Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Fostul Cinematograf ”Columna”, o mizerie 3D în centrul orașului Alba Iulia. Decor pentru filme de groază și datorii de zeci de mii de lei

Publicat

IMG_20170506_122400 În centrul municipiului Alba Iulia, într-o zonă foarte aglomerată, tronează stafia unuia dintre cele mai iubite locuri din perioada comunistă: cinematograful Columna. Gloria acestui loc plin de amintiri pentru foarte mulți locuitori ai orașului s-a stins într-o ruină mizerabilă. Geamuri sparte, pereți dărăpănați, colonii de șobolani, gunoi și resturi biologice, toate dublate de un miros ascuțit de urină, reprezintă, de ani buni, experiența 3 D a locuitorilor din zonă și a trecătorilor.

”Ne-am obișnuit, nu le mai vedem. Dar acum, dacă mă întrebați, îmi dau seama că e foarte mizerabil; trec pe aici de multe ori pe zi, dar mi s-a părut că așa e dintotdeauna. Mai văd seara oameni ai străzii, se învârt pe lângă clădire, dar nu cred că au pe unde intra” spune o doamnă, care și-a parcat mașina în fața clădirii.

Întradevăr, clădirea a devenit parte a peisajului urban, o zonă deteriorată pe care cei care locuiesc în blocurile din apropiere par a nu o mai observa, dar care este șocantă pentru cineva care o vede pentru prima dată.

Pentru o vreme, imobilul a fost transformat în club, spre disperarea oamenilor din zonă. Fostul cinematograf a devenit adăpost pentru scandaluri, gălăgie, beții și interlopi. A fost totodată și ultima activitate desfășurată acolo. Abandonat și lăsat în voia oamenilor străzii, fostul cinematograf ”Columna” a ajuns ceea ce este azi: o mizerie în centrul orașului.

Citește și Smart Travel din Smart City: Primăria Alba Iulia, cea mai profitabilă agenție de turism din oraș. Peste 90.000 de euro plătiți pe 54 de „excursii”

N-a pierdut doar lupta cu noile tehnologii, cu filmele din mediul online sau cu programele tv abundente în filme și seriale, ci a pierdut și lupta cu managementul. La fel ca toate celelalte cinematografe din țară, ”Columna” a ratat toate momentele în care ar fi putut fi renovat sau reactivat ca cinematograf.

Plimbat de la ”RomâniaFilm”, pe la Ministerul Culturii, scos pe ascuns la o vânzare eșuată (suma nici n-a fost făcută publică), solicitat la un moment de primăria Aiud și apoi devenit obiect al unui protocol neconcretizat între RADEF și Primăria Alba Iulia, cinematograful a ”intrat în conservare”, un alt mod de a spune că a fost abandonat și s-a degradat de la an la an.

Potrivit reprezentanților Primăriei, impozitele și penalitățile aferente clădirii cinematografului pe care instituția le are de încasat, se ridică la câteva zeci de mii de lei. În concluzie, povestea fostului ”cinema” este una fără ”happy end”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax