Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Festivalul Internațional de Teatru de Tineret „Apollo” la Alba Iulia. Programul spectacolelor din perioada 11-13 aprilie


Publicat

Proiectul „Festival Internațional de Teatru de Tineret Apollo, ediția I” a fost prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Casa de Cultură a Studenților. Proiectul, în valoare totală de 9.247 euro, își propune extinderea dimensiunii culturale și artistice a vieții sociale a comunătății din Alba Iulia. Din cadrul evenimentelor organizate în acest sens, vor face parte o serie de spectacole de teatru la care vor participa mai mult trupe din România, dar și o trupă din Chișinău.

Până în 5 mai, Asociația Grupul Skepis implemenează proiectul „Festival Internațional de Teatru și Tineret Apollo – ediția I”, având drept scop lărgirea vieții artistice și socio-culturale a tinerilor din Alba Iulia.

Valoarea totală a proiectului este de 9.247 de euro, din care 4950 euro sunt asigurați pe bază de contract, în cadrul Programului „Tineret în Acțiune”, diferența fiind acoperită prin co-finanțare din partea organizației-gazdă și a partenerilor: Primăria municipiului Alba Iulia (1.546 euro), Fundația Comunitară Alba (156 euro) și Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, care pune la dispoziție locația de desfășurare a activităților proiectului și de susținere a spectacolelor.

Proiectul își propune extinderea dimensiunii cultural-artistice a tineretului albaiulian, îmbunătățirea performanței artistice a actorilor și schimbul de experiență. În acest sens, în perioada 10-14 aprilie, echipa de proiect, formată din elevi, studenți și actori voluntari ai Asociației Grupul Skepsis, vor organiza o serie de spectacole de teatru, la care vor participa diverse trupe, grupuri, companii din țară și străinătate.

Fiind prima ediție spectacolului, din cauza constrângerilor de buget și a programului de activități de asumat, echipa de proiect a hotărât să acorde o pondere mai mare trupelor din România, participarea internațională fiind reprezentată de trupa de teatru „Teli” din Chișinău (Republica Moldova) și de regizorul invitat Eugene Stroe Nacht, din Israel. Pe lângă aceștia, vor oferi spectacole (unele în limba engleză), 44 de participanți din toată țara: trupa Gaudeamus (Cluj-Napoca), Ludic (Iași), Theatron (Craiova), Studio 24 (București), Truverii (București), UATever (Târgu Mureș) și grupul Skepsis (Alba Iulia). După cum au declarat organizatorii festivalului, au existat discuții și cu trupe din Iran și Tunisia, dar s-au retras în ultimul moment, din cauza problemelor legate de viză.

Pentru participarea la acest festival nu se vor acorda premii, însă fiecare trupă de teatru va primi câte un trofeu distinctiv, ce constă într-o sculptură în lemn, realizată de artistul Ștefan Balog, de la Fundația Inter-Art Aiud.

„Festivalul vine cu o ofertă variată. Am încercat să selectăm cele mai bune spectacole. De la registrul grav (dramă), până la comedie, festivalul are de toate. Sala de teatru va deveni un loc cu o stare de spirit colectivă”, a declarat Viorel Cioflică, coordonatorul trupei Skepsis. „Noi credem că prin acest festival vom avea de învățațt unii de la alții și altfel vom crește”, a adăugat directorul festivalului, Andreea Adam.

Echipa de implementare a proiectului este formată din tineri liceeni, studenți și actori voluntari ai Asociației Grupului Skepsis, precum: Andreea Adam, Ludmila Cioflică, Bogdan Berar, Răzvan Cociobea, Ovidiu Olea, Elena Smeu Mare, Corina Bejinariu, Lawrence Chismorie, Elmond Edgar Chismorie și Ioana Szell.

Intrarea la spectacole, pe parcursul celor trei zile de festival, va fi gratuită, însă cei care doresc pot procura și invitații, de la sediul Casei de Cultură a Studenților, începând de luni, 7 aprilie.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, prin ANPCDEFP, în cadrul programului „Tineret în Acțiune”, program care susține activitățile de învățare nonformală pentru tineri, prin înființarea de proiecte, în cadrul Subacțiunii 1.2 – Inițiative naționale ale tinerilor. Festivalul Internațional de Teatru de Tineret Apollo, ediţia I este organizat de Asociația Grupul Skepsis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia și Fundația Comunitară Alba.

Vă prezentăm programul Festivalului Internațional de Teatru de Tineret „Apollo”:

Vineri, 11 aprilie

17.00 – Deschiderea festivalului (sala mare)

18.00 – Bătrânei sau Tinerei? (Skepsis), regia Viorel Cioflică (sala mare)

20.15 – Ora Blu, de David Mamet (UATever), regia Andreea Vulpe (sala mare)

Sâmbătă, 12 aprilie

11.00 – Atelier (pentru trupele invitate), cu participarea lui Eugen Nacht din Israel

18.00 – Exerciții de Conversație, de Eugen Ionescu (Studio 24) , regia Mihai Serghei Todor (sala mică)

19.00 – La Chunga, de Mario Vargas Llosa (Theatron), regia Ștefan Florescu (sala mare)

20.15 – Un Șoarece Bătrân de Teatru, adaptare după „Cântecul Lebedei”, de A.P.Cehov (Ludic), regia Aurel Luca (sala mică)

Duminică, 13 aprilie

11.00 – Atelier (pentru trupele invitate), cu participarea lui Eugen Nacht din Israel

18.00 – Shakespeare, I love you, bazat pe texte ale lui William Shakespeare, în regia lui Sorin Misirianțu (sala mare)

19.00 – Apărarea lui Socrate – Platon (Teli) , în sala mică

20.15 – Muierea versus bărbat – cântece și farse despre femeie și bărbat (Truverii), regia Mihai Serghei Todor (sala mare)

21.00 – Ceremonia de închidere a festivalului

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație la Șeușa, comuna Ciugud. Câțiva oameni din sat au ieșit să stingă focul

Publicat

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 22:30, la Șeușa, comuna Ciugud. 

Iarba uscată și tufele de pe un deal din apropierea satului, au luat foc pe o zonă extinsă. 

Câțiva oameni din localitate au ieșit afară, încercând să stingă incendiul. Flăcările sunt departe de zona locuită a satului, nefiind pericol ca focul să ajungă la case.

Foto: Cititor Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România, în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil. ”Este ușor, nu mai avem nevoie de parole”

Publicat

Românii au devenit tot mai interesați să plătească la magazine cu telefonul mobil, cu ceasul sau brățările. Astfel, România a ajuns în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Crețu managerul general al Visa Europe pentru Romania, Croatia, Slovenia și Malta, la DCNews unde a vorbit despre alternativele plăților cu cardul: plățile cu telefonul, ceasul sau brățările.

„Am vorbit până acum despre plata cu cardul, dar foarte interesant e saltul făcut de plățile cu telefonul mobil, cu ceasuri, cu brățări. Anul trecut, în România, creșterea plăților cu mobilul era de 10% de la lună la lună.

Deja, și aici, România e în top 10 mondial pentru creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Am intrat în utilizarea amprentei sau a recunoașterii cu ajutorul irisului, deci odată ce începem să utilizăm telefonul mobil e mult mai ușor, nu mai avem nevoie de parole.

E mult mai ușor, nu mai trebuie să luăm portofelul.

Luăm doar telefonul mobil sau, când ieșim la alergat, putem plăti cu anumite ceasuri unde dorim. Rețeaua de comercianți, de terminale, este eminamente contactless, peste 90 – 95%.

Anul acesta credem că vom termina cu aproape de 100% din terminalele POS care vor accepta plățile contactless.

Practic, fenomenul este de noua normalitate”, a declarat Cătălin Crețu

Schimbări majore în comerțul online

Segmentul online a beneficiat masiv, mai ales magazinele de amenajare a locuinței, magazinele alimentare și bineînțeles magazinele pentru haine și accesorii.

Știm foarte bine că schimbarea a venit nu doar din partea deținătorilor de carduri, dar a venit și din partea comercianților. Mulți dintre ei, pentru a supraviețui, au deschis și comerțul online, și vânzările online.

Alții, efectiv au fost puși pe hartă. Gândiți-vă că înaintea acestei perioade, care era prezența sau vizibilitatea firmelor de livrare la domiciliu? Foarte redusă. În această perioadă efectiv au crescut exponențial.

Sau dacă ne gândim la aceste firme noi care activează în zona de mobilitate urbană. Este un concept nou și poate puțin metaforic pentru toate firmele acelea care au distribuit scuterele electrice în țară, prin orașele mari.

Înainte foarte puțină lume le folosea. Iată că odată cu restricțiile acestea, din ce în ce mai mulți oameni au apelat, și-au înregistrat cardurile, și au început să facă aceste tranzacții fără să simtă efectiv. „, a declarat Cătălin Crețu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi, la șase luni de la trecerea prin COVID. Studiu

Publicat

Mai puțin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu. 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome post-vindecare.

Studiul făcut de Regina Maria, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii.

În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Studiul arată că, la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internaționale confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Vaccinare sau imunitate dobândită natural?

Diferitele mutații are virusului implică reluarea epuizantă a cercetărilor de fiecare dată, pacienții vindecați se pot reinfecta, iar populația continuă să fie la risc, guvernele impunând gradual noi măsuri de protecție.

Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare, derulat în Danemarca, a arătat că, deși infecția inițială era asociată cu un grad general de protecție la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.

Studiul imunității post-vaccinare demarat de Regina Maria, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cinci angajați ai Spitalului Județean de Urgență Alba, confirmați COVID după vaccin. Trei dintre ei sunt medici

Publicat

La Spitalul Județean de Urgență Alba au fost înregistrate cinci cazuri în rândul personalului, confirmate COVID ulterior imunizării.

Trei dintre cei cinci sunt medici. Aceste persoane au fost confirmate pozitiv după ce s-au vaccinat.

”Cinci cadre medicale, dintre care trei medici, o infirmieră și un registrator medical, au fost confirmate cu COVID-19, din februarie și până în prezent, după ce au primit ambele doze de vaccin.

Toate cazurile au prezentat forme ușoare și au avut o evoluție favorabilă. Precizăm că toate cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, indiferent dacă au fost imunizate sau nu, sunt testate constant în scop preventiv, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor”, au precizat reprezentanții SJU, pentru Alba24.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Alba a dat detalii despre protecția oferită de vaccin.

”Vaccinul oferă o protecție de până la 94% împotriva bolii și de 100% împotriva formelor severe ale bolii. Vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de a ne proteja și totodată de a reduce numărul de cazuri noi”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate