Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(FOTO) Haosul modificării Codului Rutier: Sute de șoferi din Alba se înghesuie să își preschimbe permisele auto înainte de 19 ianuarie

Publicat

pol

Aproximativ 600 de persoane formează în aceste zile cozi la ghișeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere din Alba, iar cauza sunt noile reglementări în domeniu, ce vor intra în vigoare începând cu 19 ianuarie. Mai precis, după această dată, persoanele care doresc să-și preschimbe permisul auto vor fi obligate să treacă mai întâi pe la medic și să obțină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă. Deși nu vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru taxă, oamenii nu par dispuși să se conformeze modificărilor din Codul Rutier, așa că se înghesuie să-și preschimbe permisele înainte de 19 ianuarie.

La ghișeele Serviciului Public Comunitar Permise de Conducere Alba, își așteptau rândul, marţi dimineaţa, câteva sute de persoane hotărâte să își schimbe permisul cât mai repede. Situația este una incomodă atât pentru angajații instituției, cât și pentru cetățenii a căror așteptare devine din ce în ce mai iritantă.

Este important de știut că preschimbarea permiselor auto în această perioadă este posibilă doar pentru posesorii de astfel de documente de tip vechi. În cazul permiselor auto europene, acestea nu vor putea fi schimbate decât la data de expirare, prevăzută pe document. Chiar și așa, au existat situații când deținătorii unor permise de tip european au solicitat vehement angajaților instituției preschimbarea documentelor.

Şoferii care îşi vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.
Legea nr. 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată pe 12 noiembrie 2012 în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013.

Noile permise vor fi valabile între 5 și 10 ani

Reprezentanții Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor au explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.

Potrivit Legii nr. 203/2012, „în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere“.
Totodată, actul normativ prevede că „eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale“.
Permisele de conducere vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât şi la expirare, fără ca şoferul să susţină un nou examen.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie îşi păstrează valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.
Legea mai prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nici o categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria „AM“, „A1“ şi „B1“ pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.
Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie „AM“, „A1“ şi „B1“ poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare, susţinut în poligon.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax