Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: „Grup Corint” a închis accesul pietonal prin Poarta IV a Cetății din Alba Iulia, după ora 18.00. Motivul: lipsa iluminatului în zonă

Publicat

Pe Poarta a IV-a a Cetății a apărut, la începutul acestei săptămâni, un anunț potrivit căruia accesul pietonilor în și din Cetatea Alba Carolina prin acea zonă este limitat între orele 8.00 și 18.00. După ce strada Mihai Viteazul a fost închisă în urmă cu aproximativ o lună, pentru lucrări de reabilitare, acum, cei care doresc să ajungă de la Casa de Cultură a Sindicatelor la Catedrală, de exemplu sau în Piața Cetății, după ora 18.00, sunt nevoiți să ocolească Parcul Unirii pentru a trece pe podul nou deschis de pe strada Nicolae Iorga, adică pe partea cu Hotel „Cetate”. Motivul comunicat atât de firma concesionară a spațiului, „Grup Corint”, cât și de Primărie este o problemă la sistemul de iluminat public din zonă, însă fiecare dintre părți pasează vina în curtea celeilalte. 

Spaţiul situat la parterul Porţii a IV-a a Fortificației Vauban, concesionat de firma „Grup Corint” pe o perioadă de 49 de ani de la data semnării, cu posibilitate de prelungire, a primit acordul Consiliului Local pentru amenajarea unui punct de informare turistică în zonă, prin Hotărârea 175 din 30 aprilie 2008. Punctul de informare turistică a fost amenajat în baza unui contract de asociere între Consiliul Local Alba Iulia și „Grup Corint”.

Motivul pentru care „Grup Corint” a limitat accesul la acest interval orar este o problemă cu iluminatul public din zona Porții a V-a, pe porțiunea pe intrare/ieșire din Cetate dinspre Arhive, potrivit reprezentanților „Grup Corint”. Din cauza beznei, în zonă ar trebui asigurată paza, însă momentan firma nu își permite acest lucru, iar problema ar trebui rezolvată de către Primărie, au mai specificat reprezentanții „Grup Corint”.

Intervalul orar 8.00-18.00 va fi menținut pe o perioadă nedeterminată, până la rezolvarea problemei cu iluminatul public. De fapt, adevăratul pericol din întuneric este comportamentul vandalistic al anumitor persoane, care nu ezită să profite de „intimitatea” dată de lipsa unui lampadar, pentru a degrada statui, ziduri, obiecte din zonă, au adăugat cei de la „Grup Corint”.

Pe de altă parte, Primăria municipiului Alba Iulia a invocat același motiv pentru reducerea programului de acces în Cetate, lipsa luminii în zona dintre Poarta a VI-a și a IV-a, menționând că lucrările din această zonă nu sunt recepționate de Primărie. „Sperăm ca problema iluminatului public în zona amintită să fie rezolvată în câteva săptămâni şi situaţia să reintre în normal”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Rămâne, așadar, ca soluție, ocolirea Parcului Unirii pentru accesul în Cetate începând cu ora 18.00, ceea ce nu este o bucurie pentru pietoni, cu atât mai mult cu cât, de acum încolo, seara se va lăsa din ce în ce mai devreme, iar temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute.

FOTO: Cosmin NISTOR

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comentarii

 1. papa

  vineri, 26.10.2012 at 18:48

  Din raspunsurile „soldatilor” garzii poarta 3,4,5 sunt proprietate privata deci pot fi inchise la orice ora.

 2. cristina

  sâmbătă, 27.10.2012 at 10:44

  Eu zic sa inchidem si accesul din Caroline Nord de tot, cu o bariera imensa, e bezna totala acolo si nu se intrevede nici o speranta ca cineva o sa monteze stalpii de iluminat prea curand. Pana nu va fi cineva violat in zona nu se va lua nici o masura…Cat despre poarta a IV-a, eu cred ca asta e doar inceputul dominatiei firmei SC Grup Corint peste intreaga Cetate. Cu un singur soldat de ala paduchios s-ar fi rezolvat paza intre poarta 5 si 6

 3. jossecuristii

  sâmbătă, 27.10.2012 at 13:12

  este doar un pas din planul diabolic al clanului Sabau Hava de a „privatiza” cetatea O sa vina peste cateva zile cu taxa de poarta la poarta respectiva cu pretextul ca trebuie sa angajeze om apoi urmeaza poarta III apoi Carilonele si uite asa cetatea Alba Iulia, odata bun comun, va fi pus sub stapanire privata sub privirile nepasatoare (si asta doare cel mai tare) a albaiulienilor

  • vermaelen

   marți, 30.10.2012 at 12:05

   daca nu erau acei „securisti” de care vorbesti tu cetatea aia asa cum o vezi nu ar fi fost..ar fi fost tot un depozit al armatei, un cuib de sobolani cu bniste cluburi de manele..asa ca mucles nesimtitule ca oamenii aia chiar au factu ceva pt alba iulia..nu ca tine care faci doar umbra/.

 4. David Mihai

  duminică, 28.10.2012 at 20:23

  de ce se restritioneaza accesul la Catedrala Reintregirii si in cetate in general al albaiulenilor pe poarta 4 5 si 6 intrucat este domeniu public si este necesara traversarea cetatii.Chestia cu iluminatul este hilara ,se puteau gasi solutii de ‘criza’ sunt multi bani in joc

 5. marius

  luni, 29.10.2012 at 15:27

  Eu zic sa-i dam Cetatea de tot lui Sabau. Doar a renovat-o pe banii lui, nu?

 6. cristian

  marți, 14.05.2013 at 12:26

  toate strazile din alba iulia , a se intelege si din cetate, sunt cai de acces public. accesul public nu poate fi restrictionat nimanui , dar cu administratia noastra nu se mai respecta nici o lege. trebuie sa-si faca fiecare cetatean dreptate, asta in cazul in care suntem in stare.
  ar trebui sa ne uitam putin catre vecinii nostri sarbi, sau catre orice vecin european.
  opinia publica nu da voie ca cineva sa puna monopol pe un bun al comunitati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Cât va crește inflația, cursul euro și numărul de salariați. Prognoza economică, actualizată de Guvern

Publicat

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar.

PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.

Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.

Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.

Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.

Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.

Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună.

În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă o medalie de aur pentru David Popovici la Campionatul European de natație. Primul loc în finala de 200 de metri

Publicat

David Popovici a câștigat luni a două medalie de aur de la Campionatul European de Natație de la Roma. Înotătorul de 17 ani s-a impus în finala de la 200 metri liber.

Acesta a câștigat cursa cu timpul de 1,42:97 și a devenit campion european.

El a avut peste două secunde avans față de elvețianul Antonio Djakovic. Pe podium a mai urcat austriacul Felix Auboeck.

În urmă cu două zile, Popovici a câștigat medalia de aur în cursa de 100 de metri. Tot atunci, el a bătut recordul mondial și a devenit cel mai rapid înotător din lume.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Întregalde caută constructor pentru extinderea și modernizarea sediului instituției. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Primăria comunei Întregalde caută un constructor pentru modernizarea și extinderea sediului instituției. Printr-o investiție de peste 410.000 de lei se urmărește, printre altele, reabilitarea interioară a unor încăperi, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap și a unei copertine. 

Primăria comunei Întregalde a lansat în 12 august o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a clădirii primăriei. Reamintim faptul că licitația anterioară, lansată în 22 iulie, a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.

Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul constă în modernizarea și extinderea sediului Primăriei Întregalde, cu scopul creeri unui cadru plăcut pentru activitățile angajaților unității administrativ teritoriale.

„Scăderea continuă a numărului de locuitori ai comunei este un factor care semnalizează necesitatea unor investiții imediate în creșterea calității vieții locuitorilor, respectiv atragerea turiștilor. O astfel de investiție este și modernizarea și extinderea clădirii primăriei comunei Întregalde, loc care poate servi întâlnirilor locuitorilor, în special al celor mai tineri, dar și un loc de primire a turiștilor, fie că au sosit cu mașinile sau cu bicicletele, care le pot lăsa în siguranță în parcarea propusă, pentru a descoperi pe jos cadrul natural și construit al comunei”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Principalele lucrări vizează:

 • asigurarea respectării standardelor de confort, igienă și funcționalitate specifice instituțiilor publice administrative prin modernizare și extindere
 • îmbunătățirea procesului de exploatare în bune condiții a clădirii prin echiparea cu dotări necesare unei bune desfășurări a activității de administrare a teritoriului comunei
 • creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile administrative prin realizarea unei rampe pentru accesul persoanelor cu handicap

Astfel, se propune modernizarea și extinderea clădirii Primăriei și reabilitarea interioară a unor încăperi.

Accesul principal la fațada sud-estică a clădirii este alcătuit mai multe trepte care vor fi acoperite de o copertină nou propusă.

În ceea ce privește accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu handicap locomotor, se propune amenajarea unei rampe, respectiv a unei terase de legătură între cele două zone ale clădirii și montarea unei copertine cu structura din stâlpi și grinzi din lemn, care va acoperi terasa propusă.

Proiectul mai vizează înlocuirea pardoselilor, modernizarea finisajelor interioare, modernizarea tâmplăriilor interioare, montarea unui tavan fals din gips-carton și înlocuirea integrală a instalațiilor electrice.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Tichete pentru elevi 2022: când pot fi depuse cereri pentru tichetele sociale de 500 de lei și care sunt condițiile

Publicat

În anul școlar 2022-2023, elevii din familii dezavantajate pot primi tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.

Cererile pentru aceste tichete se depun la începutul anului școlar.

De aceste tichete pot beneficia copiii din categoriile amintite, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu), potrivit edupedu.ro.

Într-un comunicat al Federației Naționale a Părinților se precizează că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.

La ce pot fi folosite tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Condiții pentru preșcolari

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Condiții pentru elevi (clasele zero – VIII)

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Prin familie se înțelege:

 • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
 • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
 • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax