙁

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax