Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: „Grup Corint” a închis accesul pietonal prin Poarta IV a Cetății din Alba Iulia, după ora 18.00. Motivul: lipsa iluminatului în zonă


Publicat

Pe Poarta a IV-a a Cetății a apărut, la începutul acestei săptămâni, un anunț potrivit căruia accesul pietonilor în și din Cetatea Alba Carolina prin acea zonă este limitat între orele 8.00 și 18.00. După ce strada Mihai Viteazul a fost închisă în urmă cu aproximativ o lună, pentru lucrări de reabilitare, acum, cei care doresc să ajungă de la Casa de Cultură a Sindicatelor la Catedrală, de exemplu sau în Piața Cetății, după ora 18.00, sunt nevoiți să ocolească Parcul Unirii pentru a trece pe podul nou deschis de pe strada Nicolae Iorga, adică pe partea cu Hotel „Cetate”. Motivul comunicat atât de firma concesionară a spațiului, „Grup Corint”, cât și de Primărie este o problemă la sistemul de iluminat public din zonă, însă fiecare dintre părți pasează vina în curtea celeilalte. 

Spaţiul situat la parterul Porţii a IV-a a Fortificației Vauban, concesionat de firma „Grup Corint” pe o perioadă de 49 de ani de la data semnării, cu posibilitate de prelungire, a primit acordul Consiliului Local pentru amenajarea unui punct de informare turistică în zonă, prin Hotărârea 175 din 30 aprilie 2008. Punctul de informare turistică a fost amenajat în baza unui contract de asociere între Consiliul Local Alba Iulia și „Grup Corint”.

Motivul pentru care „Grup Corint” a limitat accesul la acest interval orar este o problemă cu iluminatul public din zona Porții a V-a, pe porțiunea pe intrare/ieșire din Cetate dinspre Arhive, potrivit reprezentanților „Grup Corint”. Din cauza beznei, în zonă ar trebui asigurată paza, însă momentan firma nu își permite acest lucru, iar problema ar trebui rezolvată de către Primărie, au mai specificat reprezentanții „Grup Corint”.

Intervalul orar 8.00-18.00 va fi menținut pe o perioadă nedeterminată, până la rezolvarea problemei cu iluminatul public. De fapt, adevăratul pericol din întuneric este comportamentul vandalistic al anumitor persoane, care nu ezită să profite de „intimitatea” dată de lipsa unui lampadar, pentru a degrada statui, ziduri, obiecte din zonă, au adăugat cei de la „Grup Corint”.

Pe de altă parte, Primăria municipiului Alba Iulia a invocat același motiv pentru reducerea programului de acces în Cetate, lipsa luminii în zona dintre Poarta a VI-a și a IV-a, menționând că lucrările din această zonă nu sunt recepționate de Primărie. „Sperăm ca problema iluminatului public în zona amintită să fie rezolvată în câteva săptămâni şi situaţia să reintre în normal”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Rămâne, așadar, ca soluție, ocolirea Parcului Unirii pentru accesul în Cetate începând cu ora 18.00, ceea ce nu este o bucurie pentru pietoni, cu atât mai mult cu cât, de acum încolo, seara se va lăsa din ce în ce mai devreme, iar temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute.

FOTO: Cosmin NISTORȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. papa

  vineri, 26.10.2012 at 18:48

  Din raspunsurile „soldatilor” garzii poarta 3,4,5 sunt proprietate privata deci pot fi inchise la orice ora.

 2. cristina

  sâmbătă, 27.10.2012 at 10:44

  Eu zic sa inchidem si accesul din Caroline Nord de tot, cu o bariera imensa, e bezna totala acolo si nu se intrevede nici o speranta ca cineva o sa monteze stalpii de iluminat prea curand. Pana nu va fi cineva violat in zona nu se va lua nici o masura…Cat despre poarta a IV-a, eu cred ca asta e doar inceputul dominatiei firmei SC Grup Corint peste intreaga Cetate. Cu un singur soldat de ala paduchios s-ar fi rezolvat paza intre poarta 5 si 6

 3. jossecuristii

  sâmbătă, 27.10.2012 at 13:12

  este doar un pas din planul diabolic al clanului Sabau Hava de a „privatiza” cetatea O sa vina peste cateva zile cu taxa de poarta la poarta respectiva cu pretextul ca trebuie sa angajeze om apoi urmeaza poarta III apoi Carilonele si uite asa cetatea Alba Iulia, odata bun comun, va fi pus sub stapanire privata sub privirile nepasatoare (si asta doare cel mai tare) a albaiulienilor

  • vermaelen

   marți, 30.10.2012 at 12:05

   daca nu erau acei „securisti” de care vorbesti tu cetatea aia asa cum o vezi nu ar fi fost..ar fi fost tot un depozit al armatei, un cuib de sobolani cu bniste cluburi de manele..asa ca mucles nesimtitule ca oamenii aia chiar au factu ceva pt alba iulia..nu ca tine care faci doar umbra/.

 4. David Mihai

  duminică, 28.10.2012 at 20:23

  de ce se restritioneaza accesul la Catedrala Reintregirii si in cetate in general al albaiulenilor pe poarta 4 5 si 6 intrucat este domeniu public si este necesara traversarea cetatii.Chestia cu iluminatul este hilara ,se puteau gasi solutii de ‘criza’ sunt multi bani in joc

 5. marius

  luni, 29.10.2012 at 15:27

  Eu zic sa-i dam Cetatea de tot lui Sabau. Doar a renovat-o pe banii lui, nu?

 6. cristian

  marți, 14.05.2013 at 12:26

  toate strazile din alba iulia , a se intelege si din cetate, sunt cai de acces public. accesul public nu poate fi restrictionat nimanui , dar cu administratia noastra nu se mai respecta nici o lege. trebuie sa-si faca fiecare cetatean dreptate, asta in cazul in care suntem in stare.
  ar trebui sa ne uitam putin catre vecinii nostri sarbi, sau catre orice vecin european.
  opinia publica nu da voie ca cineva sa puna monopol pe un bun al comunitati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Teodor, tânărul din Bucerdea Vinoasă diagnosticat cu o boală gravă, a ajuns pentru tratament la un spital din Turcia

Publicat

Teodor, tânărul din Bucerdea Vinoasă (județul Alba) diagnosticat cu o boală gravă, a ajuns sâmbătă dimineața la Istanbul, unde urmează să fie supus unei operații. Reamintim faptul că voluntarii de pe un grup de Facebook, consătenii băiatului și prietenii familiei, printr-o mobilizare extraordinară, au reușit să adune suma record echivalentă cu 23.280 euro, bani necesari pentru tratamentul la o clinică de specialitate din Turcia. 

Inițial, suma solicitată de mama băiatului era mai mică, de aproximativ 7.500 de euro însă de fapt cheltuielile, inclusiv cele de transport și post-operatorii sunt mult mai mari dar pot fi acoperite din suma strânsă.

 

Grupul de Facebook Fapte bune din Alba a apărut ca urmare a mobilizării voluntarilor din Alba Iulia și din județ pentru un alt caz, cel al Alessiei. Prin intermediul acestui grup, oamenii buni din Alba s-au mobilizat și au reușit încă o minune: au adunat banii pentru Teodor,  diagnosticat cu tumoare a glandei pineale în ianuarie 2019.

„Plecarea din Bucerdea a fost vineri, 30 octombrie, la ora 16:30, iar sorirea la Istanbul a avut loc sâmbătă, 31 octombrie, ora locală 8:30 (7:30 ora României).

 

Transportul a fost asigurat de Crucea Roșie Română – Filiala Alba, cu o ambulanță tip B1, încadrată cu un medic, un asistent și doi ambulanțieri. Îi mulțumim domnului director Adrian Dușa pentru sprijinul acordat”, au scris pe Facebook reprezentanții grupului „Fapte bune din Alba”.

Detalii despre caz pot fi citite AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente și severe dacă nu va fi oprită degradarea naturii. Raport

Publicat

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente, se vor răspândi mai rapid, vor produce mai multe pagube economice şi vor ucide mai multe persoane decât maladia COVID-19 dacă nu se va acţiona pentru a stopa degradarea naturii, un fenomen care duce la propagarea unor noi boli în rândul oamenilor, au precizat joi experţi internaţionali, potrivit DPA.

Apariţia noului coronavirus a fost în întregime provocată de activităţi umane, potrivit unui raport realizat de Platforma Interguvernamentală de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice.

Aceleaşi activităţi care provoacă pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice sporesc totodată riscul pandemic. Schimbarea utilizării terenurilor, expansiunea agricolă, comerţul şi consumul de animale sălbatice creşte contactul dintre vieţuitoarele sălbatice, animalele de la fermă şi oameni, fapt care permite microbilor să ajungă la oameni, a precizat acest grup format din 22 de experţi.

Oamenii de ştiinţă cred că noul coronavirus provine de la lilieci şi că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din Wuhan, China.

„Factorii care sporesc riscul de răspândire a factorilor patogeni, transmiterea, contagiunile şi bolile între specii sunt intensificaţi în pieţele cu animale vii, unde animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta ca să cumpere deseori animale vii”, se afirmă în acelaşi raport.

Pe de altă parte, conservarea regiunilor protejate şi reducerea exploatării zonelor cu o înaltă biodiversitate pot reduce drastic riscul pandemic, potrivit raportului.

„Putem depăşi epoca pandemiilor, dar, pentru acest lucru, este nevoie de o atenţie mai mare asupra prevenţiei şi nu doar asupra modului în care reacţionăm”, a spus Peter Daszak, cercetătorul care a condus studiul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO Primul meci, prima victorie. Volei Alba Blaj – Dinamo: 3 – 1, în noul sezon al Diviziei A1 la volei feminin

Publicat

CSM Volei Alba Blaj a câștigat sâmbătă primul meci în cadrul turneului numărul 1 al Campionatului Național de volei feminin, Divizia A1. Campioana României a învins formația Dinamo București cu 3 – 1 (25-19, 25-19, 22-25, 25-22).

Turneul desfășurat în Sala „Timotei Cipariu” din Blaj va continua duminică, 1 noiembrie, de ora 18.00, cu meciul Dinamo – CSM Lugoj. Luni, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00, Volei Alba Blaj va întâlni formația CSM Lugoj. Ambele meciuri vor fi transmise live, pe pagina de Facebook – Volei Alba Blaj.

Reamintim faptul că CSM Volei Alba Blaj găzduiește, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2020, turneul numărul 1 al Campionatului Național de volei feminin, Divizia A1. Participă echipele Volei Alba Blaj, Dinamo București și CSM Lugoj.

Meciurile se dispută fără spectatori, dar în tribună pot lua loc, purtând mască de protecție, maximum zece reprezentanți ai partenerilor și ai autorităților locale, ai fiecărei echipe, reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, ofițeri doping, reprezentanți ai Federației Române de Volei și reprezentanți mass media – maximum zece persoane, conform Regulamentului aprobat de Federația Română de Volei.

foto: Volei Alba Blaj

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Se caută constructor pentru extinderea Ambulatoriului integrat al Spitalului din Blaj. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Extinderea Ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Municipal Blaj a fost scoasă din nou la licitație, după ce la prima procedură ințiată în 14 octombrie nu s-au prezentat ofertanți. Investiția de peste 5,9 milioane de lei prevede realizarea unui nou corp de clădire, cu trei etaje, care va beneficia de lift pentru persoane. De asemenea, se vor amenaja parcări pentru ambulanțe, alei și spațiile verzi din zonă. 

Primăria Blaj a lansat vineri, 30 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru execuția de lucrări de construcții, inclusiv utilaje și echipamente aferente, pentru obiectivul „Extindere și dotare ambulatoriu Spital Municipal Blaj”. Contractul prevede organizarea de șantier, execuția lucrărilor de construcție, furnizare și montaj echipamente/utilaje aferente lucrărilor. Valoarea totală estimată este de 5.937.909,41 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al proiectului constă în extinderea clădirii ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Municipal Blaj, în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale. Clădirea propusă pentru extindere și dotare ulterioară cu aparatură medicală este situată pe strada Andrei Mureșanu nr. 16 din Blaj. Aceasta face parte din ansamblul edificat aparținând Spitalului Municipal Blaj.

Conform studiului de fezabilitate, starea actuală a ambulatoriului este precară din punct de vedere al spațiilor, acestea fiind insuficiente pentru respectarea tuturor prevederilor în domeniu și furnizarea corespunzătoare a serviciilor medicale ambulatorii. Cabinetele medicale din structura ambulatoriului sunt organizate în cadrul celor două clădiri ale spitalului, respectiv Policlinica și Spital. Din punct de vedere funcțional, cabinetele ambulatoriului nu sunt grupate și nu sunt amplasate într-o singură locație, spațiile existente nu sunt suficiente pentru asigurarea condițiilor de suprafață, circuite și funcționalități prevăzute de lege.

Proiectul propune soluționarea problemelor prin extinderea clădirii spitalului și mutarea cabinetelor medicale în aripa extinsă a clădirii. Extinderea se va realiza pe orizontală, cu o clădire nouă (demisol + parter + 3 etaje), similară celei existente și alipită clădirii spitalului. Astfel se propune aducerea secțiilor de ambulatoriu în spațiile nou create și dotarea ulterioară a acestora cu aparatură medicală și mobilier medical necesare în vederea asigurării funcțiunilor specifice de bază ale programului de ambulatoriu.

Un obiectiv important al proiectului pentru adaptarea infrastructurii spitalului la nevoile persoanelor cu dizabilități este construirea unui lift în corpul nou de clădire. În acest fel va exista acces pentru această categorie și nu numai către toate cabinetele medicale.

Potrivit memoriului justificativ, pentru fiecare cabinet se propune câte o sală de tratament proprie.

Se propun următoarele spații medicale, cu sălile de tratament aferente: 

Demisol: cabinet pneumologie și sală de tratament pneumologie, explorări funcționale spirometrie

Parter: cabinet ortopedie și traumatologie, cameră gipsare, cabinet medicină generală copii, sală de tratament copii

Etaj 1: cabinet consultații chirurgie vasculară și sală pansament + mici intervenții, cabinet consultații chirurgie generală și sală pansament + mici intervenții, cabinet consultații dermatovenerologice și sală tratament dermatovenerologice

Etaj 2: cabinet consultații urologie și sală tratament urologie, cabinet consultații obstetrică-ginecologie și sală de tratament obstetrică-ginecologie, cabinet endocrinologie și sală tratament endocrinologie

Etaj 3: cabinet consultații cardiologie și cabinet EKG, cabinet consultații oftalmologie și sală tratament oftalmologie, cabinet consultații boli interne și sală tratament boli interne

De asemenea, se vor reabilita/construi alei, se vor reamenaja spațiile verzi și se vor realiza parcări pentru ambulanțe și autospeciale medicale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate