Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fostul deținut politic Simion Drăgoi a primit Ordinul „Credință și Unire” din partea ÎPS Irineu. Care este povestea acestuia

Publicat

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a acordat Ordinul „Credință și Unire” venerabilului Simion Drăgoi, fost deținut politic, care a suferit nouă ani de detenție în timpul regimului comunist. Ceremonia a avut loc la Reședința arhiepiscopală din Alba Iulia, miercuri, 31 mai, de la ora 10:00, în prezența părinților consilieri ai Centrului eparhial. Născut pe plaiurile Ohabei din județul Alba, în 3 aprilie 1931, Simion Drăgoi, în vârstă de 92 de ani, este cel din urmă reprezentant albaiulian al Ligii Tineretului Anticomunist, gruparea de elevi ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan”, care a salvat memorial demnitatea orașului unirii, prin opoziția față de regimul comunist și prin afirmarea publică a valorilor creștine și a libertății.

La începutul studenției sale, la Universitatea București, în 1953, a fost arestat și, apoi, condamnat la 8 ani temniță grea „pentru crimă de înaltă trădare”. În urma acestei sentințe nedrepte, a trecut prin calvarul închisorilor Deva, Jilava, Pitești, Cavnic, Aiud, Gherla, Salcia, pentru ca după terminarea pedepsei carcerale (1961), să fie trimis în domiciliu obligatoriu la Rubla, județul Brăila, unde a muncit forțat timp de un an de zile.

După eliberare, Simion Drăgoi a cunoscut greutățile reintegrării socio-profesionale, fiind supravegheat îndeaproape de Securitate, ale cărei șicane și tentative de compromitere le depășește cu demnitate. Căderea comunismului, în decembrie 1989, avea să-l aducă în prim-planul restituirilor memoriale, numărându-se printre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – filiala Alba Iulia.

De peste trei decenii, Simion Drăgoi este o prezență memorială demnă în urbea albaiuliană, participând la momentele comemorative închinate celor care au suferit sau au murit în temnițele comuniste. În special pe parcursul ultimului deceniu, Simion Drăgoi a rostit numeroase prelegeri și discursuri cu diferite ocazii, împărtășind credincioșilor și tinerilor de diferite vârste amintiri din timpul celor nouă ani de detenție.

În această primăvară, fostul deținut politic a fost părtaș al unor întâlniri speciale cu tinerii, organizate în Eparhia Alba Iuliei, la inițiativa părintelui Oliviu Botoi, consilier cultural. În luna martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce din Aiud”, Simion Drăgoi a rostit un discurs emoționant despre suferințele din timpul anilor de temniță. Întâlnirea de suflet a marcat deschiderea celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie. De asemenea, la jumătatea lunii mai, acesta a fost prezent în mijlocul elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, împărtășindu-le cele mai importante evenimente din viața sa și, totodată, trăirile din anii de dinaintea condamnării sale și asprele experiențe carcerale din timpul opresiunii comuniste.

sursa, foto: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax