Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE/FOTO: Festivalul Naţional de Folclor Vinerea Cugir. Ziua de sâmbătă a început cu jocuri şi sporturi tradiţionale. Vezi alte evenimente

Publicat

Festivalul de Naţional de Folclor de la Vinerea-Cugir a continuat sâmbătă dimineaţa cu jocuri şi sporturi tradiţionale. S-au întrecut echipe din Vinerea şi Suceava, la fotbal, clince sau tras cu arcul.

Primul sport în care cele două echipe s-au „duelat” a fost fotbalul, meci încheiat cu scor egal, de 4 la 4. A urmat un joc tradiţional în Vinerea, numit clince. Practicat din cele mai vechi timpuri, jocul este cunoscut mai ales din activităţile celor care mergeau cu animale la păscut.
Echipele sunt formate din câte 8 membri fiecare, iar, pentru a puncta, trebuie să doboare ţinta formată dintr-un băţ de aproximativ 90 de cm sprijinit de alte două, în aşa fel încât să formeze un triunghi. La acest capitol, echipa din Vinerea a fost mai pricepută, având atuul gazdelor.
La concursul de tras cu arcul, s-a putut înscrie oricare participant la eveniment, pentru a vedea câtă precizie au la atingerea ţintei.
Anul acesta, La Festivalul Naţional de Folclor de la Vinerea Cugir participă şi o delegaţie din localitatea franceză Rive de Gier, aflată în departamentul Loire din sud-estul Franţei.
UPDATE: Ziua de sâmbătă a continuat, la Vinerea, după activităţile sportive, cu concertul fanfarei locale din Cugir – „Transilvania”. Au urmat apoi două ore de  ateliere de dansuri populare, în cadrul cărora membri din fiecare asamblu prezent la eveniment i-au învăţat atât pe colegii lor din celelalte formaţii, cât şi pe spectatorii prezenţi, dansurile lor tradiţionale.
Au făcut „schimb de experienţă” membrii Asamblului „Arieşana”, Mihai Viteazu -Turda (dansuri din Feleac şi joc de pe Valea Gurghiului), ai Ansamblului folcloric din Râşnov (sârba, breaza, brâul şi dansuri de pe valea Râşnovului), Asamblului Centrului Cultural Siret (jocurile căzăceşti), Asamblului „Câmpul Pâinii” Vinerea (învârtite şi horă).
La ora 19.00 a avut loc recitalul îndrăgitei interprete de muzică populară Mariana Anghel, care a durat aproximat 45 minute. Artista  a interpretat aproape toate cântecele sale cunoscute, entuziasmând publicul şi a coborât între spectatori. Au urcat apoi pe scenă cei din formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann” din Bucureşti care, pe durata unei ore şi jumătate, au interpretat cântece ce au circulat în spaţiul romînesc de-a lungul secolelor XVII-XIX.
Surpriza serii au fost cei din Trupa Crispus – „The Art of Fire”, care au făcut un spectacol impresionant, cu jonglerii şi flăcări .
La ora 22.00, aproape de închiderea evenimentului, a fost rândul trupei locale Millenium C să întreţină publicul. Au interpretat o serie de melodii ale genului pop-rock, însoţite de focul de tabără pregătit de organizatori.

În total, la festivalul din Vinerea s-au adunat aproximativ 1000 de persoane.

Vă prezentăm imagini de la evenimentele de sâmbătă.

Sorin GIURCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax