Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2016. Învingătorii după „Marea bătălie” la Cetatea Singidava, concertul Phoenix şi Rugul lui Zamolxe

Publicat

lupte daci romani 5 De o zi plină de acţiune au avut parte cei care au fost alături de „daci” şi „romani”, sâmbătă, la Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir. Au fost demonstraţii de lupte antice şi tehnică militară, spectacol de reconstituire istorică – Asediul Cetăţii Singidava, dar şi dansuri cu nimfe şi concert cu una dintre cele mai îndrăgite formaţii rock româneşti – Phoenix. Programul de sâmbătă s-a încheiat cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor.

Ziua a început cu cei mai tineri dintre daci. „Puii de daci” din cele cinci cetăţi din judeţul Alba s-au întrecut într-o competiţie de cunoştinţe despre istoria dacilor. Este o replică a „Decatlonului Dacic” la care participă echipele de adulţi din cele cinci localităţi pe raza cărora se află cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Micii războinici au vrut să demonstreze că fac cinste cetăţii pe care o reprezintă şi s-au întrecut în cunoştinţe despre istoria, obiceiurile şi tradiţiile dacilor, transmit organizatorii festivalului, reprezentanţii Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba.

Vezi şi FOTO: Festivalul Cetăților Dacice 2016. “Puii de daci” din Cugir au câştigat concursul de cultură generală

DSC_8805 A urmat apoi prima parte a Asediului Cetăţii Singidava. Au participat trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Deznodământul Asediului Cetății „Singidava”a rămas, la acel moment, nedecis, suspansul păstrându-se pentru „Marea Bătălie” de seara, de pe stadionul Parc din localitate.

Vezi FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice. Asediul Cetăţii Singidava. Demonstraţie de lupte între daci şi romani

Între timp, au fost deschise taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori.

DSC_8791 Pe parcursul zilei, s-au mai desfăşurat demonstraţii de luptă realizate de trupa  „Terra Dacica Aeterna”,  dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”, dansuri antice  cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” şi „Lupii Apoulonului”.

Al doilea episod al asediului Cetăţii Singidava a fost seara, după ora 18.30. Dacii au fost cei care au ieşit, în cele din urmă, învingători.

Vezi şi FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2016, la Cugir. Fotografii cât o mie de cuvinte, la Cetatea dacică Singidava

DSC_8919 Seara a fost rezervată muzicii de calitate. Pe scena festivalului, amenajată pe vechiul stadion din Cugir au urcat Gino & Band, Millenium C şi Arhaic, dar şi legendara trupă Phoenix, care a adus, încă o dată, cele mai îndrăgite piese rock, pe o scenă din judeţul Alba.

Petrecerea dacică a continuat până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.

La Festivalul Cetăţilor Dacice, aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori au reînviat istoria şi legendele locale, spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba.

YouTube video

Vezi şi FOTO-VIDEO: Parada cu torțe, la Festivalul Cetăţilor Dacice 2016. Luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe străzile din Cugir

DSC_8829 Duminică, Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară tot pe Stadionul Parc din Cugir, unde la ora 15.00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci și romani. De la ora 15.30 va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăților dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori. De la ora 17.30 spectatorii sunt invitați să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18.00 dacii și romanii își vor prezenta armele și cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitul prezentator TV Cosmin Seleși. Festivalul Cetăților Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice din Cugir.

Festivalul Cetăților Dacice este o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) și are ca scop promovarea tradițiilor și potențialului turistic al județului Alba. Festivalul este deja tradiție în județul Alba și a ajuns la cea de-a X-a ediție fiind și o întrecere inedită între flăcăii a cinci localități din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăți dacice.

Singidava – invitație pe tărâmul dacilor liberi

DSC_8621 Cetatea dacică de la Cugir (vechea așezare dacică Singidava) datează de la sfârșitul secolului al II-lea d. H. fiind, potrivit cercetătorilor, o fortificație cu ziduri groase de 2-3 metri construite din piatră și pământ. În decursul timpului în această zonă au fost descoperite numeroase locuințe antice cu un bogat inventar dar și tezaure compuse din monede de argint. Cea mai importantă descoperire de la Singidava este „mormântul princiar” așa cum a fost denumit de arheologi, fiind un mormânt de incinerație care se presupune că ar fi al conducătorului tribului de daci din zonă. Specialiștii au concluzionat după cercetarea inventarului funerar că aristocratul local ar fi fost așezat într-un impozant car de paradă cu patru roți alături de care s-au găsit și trupurile incinerate de la trei cai dar și o bogată ofrandă constând în vase ceramice, obiecte de aur, argint, fier și bronz.

De asemenea au fost găsite resturile unui coif, ale unei cămăși de zale, ale unui scut din lemn placat cu piele, o lance, o sabie dreaptă, un pumnal dar și alte piese de podoabă. După mai multe săpături și cercetări ale artefactelor descoperite în zona Cugirului, specialiștii au concluzionat că cetatea dacică de la Cugir poate fi identificată cu antica așezare Singidava menționată pentru prima dată de geograful antic Ptolemeu.

Festivalul Cetăţilor Dacice 2016 – PROGRAM:

Duminică, 26 iunie

Stadionul Parc, Cugir

Ora 11.00 – Ateliere antice meșteșugărești

Ora 15.00 – Parada luptătorilor daci și romani

Ora 15.30 – Decathlonul dacic – concurs de întreceri sportive între echipele cetăților dacice din județul Alba: Cugir, Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori

Ora 17.30 – Cascadorii ecvestre susținute de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonator cascadorul Dan Motanu

Ora 18.00 – Demonstrații și prezentări de tehnică militară de luptă

Ora 19.00 – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice locale

foto: Sorin GIURCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax